آگاهان و تحلیلگران سیاسی: آیندۀ آغاز مذاکرات امریکا با طالبان پیچیده به نظر می‌رسد

شماری از آگاهان سیاسی به این باور اند که تلاش‌های امریکا جهت کشانیدن طالبان به میز مذاکره با حکومت افغانستان، نتایج محدود خواهد داشت.

زلمی خلیل‌زاد نمایندۀ حکومت امریکا برای صلح افغانستان، روز جمعه با نماینده‌های طالبان در دوحه پایتخت قطر دیدار کرد.

شماری از تحلیلگران به این باور اند که آغاز مذاکرات خوب بوده، اما آینده‌اش پیچیده به نظر می‌رسد.

برای شماری از آگاهان سیاسی، آغاز گفتگو ها میان نمایندۀ امریکا و طالبان در قطر، امیدوار کننده به نظر می‌رسد، اما شاید به باور آگاهان، نتایج محدود داشته باشد.

عتیق‌الله امرخیل آگاه امور سیاسی-نظامی در کابل، به این باور است که هر مقصد بزرگ از گام نخست آغاز می‌شود و به نتیجه می‌رسد.

عتیق‌الله امرخیل

آقای امرخیل به رادیو آزادی گفت که به نتیجۀ مذاکرات امریکا با طالبان خوشبین است.

آقای امرخیل می‌افزاید:

"در این شرایط و این زمان، ضرورت است که چنین قدمی برداشته شود. اینکه تا چی حد دوام می‌کند، زمان نشان خواهد داد. اگر طالبان به این سطح رسیده باشند که دیگر جنگ راه حل نیست و مذاکره راه حل است، نتیجۀ این شاید زودرس نباشد. زودرس به این معنی نی که یک سال، ممکن یک و نیم تا دو سال را در بر گیرد."

زلمی خلیل‌زاد نمایندۀ خاص وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان روز جمعه «دوازدهم اکتوبر» در دوحه پایتخت قطر با نماینده‌های طالبان دیدار کرد.

عزیز آرینفر آگاه امور سیاسی افغانستان است که در جرمنی به سر می‌برد.

آقای آرینفر به رادیو آزادی گفت، گروه طالبان به چند دسته تقسیم است که مهم‌ترین شان تحت فرمان مستقیم «آی اس آی» یا ادارۀ استخبارات پاکستان قرار دارند، بناء به باور او، دورنمای مذاکرات بی‌نتیجه خواهد بود.

گروهی از طالبان

آقای آرینفر می‌گوید:

"اگر طالبان وارد همچو مصالحه هم شوند، در کل به نفع افغانستان بوده نمی‌تواند. ممکن است چانه‌زنی های صورت گیرد، بخش‌ها و گروه‌های مشخصی از طالبان وارد پروسۀ نام نهاد صلح شوند، ولی شخصاً به این باور استم که در کوتاه مدت، ممکن است توافق‌های صورت گیرد، اما در دراز مدت با شناختی که عمیقاً از طالبان دارم، به هیچ صورت به نفع کشور نیست. یعنی با طالبان ایدیولوژیک و طالبانی که تحت کنترول و فرمان پاکستان استند، راهی جزء مبارزه دوامدار وجود ندارد."

طالبان پیش از این برای برگزاری مذاکرات، برخی شرط‌ها را به شمول خروج مکمل نیرو های امریکایی از افغانستان مطرح کرده بودند.

اما ایالات متحده هیچ‌گونه آماده‌گی برای خروج از افغانستان نشان نداده و نمی‌خواهد طویل‌ترین جنگ تاریخش بی‌نتیجه بماند.

غلام جیلانی زواک یک تحلیلگر افغان در کابل می‌گوید، آغاز مذاکرات فعلی امریکا با طالبان خوب بوده، اما نتایجش شاید در دراز مدت معلوم شود.

غلام جیلانی زواک

آقای زواک افزود:

"ایالات متحده برای خروج از افغانستان آماده نیست. برای طالبان، حضور امریکا در افغانستان قابل پذیرش نیست. این آغاز مرحلۀ است که یقیناً یک گام خوب است، اما خیلی در حالت ابتدایی قرار دارد. فکر نمی‌کنم که در کوتاه مدت به یک نتیجه همراه شود."

طالبان پیش از این همواره گفته بودند که می‌خواهند با امریکا مذاکرات مستقیم را آغاز کنند.

عتیق‌الله امرخیل آگاه امور سیاسی در کابل می‌گوید، چنین مذاکره را زلمی خلیل‌زاد، دیپلومات ارشد امریکایی، زاده افغانستان به خوبی پیش برده می‌تواند، زیرا به‌گفتۀ آقای امرخیل، او به نماینده‌گی از امریکا حرف می‌زند و می‌داند که با افغان‌ها چگونه وارد گفتگو و مذاکره شود.

گزارش: جاوید نعیمی