کمیسیون انتخابات: روند باز شماری آرای کابل آغاز شد

پس از یک هفته از متوقف شدن بازشماری آرای کابل اکنون کمیسیون مستقل انتخابات می‌گوید این روند آغاز شده‌است.

ذبیح الله سادات معاون سخنگوی این کمیسیون روز چهارشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که تاکنون ۹۰ درصد آرای کابل باز شماری شده و تلاش می‌ورزند تا پایان هفته آینده نتایج کابل را اعلام کنند.

آقای سادات هم‌چنان گفت که امروز نتایج ابتدایی سه ولایت را نیز اعلام می‌کنند؛ اما از این ولایات نام نه بُرد.

وی گفت:

"امروز روند باز شماری آرای کابل که یک هفته متوقف شده بود آغاز شده، همکاران کمیسیون شکایات انتخاباتی نیز آمده و پروسه ادامه دارد، آن موارد و اسناد که نیاز آنان بود از سوی کمیسیون برای آنان سپرده شده‌است تا هم به شکایات رسیدگی شود و هم کار نتایج کابل به پایان برسد."

تاکنون کمیسیون مستقل انتخابات نتایج ابتدایی ۲۵ ولایت را اعلام کرده‌است.

پس از شکایت‌ها از تقلب گسترده انتخابات ولسی جرگه که کابل بیشتر از هر ولایت دیگر شاهد این تقلب‌ها گفته شد، کمیسیون مستقل انتخابات فیصله کرد که از کُل مراکز انتخاباتی آرای ۱۸۲ مرکز باز شماری گردد در جریان این روند؛ اما کمیسیون شکایت‌های انتخاباتی آرای کُل مراکز کابل را باطل اعلام کرد.

با بر انگیزی واکنش کمیسیون مستقل انتخابات، کمیسیون شکایت‌های انتخاباتی مشروط به واگذاری اسناد مورد نیاز که بر بنیاد آن بتوانند آرای سیاه و سفید حوزۀ کابل را از هم جدا سازند از فیصله‌اش پا به عقب گذاشت و با این کمیسیون توافق کرد.

اکنون پس از یک هفته درنگ در روند باز شماری آرای کابل، کمیسیون مستقل انتخابات می‌گوید تمامی این اسناد را به آن کمیسیون سپرده‌اند تا در روشنی آن تصمیم بهتر در پیوند به نتایج آرای کابل گرفته شود.

در این میان، ناظران انتخابات نگرانی می‌کنند و می‌گویند، این دو کمیسیون با تصمیم گیری‌های بی‌مقدمه و فاقد معلومات روند بازشماری را به پیش می‌برند که این کار به اختلاف میان دو طرف بیشتر خواهد افزود و تأثیری به شفافیت این روند نیز نخواهد داشت.

محمد نعیم ایوب زاده رئیس تیفا یا بنیاد انتخابات شفاف افغانستان گفت:

محمد نعیم ایوب زاده رئیس تیفا

"متأسفانه هنوز سرنوشت تقلب و تفکیک رأی سیاه و سفید روشن نیست تنها در حد بازشماری خیلی دشوار خواهد بود که ما بتوانیم رأی سیاه و سفید را جدا سازیم، پیشنهاد این است که هر دو کمیسیون کار تخنیکی انجام دهند، کارهای عملی انجام دهند، روی دیتای کمیسیون تمرکز کنند، متأسفانه میان دو کمیسیون هماهنگی نیست و آنچه که ما را نگران کرده مداخله حکومت در انتخاب افراد است."

آقای ایوب زاده می‌گوید با توجه به اختلاف‌ها میان دو کمیسیون دشوار است که آنان بتوانند آرای سیاه و سفید را از هم جدا سازند.

به گفته او اگر این تأخیرها در کارهای کمیسیون‌های انتخاباتی هم‌چنان ادامه یابد این معضل تأثیر ناگواری به انتخابات ریاست جمهوری و سه انتخابات دیگر در کشور خواهد داشت.

نظیفه محبوبی