انتخابات، آزمونی سر راه کمیسیون مستقل انتخابات و روندیکه تا یک هفته دیگر شهروندان کشور گواه برگزاری آن خواهند بود و اما هنوز شفافیت این روند در گرو بیباوریهای احزاب و ناظران انتخابات ماندهاست.
شماری از احزاب سیاسی میگویند، دستگاهها و ابزارهای بایومتریک مشکلات جدی تخنیکی دارند و زمینههای تقلب در انتخابات از این رهگذر میتواند فراهم باشد.
محمد ناطقی رئیس کمیته سیاسی احزاب و جریانهای سیاسی در صحبت با رادیو آزادی میگوید اگر کارگیری دستگاههای بایومتریک در روز انتخابات از بهر دلخوش سازی آنان باشد نیرنگِ بیش نخواهد بود.
وی افزود:
"ابزارهای اصلی که روز اول ما دیده بودیم، ممکن از آن ابزارها و دستگاهها در روز انتخابات کار گرفته نشود، از این رو شفافیت وجود ندارد و ابهامات وجود دارد. احزاب در حال حاضر نگرانیهای خود را مطرح کرده؛ اما پس از انتخابات اگر دیده شد که در اینجا تقلب بوده و از این دستگاهها صادقانه کار گرفته نشده، با امانت مردم خیانت شده و به چشم ما خاک زده شدهاست، احزاب این مسئله را رها نکرده و این قضیه را حتی به محاکم میکشاند."
چگونگی کارگیری سیستم بایومتریک به گونه که با انترنت وصل نباشد در شماری از ولایاتیکه دسترسی به انترنت کمرنگ و یا محدود است، نگرانیهای از بهر آن که رأیهای تقلبی در صندوقها ریخته خواهند شد بیشتر از هر زمان دیگر حالا محسوس است.
با این همه کارگیری از سیستم بایومتریک در ماههای پسین یکی از جنجالیترین معضل انتخاباتی میان احزاب، جریانهای سیاسی و حکومت افغانستان بودهاست.
حالا که قرار است این دستگاهها در تمامی مرکزهای رأیدهی در مرکز و ولایتها جابجا و فعال گردد، نگرانی هایی از موجودیت مشکلات تخنیکی در این سیستمها وجود دارند.
شماری از اعضای مجمع بزرگ وحدت ملی احزاب یک روز پیش از این در یک نشست خبری گفتهاند که شماری از سفارتها در کابل مشخص کننده نامزدان برنده و بازنده انتخابات خواهند بود و کارگیری از سیستم بایومتریک یک بازی کودکانه با احزاب و جریانهای سیاسی است.
فضل غنی حقمل سخنگوی حزب اسلامی در صحبت با رادیو آزادی نظارت جدی احزاب از پروسههای انتخابات ولسی جرگه را یگانه راه جلوگیری از تقلب میخواند.
اما به راستی پاسخ کمیسیون مستقل انتخابات به نگرانیها از بهر تقلب با وجود کارگیری از سیستم بایو متریک چه است؟
ذبیح الله سادات معاون سخنگوی این کمیسیون گفت:
"مشکلات تخنیکی وجود ندارد، در باره آن مشکلات که در اول روی آن بحث میشد همکاران تخنیکی ما آنرا حل ساختهاند، سیستم بایومتریک احمد و محمود را نمیشناسد و کار خود را میکند، سافت ویرهای کارا و قوی در آن جابجا شده، وقتیکه از این سیستم استفاده میشود نشانی دو انگشت، چهره، عکس، استیکر و تذکره را ثبت میکند و بعداً روی برگه رأیدهی چسپانده میشود بعد دکمه پرنت فعال میگردد و با رکود پرنت میشود و روی برگه رأیدهی نصب میشود."
با این همه، یوسف رشید رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان میگوید، نمیشود تمامی مشکلات انتخابات را با دستگاههای بایومتریک حل کرد و استفاده از این سیستم تنها جلو تقلبهای کتلوی را میگیرد.
نظیفه محبوبی