مسئولان مبارزه با مواد مخدر ولایت بغلان میگویند، کشت کوکنار در بغلان به دلیل مسایل مذهبی،کاهش قیمت تریاک، تغییر اقلیم و کمبود علوفه رو به کاهش است.
فضل الحق اندرابی رئیس مبارزه با مواد مخدر ولایت بغلان میگوید، مردم از کشت تریاک در این ولایت دل سرد شدهاند و اگر دولت دهاقین را در بذر کشت حلال یاری رساند، هیچ دهقانی بعد از این حاضر به کشت کوکنار نخواهند شد.
وی گفت:
" نسبت به سال گذشته امسال با آنکه تخریب هم نکردیم، کشت تریاک در ولسوالیهای تحت کشت نسبت به پارسال کاهش یافتهاست. اقلیم و آب و هوا هم باعث این شده و خود مردم محل هم چون علوفه که برای حیوانات شان نداشتند، رنج میبردند همین مسایل باعث شده که امسال نسبت به پارسال کاهش چشمگیری بوجود آید."
مردم نیز در ولسوالیهای تحت کشت کوکنار از بی میلی دهقانان به زرع بنگ و تریاک خبر میدهند و میگویند، امسال تعداد زیاد به خواست خود شان از کشت آن خودداری کردند.
اما چرا دهاقین از زرع این کشت پشیمان شدهاند؟ غلام سرور باشنده ولسوالی پلحصار ولایت بغلان دلایل مختلف، از جمله مسایل شرعی و کاهش قیمت تریاک را سبب بی میلی مردم به ادامه کشت کوکنار میداند.
وی گفت:
" ده هزار بود، به هشت هزار رسید، از هشت به هفت رسید ده پنج رسید، خو بالاخره فعلاً کیلوی یک هزار و یک هزار هم کسی نمیخرد همین حالا کسی نمیخرد، علت اش را نمیفهمم. مردم پشیمان استند. ملا صاحبان میگویند که با کشت کوکنار هفتاد سال زمینه از ذکر میماند، مردم خود به خود فهمیدند که ضرر ایمانی دارد به عقیده اسلامی ما ضرر دارد به ایمان ما ضرر دارد روزه و نماز ما نمیشود."
دهاقین میگویند، اگر دولت برای شان سردخانه بسازد و دهاقین را در زمنیه کشت بدیل تشویق و کمک کند، ممکن تا چند سال آینده کسی در بغلان حاضر به کشت کوکنار نشود.
وی گفت:
"مردم اندراب تمام شان باغ و زراعت دارند، و لیکن بالای میوه، کچالو و پیازاین ولایت سرمایه گذاری نشده و سرد خانه نیز ایجاد نشده، تا حاصلات دهقان به شکل درست آن خریداری شود، تا دستآوردی باشد برای دهقان. باید دولت بالای این بخشها پلان گذاری میکرد تا توجه مردم بسوی زراعت میوه و باغداری جلب میشد و از کشت کوکنار دست میکشیدند."
عبدالوهاب خیر زاده رئیس زراعت ولایت بغلان میگوید، بستههای تشویقی خوب جهت دست کشیدن دهقان از کشت تریاک در راه است و در آینده نیز کارهای بهتری برای شان صورت خواهد گرفت.
وی افزود:
"در کل تمامی فعالیتهای زراعتی ما بدیل خوبی برای کشت کوکنار است. فعلاً بیست قطعه نمایشی زعفران در چند ولسوالی که از قبل سروی شده و زعفران بدیل خوب کشت کوکنار است. مانند آن ما امسال توزیع کود و تخمهای بذری اصلاح شده داریم و سردخانه را هم پیشنهاد کردیم که یک سردخانه داشته باشیم و بتوانیم محصولات دهاقین را در آن نگهداری کنیم."
بغلان در زون شمال شرق در صدر ولایات تولید کننده تریاک قرار دارد و معتادین آن نیز که چند سال قبل به دو هزار نفر میرسید، حال بگونه تخمینی به شصت تا هفتاد هزار نفر رسیدهاست.
این در حالیست که از چهار سال به این طرف هیچ اقدامی برای نابودی مزارع کوکنار در بغلان نیز صورت نگرفته و به همین دلیل کشت آن از ۱۶۰ هکتار به بیش از یک هزار و یک صد هکتار رسیدهاست.
گزارش: بشیر احمد غزالی
Your browser doesn’t support HTML5