رئیس عمومی محابس و توقیفخانههای افغانستان اظهارات رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر را رد میکند که گفتهاست، زندانهای این کشور به فابریکات طالبسازی مبدل شدهاست.
عبدالعلیم کوهستانی رئیس محابس و توقیفخانههای وزارت داخله افغانستان میگوید، درصدی بیشتر زندانیان طالبان پس از رهایی به جبهات جنگ برنگشتهاند.
آقای کوهستانی که روز دوشنبه با رادیو آزادی صحبت میکرد گفت، پنج تا ۱۰ درصد زندانیان آزاد شده به دلیل اینکه خانههای شان در ساحات تحت تسلط طالبان اند به مناطقشان رفتهاند، اما بیشتر شان به جای جبهات به زندهگی عادی برگشتهاند.
وی اظهارات در باره اینکه گویا زندانهای افغانستان به فابریکات طالبسازی مبدل شدهاست را رد میکند.
وی میگوید:
"ما به صدها مورد را داریم زندانیانیکه به جرایم علیه امنیت داخلی متهم بودند و تکمیل حبس کردهاند، مصروف کارهای شخصی دیگری شدهاند و به جبهات رو نیاورده اند، به هیچ وجه این را تأیید نمیکنم که محابس افغانستان به فابریکات طالبسازی تبدیل شده باشد."
رئیس محابس افغانستان از کمیسیون حقوق بشر میخواهد تا در این باره یک هیئت را برای بررسی به زندانهای این کشور بفرستد.
بهگفته وی، بیشتر زندانیان در زندانهای کشور مصروف فراگیری علم و حرفه اند و زندانبانان از هر راه ممکن برای اصلاحشان میکوشند.
این در حالی است که سیما سمر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان روز گذشته در یک مراسم گفتهاست، به دلیل وضعیت بد زندانها، زندانهای کشور به فابریکات طالبسازی مبدل شدهاند.
بهگفته وی، برخی زندانیان هرچند مدت حبسشان تکمیل شده، اما هنوز هم در زندانها نگهداری میشوند.
سمر گفتهاست، برخی افرادیکه به جرایم سنگین مجرم شناخته شدهاند پس از سپری کردن مدت کوتاه از بند رها میشوند، اما برعکس تعدادی افراد دیگر هرچند جرمشان سنگین نیست، اما سالها را در زندان سپری میکنند.
رئیس کمیسیون مستتقل حقوق بشر افغانستان همچنان از نبود امکانات لازم در زندانهای کشور ابراز نگرانی کردهاست.
عبدالعلیم کوهستانی رئیس محابس نیز تأیید میکند که به دلیل کمبود جای در برخی زندانها ازدحام زندانیان بیشتر است.
در حال حاضر کم و بیش ۳۰ هزار تن در زندانهای افغانستان به خصوص زندان مرکزی پلچرخی در کابل نگهداری میشوند.
در همین حال برخی اعضای ولسی جرگه افغانستان میگویند، اینکه طالبان پس از تکمیل دوره حبسشان دوباره به صفوف طالبان میروند تقصیر حکومت افغانستان نیست.
عبدالقادر زازی وطندوست یکی از اعضای این جرگه میگوید، کسانیکه به کشتار مردم مجرم شناخته میشوند باید اعدام شوند.
وی گفت:
"زندانیانیکه به کشتار مردم عام دست دارند باید اعدام شوند، لیکن همین کمیسیون حقوق بشر و همین خانم «سیما سمر» همیش چیغ میزند که اعدام نشوند و حکم اعدام را از قانون جزا حذف کنید."
پیش از این هم از وضعیت بد زندانیان در زندانهای افغانستان گزارشهای به نشر رسیده بودند.
اما مقامهای مسئول از جمله رئیس محابس بارها گفتهاست که برای رفع مشکلات موجود از جمله کمبود امکانات لازم برای زندانیان تلاشها به گونه جدی جریان دارند.
گزارش: نصرت پارسا