کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان میگوید، برای ترتیب بهتر تقویم انتخابات ریاست جمهوری به پیشنهادات احزاب سیاسی، جامعه مدنی و نهادهای ناظر انتخابات به شکل خاص توجه خواهد شد.
ذبیحالله سادات معاون سخنگوی این کمیسیون روز دوشنبه «۱۴ عقرب ۱۳۹۷» به رادیو آزادی گفت که قرار است در هفته جاری تقویم انتخابات ریاست جمهوری اعلام گردد.
وی گفت:
"در جریان همین هفته تقویم انتخابات ریاست جمهوری که روز جمعه با احزاب و جریانهای سیاسی، جامعه مدنی و نهادهای ناظر شریک ساخته شده بود اعلان میگردد، یعنی نظریات آنان شریک ساخته میشود، بهخاطر غنی ساختن و آغاز خوب تقویم به نظریات آنان جا میدهیم تا انتخابات به گونه درست برگزار شود."
کمیسیون مستقل انتخابات سه روز قبل تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را ۳۱ حمل سال ۱۳۹۸ اعلام کرد.
جمعه گذشته برخی از احزاب و جریانهای سیاسی، نمایندههای جامعه مدنی، نهادهای ناظر بینالمللی انتخاباتی همراه با شماری از اعضای کمیسیون مستقل انتخابات در ریاست جمهوری روی تقویم انتخابات ریاست جمهوری نشست مشورتی داشتند و پیشنهاداتشان را با هم شریک ساختند.
فضلالرحمان اوریا سخنگوی ائتلاف بزرگ ملی در مورد پیشنهاداتشان به کمیسیون چنین گفت:
"خواست ما این بود که کمیسیون بتواند نتایج انتخابات ولسی جرگه را به گونه شفاف اعلان کند ما با کمیسیون خواهیم بود، دوم اینکه در همین انتخابات باید ثبت نام رأیدهندگان به سیستم بایو متریک ثبت گردد و سوم اینکه در روز انتخابات دستگاههای بایو متریک آنلاین باشد و این مسایل را کمیسیون پذیرفته است."
از سوی دیگر حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار به طور مشروط از اعلام تقویم انتخابات ریاست جمهوری در جریان هفته جاری استقبال میکند.
فضل غنی حقمل یکی از اعضای تیم رسانهای این حزب به رادیو آزادی گفت، آنان به برگزاری انتخاباتِ چون ولسی جرگه موافق نیستند.
وی افزود:
"سیستم کنونی کهنه است و زمینۀ تقلب را فراهم میکند باید در سیستم انتخاباتی اصلاحات گسترده آورده شود خواست ما اینست که انتخابات باید در ۳۱ حمل برگزار شود و هیچ نوع تأخیر در آن نیاید."
در عین حال بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا فیفا هرچند ایجاد اصلاحات در کمیسیون انتخابات را حتمی میداند، اما ابراز نگرانی دارد که این اصلاحات ممکن روی تاریخ و تقویم انتخابات ریاست جمهوری تأثیر گذاشته و روند آن را به تأخیر خواهد انداخت.
یوسف رشید رئس اجرائیوی این بنیاد میگوید، زمانی که در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری تغییر ایجاد گردد بحث مشروعیت سیاسی و حقوقی به میان میاید که این خود موضوع قابل نگرانی به مردم افغانستان است.
گزارش: فرشته ندا