جلال‌الدین حقانی مؤسس شبکه حقانی کی بود؟

گزارش‌ها از درگذشت جلال‌الدین حقانی مؤسس شبکه حقانی خبر داده اند.

ذبیح‌الله مجاهد که خود را سخنگوی گروه طالبان معرفی می‌کند این خبر را تأیید کرده و دلیل آن‌را مریضی خوانده است، اما در اعلامیۀ طالبان گفته نشده که مؤسس شبکه حقانی چه زمانی درگذشته است.

یک منبع طالبان که نخواست ازش نام گرفته شود در صحبت با رادیو آزادی گفت که جلال‌الدین حقانی در منطقه فتح جنگ در نزدیکی شهر اسلام‌آباد پایتخت پاکستان فوت کرد.

به‌گفته او آقای حقانی سه روز پیش درگذشته است.

بیشتر در این باره: جلال‌الدین حقانی مؤسس شبکه حقانی درگذشت

این منبع همچنان می‌گوید که چندین تن از اعضای خانوادۀ جلال‌الدین به شمول دو برادرش به نام‌های خلیل و ابراهیم نیز در منطقه فتح جنگ بود و باش می‌کنند و پس از ادای نماز جنازۀ جلال‌الدین حقانی در این منطقه جسد او به جای نامعلوم انتقال یافت.

جلال‌الدین حقانی که ۷۲ سال داشت در ۱۹۴۷ میلادی در قریه زدران ولسوالی وزه پکتیا به دنیا آمد و در زمان حکومت داوود خان به پاکستان رفت و در مدرسه حقانیه مصروف فراگیری علوم دینی شد.

او پس از فراغت از مدرسۀ حقانیه با آغاز قیام مجاهدین افغان علیه حکومت آن زمانی افغانستان، به حزب اسلامی مولوی یونس خالص پیوست و یکی از فرماندهان ارشد این حزب بود.

جلال‌الدین حقانی در دوران جهاد با شوروی با ادارات استخباراتی پاکستان، عربستان سعودی و امریکا در ارتباط بود و یکی از قوماندان‌های معروف به شمار می‌رفت که بر اساس گزارش‌ها سهم قابل توجه از کمک‌های عربستان و امریکا به مجاهدین به او رسید، در همین مدت با اسامه بن لادن آشنا شد و یکی از افراد مورد اعتماد لادن گردید.

او با خانواده‌اش در منطقه قبایلی دهته‌خیل در میرانشاه وزیرستان جنوبی مستقر شد و به افغانستان رفت و آمد می‌کرد.

گفته می‌شود که پس از خروج نیرو‌ های شوروی از افغانستان در زمان حکومت داکتر نجیب اولین شهری که به‌دست مجاهدین سقوط کرد شهر خوست بود که به رهبری جلال‌الدین حقانی تصرف شد.

جلال الدین حقانی

اما گفته می‌شود که در زمان حکومت مجاهدین یک شورای صلح را تأسیس کرد و تلاش زیاد کرد که میان حزب اسلامی و حکومت وقت تنش‌ها را خاتمه دهد.

زمانی‌که گروه طالبان در قدرت آمدند با آن‌ها پیوست و گروه مربوط به وی در شمال شهر کابل فعالیت می‌کرد و خودش به‌عنوان وزیر قبایل ایفای وظیفه کرد.

گروه مربوط به وی در شمال شهر کابل فعالیت می‌کرد و خودش به‌عنوان وزیر قبایل ایفای وظیفه کرد.

بر اساس گزارش‌ها، جلال‌الدین حقانی در اواخر ۲۰۰۱ میلادی هدف بمباردمان طیاره‌های امریکایی در خوست قرار گرفت و زخمی شد، اما هنگامی که رژیم طالبان از سوی امریکا سقوط کرد، جلال‌الدین حقانی به متحد سابق خود پاکستان بازگشت و این بار در وزیرستان شمالی پایگاه ساخت.

با آن که جلال‌الدین حقانی در سال ۲۰۰۷ میلادی سکته مغزی کرد، اعضای بدنش فلج شد و در بستر بیماری افتاد، اما فعالیت‌های شبکه حقانی از سوی پسران جلال‌الدین ادامه یافت.

این شبکه در سال‌های اخیر مسئول ده‌ها حملۀ مرگبار و پیچیده علیه اهداف نظامی و ملکی در افغانستان خوانده شده‌است.‌

ایالات متحدۀ امریکا در سال ۲۰۱۲ میلادی شبکه حقانی را در لیست گروه‌های تروریستی شامل ساخت و همچنان پنج میلیون دالر بالای جلال‌الدین حقانی جایزه تعیین کرد.

در حال حاضر سراج‌الدین حقانی در راس شبکه حقانی قرار دارد و همچنان معاون رهبری طالبان است.

حمزه حقانی و عزیز حقانی دو پسر دیگر جلال‌الدین نیز در شبکۀ حقانی فعالیت دارند.

انس پسر دیگرش از سوی امریکایی‌ها در افغانستان به زندان انداخته شد و تا کنون در زندان بسر می‌برد.

عمر حقانی، محمد حقانی و بدرالدین حقانی سه پسر دیگر جلال‌الدین حقانی در جنگ کشته شده اند در حالی‌که نصیرالدین حقانی چند سال پیش در اسلام‌آباد پایتخت پاکستان از سوی افراد مسلح با ضرب گلوله به قتل رسید.

گزارش: فرشته نگاه

  • معلومات قبلی

گزارش‌ها از وفات مولوی جلال‌الدین حقانی مؤسس شبکه حقانی خبر می‌دهند.

ذبیح‌الله مجاهد که خود را سخنگوی طالبان معرفی می‌کند، دلیل مرگ آقای حقانی عضو رهبری شورای کویته را مریضی گفته‌است.

شبکه حقانی از جناح‌های اصلی طالبان بوده که مورد حمایت استخبارات پاکستان می‌باشد و در چند سال اخیر ده‌ها حملۀ پیچیده را علیه اهداف نظامی و ملکی در افغانستان انجام داده‌است.

مولوی جلال‌الدین حقانی از رهبران جهادی مشهور بود که با تندروان عرب به‌شمول اسامه بن لادن روابط خیلی نزدیک داشت.

پسر وی سراج‌الدین حقانی اکنون در رأس شبکه حقانی قرار داشته معاون رهبری طالبان می‌باشد.