رئیس جمهور غنی: بدون خوشحال خان ختک، فهمیدن پشتو و فرهنگ پشتون‌ها ناممکن است

محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان می‌گوید که بدون خوشحال، فهمیدن پشتو و فرهنگ پشتون‌ها ناممکن است.

رئیس جمهور افغانستان می‌گوید که سیاست مدار نویسنده، شاعر و نابغه زبان پشتو خوشحال خان ختک بالای فکر، زنده‌گی و دیگاه افغان‌ها تاثیر خاص داشته و نیاز است که فکر و هنر وی از زوایای مختلف بررسی شود.

آقای غنی روز پنجشنبه «۲۹ قوس ۱۳۹۷» در پایان سیمینار علمی نابغه خوشحال خان ختک وی را بنیان گذار زبان پشتو خوانده و گفت:

"خوشحال خان ختک در ادبیات زبان پشتو مقام یک بنیان گذار را دارد، هر آنکسی که پشتو می نویسد و یا پشتو را میخواند روبه‌‌رو به خوشحال مراجعه می‌کند، چنانکه بدون فروید روانشناس نمیتوانیم به روانشناسی بفهمیم، به همین گونه بدون خوشحال به پشتو و فرهنگ پشتون‌ها نمی‌توان فهمید."

آقای غنی می‌گوید که خوشحال خان ختک از طریق هنر و مبارزه خود به جامعه خود آنقدر چیزهای را داده است که هزار سال بعد هم از آن تجلیل گردیده و نام‌اش زنده می‌ماند.

سیمنیار چهار روزه بین المللی خوشحال نابغه به همکاری و میزبانی پوهنتون کابل و اکادمی علوم افغانستان برگزار شده بود که در آن شماری زیاد از نویسنده‌گان، شاعران و محققین از افغانستان و خیبر پشتونخوا شرکت کرده بودند.

سیمنیار چهار روزه بین المللی خوشحال نابغه به همکاری و میزبانی پوهنتون کابل و اکادمی علوم افغانستان برگزار شده بود

​برعلاوه نشست‌ها در جریان این سیمینار علمی که در اکادمی علوم، پوهنتون کابل و ارگ برگزار گردید یک سفر علمی به کندهار نیز شامل این سیمینار علمی بود که در آنجا به خاطر احترام به تلاش‌های دو شاعر و نویسنده نامدار زبان پشتو بنام‌های درویش درانی و طاهر اثراپریدی نشست برگزار گردیده بود.

برای این سیمینار علمی ده‌ها جلد کتاب که تعداد ورق‌های آن به ۹۰۰۰ صفحه می‌رسید چاپ شده بود که برای شرکت کننده‌گان توزیع گردید.

در قطعنامه این نشست نام گزاری یک پوهنتون در افغانستان بنام خوشحال خان ختک، ساخت یک مدال بنام خوشحال نابغه، ترجمه آثار خوشحال ختک به زبان‌های دیگر در جهان، و اهدای جایزه برای بهترین آثار ادبی خوشحال نیز وجود داشت که از سوی رئیس جمهور پذیرفته شد.

در قطعنامه از حکومت افغانستان نیز این خواست مطرح شده بود که از سازمان بین المللی یونسکو بخواهد تا نسخه دیوان قلمی خوشحال ختک را که بدست خودش نوشته شده است در جمع بهترین میراث‌های فرهنگی یونسکو شامل سازد.

اباسین یوسفزی شاعر و نویسنده خیبر پشتونخوا برگزاری این گونه مراسم و سیمینارها را برای رشد و تقویت ادبیات پشتو برای پشتون‌های دو طرف خط دیورند یک راه مناسب خواند.

او افزود:

"الله افغانستان بزرگ را آباد و با رفاه داشته باشد که قلب‌های مردم کشور و ما همه در آن یکی باشد، در مراسم افتتاح سیمینار علمی خوشحال نابغه در پوهنتون کابل از سخنان میزبان‌ها و مهمانان این هویدا شد که خوشحال چنان یک آفتاب درخشان آسمان کشور افغان‌ها است که در هر کوه منطقه ما در خشش دارد."

خوشحال ختک بربنای نبوغ خاص فکری خود برای قوم و زبان خود به وسیله شمشیر و قلم خدمات فراموش نا شدنی را انجام داده‌است.

وی در سال ۱۰۲۲ شمسی در منطقه اکوری ختک خیبرپشتونخوا چشم به جهان گشود.

این شاعر، نویسنده و سیاست مدار نامدار به سن ۷۸ سالگی چشم از جهان بست اما صد‌ها آثار علمی و ادبی خود را برای مردم به میراث گذاشت.

گزارش: جاوید حسن زاده