سجادی: پاکستان بجای مسئله تابعیت دادن به برخی مهاجرین به‌خاطر صلح همکاری نماید

برخی از اعضای کمیسیون روابط بین المللی ولسی جرگه و کارشناسان افغان در رابطه به اظهارات عمران خان صدراعظم پاکستان که گفته است برای مهاجرین افغان که در آن کشور تولد شده‌اند تابعیت می‌دهد، دیدگاه‌های متفاوت دارند.

آنان می‌گویند، این سخنان عمران خان صدراعظم پاکستان که گفته است برای مهاجرین افغان که در آن کشور تولد شده اند تابعیت پاکستان را می‌دهد در مطابق با منشور سازمان ملل متحد می‌باشد اما به گفته آنان پاکستان باید بجای این مسئله بخاطر پیشرفت صلح در افغانستان همکاری نماید.

قیوم سجادی عضو کمیسون روابط بین الملل ولسی جرگه روز دوشنبه در این مورد به رادیو آزادی گفت:

"اگر حکومت پاکستان می خواهد که برای افغان‌ها در کشورش تسهیلات لازم را در ارتباط با بود و باش مهاجرین فراهم کند، باید برنامه های لازم را برای شان ترتیب نماید و گرنه این اقدامات نمایشی است و می‌خواهد با این کار، فشارهای افکارعامه را برخود کم کند که متوجه پاکستان است."

این در حالیست که عمران خان صدراعظم جدید پاکستان روز یکشنبه در یک نشست در شهر کراچی گفته است، "آن عده افغان‌ها که کودکان شان اینجا به دنیا آمده و بزرگ شده اند برای آنان پاسپورت و شناسنامه پاکستانی داده می‌شود."

عمران‌ خان گفته است که افغانها به‌خاطر نداشتن اسناد از تعلیم و کار باز مانده‌اند و اگر تابعیت پاکستان را داشته باشند درس خوانده و کار کرده می‌توانند و این مسئله به تامین ثبات کمک زیاد می‌کند.

از سوی هم انتظار خادم یکتن از کارشناسان روابط بین المللی افغان به رادیو آزادی گفت، با توجه به سیاست نادرست پاکستان در خصوص صلح افغانستان باورمند نیست که پاکستان این گفته ها را عملی سازد.

انتظار خادم

او افزود:

"زمانی‌که حرف از مهاجرت‌ها و مفادهای دیگر به‌میان می‌آید، من در آن به نیت پاکستان شک دارم زیرا پاکستان یک افغانستان شکسته را می‌خواهد، عمران خان از یک طرف این حرف را به‌خاطر جلب اعتماد افغان‌های می‌کند که در آن کشور بود‌وباش دارند و دیگر این‌که می‌خواهد به جهان نشان دهد که وی به عملی کردن میثاق های بین المللی انسان متیقن است."

در عین حال کبیر رنجبر یکتن از کارشناسان حقوقی افغان می‌گوید، این کار به نفع افغانستان نیست و به گفته وی آنعده از جوانان که افغانستان به آن‌ها نیاز دارد بی‌گانه می‌شوند.

کبیر رنجبر

او افزود:

"برخی مشکلات را هم به‌میان می‌آورد که ممکن در آینده بسیار خطرناک باشد، نمی‌دانم که این کار به کدام نیت صورت گرفته است، زیرا افغان‌های که آنجا تولد شده‌اند زیاد هستند در این صورت نیم از افغان‌ها، پاکستانی می‌شوند."

کارشناسان افغان می‌گویند، در افغانستان از چهل سال بدینسو نا بسامانی‌ها و ناامنی جریاد دارد و به گفته وی در این همه پاکستان دست دارد.

آنان می‌گویند، با آن که حکومت افغانستان، امریکا و جامعه جهانی بارها خواهان همکاری پاکستان در رابطه به تأمین صلح در افغانستان شده‌اند اما پاکستان با وجود بارها تعهد در این مورد عمل نکرده است.

آنان همچنان می‌گویند که ممکن در عقب این اعلان پاکستان باز هم چیزی به زیان افغانستان وجود داشته باشد.

گزارش: جاوید حسن زاده