نهاد دیده بان شفافیت افغانستان و شماری از فعالان مدنی می گویند، عقد قراردادهای غیر قانونی از سوی حکومت افغانستان، زمینه را برای خصوصی سازی جنگ در افغانستان فراهم می سازد.
نهاد دیده بان شفافیت افغانستان و شماری از فعالان مدنی با ابراز نگرانی می گویند، بحث های که در مورد استفاده از منابع طبیعی و معادن افغانستان بخاطر تمویل جنگ، میان حکومت و جامعه جهانی جریان دارد، برای شان قابل پذیرش نیست.
سید اکرام افضلی رئیس بنیاد دیده بان شفافیت افغانستان روز شنبه در نشست که از سوی جامعه مدنی به خاطر عقد قراردادها و خصوصی سازی جنگ در کابل برگزار شده بود گفت، جهان یکبار دیگر در مورد این موضوع فکر نماید، چرا که مردم افغانستان به هیچ صورت به کسی اجازه نمی دهند، تا از معادن طبیعی کشور شان بخاطر تمویل جنگ کار گرفته شود.
اکرام افضلی
او افزود:
"اگر این جنگ بخاطر تامین امنیت کشورهای غربی است، پس تمام هزینه را ما نباید بپردازیم، اگر هزینه مالی و انسانی این جنگ را ما بپردازیم این به کدام منطق برابر است، کشورهای که می خواهند از منابع افغانستان برای تمویل جنگ استفاده کنند، یکبار دیگر این در این مورد فکر کنند، اگر حکومت این موضوع را بپذیرد، مگر ملت در مقابل آنها ناتوان نبوده و ما به هیچ صورت این را نمی پذیریم که از منابع طبیعی ما بخاطر تمویل جنگ کار گرفته شود."
آقای افضلی می گوید، جامعه جهانی در جنگ بر ضد هراس افگنی سهم خود را به گونه درست ادا نمایند، نه این که تمام قربانی جنگ را افغانها بدهند.
وی از حکومت افغانستان میخواهد، که قرارداد طلا و مس در شمال افغانستان را هر چه زودتر لغو نماید.
این در حالیست که، وزیر معادن و پترولیم بتاریخ ۵ اکتوبر قرارداد معدن طلا در بدخشان و معدن مس در بلخاب را همراه با دو کمپنی خارجی در سفارت افغانستان در ایالات متحده امضأ نمود، که یک سلسله عکس العمل ها را ایجاد نموده بود.
اما پس از عکس العملها به خاطر این قراردادها، ریاست جمهوری گفته بود، این قراردادها هیچ گونه مشکلی نداشته و اظهارات رئیس دیده بان شفافیت در این مورد را بی اساس خوانده و آن را تلاش به خاطر خراب نمودن اذهان مردم دانست.
از سوی هم وزارت معادن و پترولیم نگرانی دیده بان شفافیت افغانستان را بی مورد دانسته، که گویا از منابع افغانستان بخاطر تمویل جنگ استفاده صورت می گیرد.
عبدالقدیر مطفی سخنگوی این وزارت در این مورد به رادیو آزادی گفت:
قدیر مطفی
او افزود:
"هدف از استخراج معادن ما تنها تقویت اقتصاد افغانستان بوده و استفاده موثر از منابع افغانستان است آوردن رفاه است، که ما از این طریق برای مردم زمینه کار مساعد میسازیم."
با این همه گل احمد مددزی معاون جامعه حقوق دانان افغانستان می گوید، بر اساس فیصله نادرست جهان، در افغانستان جنگ روز تا روز افزایش پیدا می کند و این بی انصافی است، که حالا از منابع طبیعی بخاطر تمویل جنگ استفاده صورت گیرد.
آقای مددزی از حکومت می خواهد، تا دیگر از قانون شکنی دست کشیده و در مقابل منابع طبیعی افغانستان مسئولانه عمل نماید.
گزارش: ویدا میرزایی