شورای عالی صلح: علاقه‌مندی گروه طالبان برای گفتگوهای صلح بیشتر شده‌است

پس از اعلام آتش‌بس مشروط سه ماهه از سوی رئیس جمهور غنی، اکنون شورای عالی صلح افغانستان می‌گوید علاقه‌مندی گروه طالبان برای گفتگوهای صلح بیشتر از هر زمان دیگر محسوس است.

سید احسان طاهری سخنگوی این شورا روز دوشنبه «۲۹ اسد ۱۳۹۷» در صحبت با رادیو آزادی گفت که تماس طالبان برای انجام گفتگوهای بین‌الاافغانی در این اواخر با کشورها و نهادهای گونه گون بیشتر شده‌است و این امیدواری وجود دارد که این گروه در کوتاه زمان برای انجام گفتگوهای صلح آماده‌گی بگیرد.

سید احسان طاهری

وی گفت:

"معلوماتی‌که از منابع مؤثق برای ما رسیده‌است، گفته می‌شود که در سطوح مختلف رهبری طالبان علاقه‌مندی برای انجام گفتگوهای صلح بسیار زیاد شده‌است، ما امیدوار هستیم که طالبان هرچه زودتر به صدای مردم معزز افغانستان احترام بگذارند و آماده‌گی‌شان را برای آغاز گفتگوهای صلح اعلام کنند."

آقای طاهری تأکید می‌ورزد که بدون انجام گفتگوهای صلح بین‌الافغانی راه دیگری برای حل چالش‌ها در این کشور دیده نمی‌شود.

پیامی‌که به مناسبت عید قربان از سوی طالبان روز جمعه برای رسانه‌ها فرستاده شده‌است در آن از زبان ملا هبت‌الله رهبر این گروه نگاشته شده که بار دیگر خواستار انجام گفتگوهای رو در رو با ایالات متحدۀ امریکا شده‌است.

در این پیام در بارۀ برقراری آتش‌بس در روزهای عید قربان چیزی گفته نشده‌است.

در این پیام هم‌چنان آمده که انجام گفتگوهای صلح به رهبری افغان‌ها به خواست امریکا، پذیرفتنی نیست و آنرا غیر عملی خوانده‌اند.

با این همه، شورای عالی صلح اظهار امیدواری می‌کند که طالبان مانند عید سعید فطر به برقراری آتش‌بس پاسخ مثبت دهند، زیرا به‌گفته این شورا این کار برای ایجاد فضای اعتماد میان طرف‌ها نقش مهمی دارد.

در این میان حکمت‌الله اعظمی رئیس انستتیوت صلح و جنگ افغانستان می‌گوید ممکن این گروه تا حکومت جدید برای آغاز گفتگوهای صلح آماده‌گی نشان ندهد.

وی می‌گوید:

"مشکل این است که طالبان در این اواخر چنین فکر می‌کنند که برای پایان کار حکومت وحدت ملی شش ماه دیگر باقی مانده‌است و اگر آنان در این شش ماه با حکومت کنونی صلح می‌کنند آیا حکومت آینده این مذاکرات را خواهد پذیرفت و آیا این ممکن است؟ از این رو ممکن طالبان تا انتخابات ریاست جمهوری برای آغاز گفتگوهای صلح انتظار بمانند تا نتایج آرا روشن گردد و آنان با حکومت جدید وارد گفتگو شوند."

اعظمی پیشنهاد می‌کند که گفتگوهای صلح باید چند جانبه باشد و به‌شمول خود افغانستان، امریکا، پاکستان و مذاکره کننده‌گان طالبان نیز در آن اشتراک داشته باشند.

به باور او یک کشور بی‌طرف مانند چین به‌حیث ضمانت کننده در این گفتگوها باید حضور داشته باشد تا زمینه عملی شدن تعهدات دو طرف را فراهم سازد.

گزارش: نظیفه محبوبی