شورای ولایتی پکتیا میگوید، کشت کوکنار در این ولایت به صفر رسیده است، اما پنج سال است که روند کمکهای تعهد شده حکومت با دهاقین قطع شدهاست.
یازده سال قبل میان شورای ولایتی پکتیا و دهاقین فیصله شد که پس از این دهاقین کوکنار کشت نخواهند کرد.
بر مبنای همین فیصله کشت کوکنار در این ولایت به صفر رسید و در مقابل، حکومت مرکزی روند کمک بدیل معیشیت را به دهاقین آغاز کرد، اما حدود پنج سال میشود این کمکها قطع شدهاست.
حفیظ احمدزی رئیس مبارزه علیه مواد مخدر پکتیا به رادیو آزادی گفت، در حال حاضر در پکتیا کوکنار کشت نمی شود، اما در برخی نقاط دور دست تنها بنگ کشت میشود که بخاطر جلوگیری آن تلاشها ادامه دارد.
آقای احمدزی میافزاید، در گذشته یک مقدار پول در بدل عدم کشت کوکنار در اختیار آنان قرار داده شد، اما در سالهای اخیر این کمک ها قطع شدهاست.
او افزود:
"تقریباً پنج سال می شود این پول به ما داده نمیشود. بخاطر از بین بردن مزارع کوکنار به ولایات یک مقدار پول داده می شد که حالا این پول داده نمی شود. من در این بخش نارساییها را میبینم، اول اینکه جامعه جهانی در بخش مواد مخدر کمکهای خود را کاهش داده و مدیریت دولت ضعیف است. زیرا این برنامه را به شکل درست مدیریت نتوانست."
بر اساس معلومات ریاست مبارزه علیه مواد مخدر پکتیا، از طریق برنامه فعالیت خوب یا (جی پی ای) به ریاست مبارزه علیه مواد مخدر ولایت پکتیا تا سال (۲۰۱۵) میلادی یک میلیون دالر به شکل امتیاز داده شدهاست.
به گفته مسئولین، بیشتر این پول به رضایت اداره ولايتی و دهاقین در بخش پروژه های عام المنفعه، مانند اعمار ساختمان پوهنتون پکتیا، لیسه میخانیکی، تالار جرگهها، مساجد و ساحتمان مکاتب به مصرف رسیده است.
اکنون که روند این کمکها قطع شده، شورای ولایتی پکتیا ابراز نگرانی میکند و میگوید، اگر این امتیاز دوباره داده نشود، امکان آن وجود دارد که بار دیگر دهاقین به کشت کوکنار رو بیاورند.
ممتاز کرخیل عضو شورای ولایتی پکتیا به رادیو آزادی گفت، باشندهگان پکتیا (۱۳) سال پیش به حکومت وعده دادند که در زمینهای شان کوکنار کشت نمی کنند، حالا هم به وعده خود پا بند استند، اما ادارات دولتی به وعده خود وفا نکرده اند و چهار سال میشود این امیتاز به باشندهگان پکتیا پرداخت نمیگردد.
او افزود:
"چهار سال پیش باشندهگان پکتیا وعده دادند که علیه مواد مخدر مبارزه کنند، آنان در عمل ثابت کردند که یک بوته کوکنار در پکتیا نیست، اما ادارات که در بخش مبارزه علیه مواد مخدر شعار میدهند بجای شعار عمل کنند. ما این بار دهاقین را مجبور نمیسازیم که در زمین خود کوکنار کشت نکنند که حاصلات اش مصارف آب را پوره نمی تواند."
پکتیا ولایت کوهستانی است که زمین زراعتی کمتر دارد، از همین رو دهاقین تلاش می کنند در زمین خود چیزی کشت کنند که مفاد بیشتر بدست بیاورند، همین مسئله باعث شده که باشندهگان پکتیا از یک دهه بدینسو به کشت کوکنار رو آورده اند.
گزارش: اصیل ځاځی
Your browser doesn’t support HTML5
برای شنیدن این گزارش روی لینک زیر کلیک نماید!