کمیسیون شکایات انتخاباتی: نامزدی که واجد شرایط نباشد، از فهرست حذف می‌شود

کمیسیون شکایات انتخاباتی می‌گوید که با جدیت مشغول بررسی فهرست نامزدان انتخابات ولسی جرگه است تا تخطی‌های احتمالی یا پوره نکردن شرایط انتخابات توسط نامزدان، برای کمیسیون مشخص شود.

علیرضا روحانی سخنگو و عضو کمیسیون شکایات انتخاباتی به رادیو آزادی گفت، اگر تخطی نامزدان برای آن‌ها ثابت شود، نام تخطی کننده‌ها پیش از انتخابات ۲۸ میزان اعلان و حذف خواهد شد.

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان می‌گوید در مورد چنین اقدامی نگرانی دارد.

سه روز تا برگزاری انتخابات و هنوز هم روی برخی نامزدان شورای ملی بررسی جریان دارد که در فهرست بمانند یا حذف شوند.

شماری از نامزدان قبلاً نیز از فهرست حذف گردیده بودند

کمیسیون شکایات انتخاباتی می‌گوید با دقت کار می‌کند تا اگر نامزدان انتخابات ولسی جرگه شرایط را بر اساس ماده‌های ۳۹ و ۴۴ قانون انتخابات نداشته باشند، در مورد شان تصمیم گرفته شود.

در ماده ۳۹ قانون انتخابات آمده که "نامزدان شورای ملی باید تابعیت افغانستان را داشته باشند، نباید از سوی محکمه به ارتکاب جرایم ضد بشری، جنایت و نقض حقوق مدنی محکوم شده باشند و باید عمر ۲۵ سالگی را تکمیل کرده باشند."

در ماده ۴۴ هم علاوه بر سایر مسایل، به این وضاحت داده شده که "فرماندهان گروه‌های مسلح غیر قانونی یا اعضای آن، نمی‌توانند خود را در انتخابات نامزد سازند."

کمیسیون شکایات انتخاباتی می‌گوید که با دقت کار میکند تا اگر نامزدان شورای ملی، شرایط را بر اساس ماده های ۳۹ و ۴۴ قانون انتخابات نداشته باشند، در مورد شان تصمیم گرفته شود.

علیرضا روحانی سخنگو و عضو کمیسیون شکایات انتخاباتی شام سه‌شنبه ۲۴ میزان به رادیو آزادی گفت که اگر تخطی کننده‌ها بر اساس بررسی‌های آن‌ها تثبیت شوند، پیش از برگزاری انتخابات معرفی خواهند شد:

" در صورتی‌که بعد از بررسی‌های ما، تشخیص داده شود که کسی واجد شرایط نیست، ما او را از لیست حذف می‌کنیم. این امکان از نظر قانونی وجود دارد."

روحانی: اگر تخطی کننده ها بر اساس بررسی ها تثبیت شوند، پیش از برگزاری انتخابات معرفی خواهند شد​

سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی هم‌چنان گفت در حال حاضر نمی‌تواند ارقام بدهد که بررسی‌های آن‌ها روی چه تعداد از نامزدان ولسی جرگه جریان دارد.

در میان نامزدان برای انتخابات ولسی جرگه ۲۸ میزان، شاید کسانی هم باشند که در هفته‌های گذشته به مبارزات انتخاباتی پرداخته‌اند. این مسئولیت متوجه کی بوده می‌تواند؟

علیرضا روحانی در پاسخ به این پرسش چنین گفت:

"کسانی که شرایط یک نامزد را ندارند و طوری جلوه دادند که آن شرایط را دارند یعنی موضوع را اغفال کردند، در حقیقت مسئولیت این قضیه به خود شان بر می‌گردد که باید از قوانین و طرزالعمل‌های مربوطه اطلاع کامل می‌داشت و نسبت به قوانین و طرزالعمل‌های مربوطه انتظام کامل هم می‌داشت. اگر این‌ها اطلاع نداشتند و یا انتظام نداشتند، در هر دو صورت مسئولیت قضیه به خود آن‌ها بر می‌گردد."

این در حالیست که کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان می‌گوید از جانب این کمیسیون، هیچ نامزدی قابل حذف نیست.

سید حفیظ الله هاشمی سخنگوی کمیسیون انتخابات

سید حفیظ الله هاشمی سخنگوی کمیسیون انتخابات شام سه‌شنبه به رادیو آزادی گفت، در حال حاضر مطرح کردن حذف نامزدان از فهرست انتخابات، حرف به جا نخواهد بود.

وی افزود:

"مطابق قانون در صورتی که اسناد معتبر موجود باشد، کمیسیون شکایات می‌تواند در مورد این‌ها تصمیم بگیرد. ولی به هر حال مطرح کردن چنین مسایل در این شرایط، فکر می‌کنم به خیر این پروسه نیست و اذهان عمومی را خراب می‌کند."

هاشمی: در حال حاضر مطرح کردن حذف نامزدان از فهرست انتخابات، حرف به جا نخواهد بود

کمیسیون مستقل انتخابات می‌گوید، تمامی آماده‌گی برای روز رأی دهی ۲۸ میزان نهایی شده و می‌خواهد که هیچ گونه مشکلی در فهرست به میان نیاید.

برای احراز ۲۵۰ کرسی ولسی جرگه افغانستان، ۲۵۶۵ تن خود را نامزد کرده‌اند و تا دو روز دیگر مشخص خواهد شد که شمار نامزدان به همین تعداد خواهد ماند یا در نتیجه تصمیم نهایی کمیسیون شکایات انتخاباتی، تغییر خواهد کرد و کاهش خواهد یافت.

گزارش: جاوید نعیمی