کاهش نیروهای امریکایی در افغانستان چی معنی دارد؟

بعد از آن که دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده امریکا برنامه خروج هفت هزار نظامی این کشور را از افغانستان برملا کرد، این مسئله باعث بحث های داغ در مورد عواقب آن شده است.

تعدادی از کارشناسان سیاسی در صحبت با رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی هشدار داده اند که خارج شدن نصف نیروهای امریکایی از افغانستان بالای امنیت این کشور، مذاکرات احتمالی طالبان با حکومت افغانستان و مناسبات واشنگتن با کابل تاثیر ناگوار خواهد داشت.

براساس یک گزارش اخیر اردوی امریکا، ساحه تحت کنترول طالبان در افغانستان در چند ماه اخیر افزایش یافته است و حکومت افغانستان در ۵۵.۵ درصد قلمرو این کشور کنترول دارد.

آرشیف، طالبان مسلح

گرایم سمیت (Graeme Smith) کارشناس اداره بین المللی بحران می گوید، طالبان بطور متداوم به تصرف قلمرو افغانستان ادامه می دهند و انتظار می رود که این روند ادامه یابد.

به گفته گرایم سمیت، عملی شدن خروج نیروهای امریکایی از افغانستان باعث تغییر فاحش در میدان های جنگ نخواهد شد، چون به گفته وی واشنگتن جای این نیروها را به قراردادیان امنیتی خصوصی خواهد سپرد.

به نوشته مرکز خبری رادیو آزادی، وزارت دفاع ایالات متحده امریکا (پنتاگون) در حال حاضر حدود ۲۵ هزار قراردادی امنیتی خصوصی در افغانستان دارد.

اما هارون میر کارشناس سیاسی افغان به رادیو آزادی گفت که خروج هفت هزار نظامی امریکایی از افغانستان، مشکلات امنیتی را در این کشور افزایش خواهد داد.

هارون میر با اشاره به پاکستان، ایران و عربستان سعودی گفته است که میدان رقابت های منطقوی در افغانستان گرمتر خواهد شد.

به عقیده توماس روتیگ (Thomas Ruttig) مسئول مرکز مستقل تحقیقاتی شبکه کارشناسان افغان، این اقدام رئیس جمهور امریکا می تواند موقف این کشور و حکومت افغانستان را در تلاش های صلح تضعیف کند.

مایکل کوگلمن (Michael Kugelman) کارشناس یک مرکز تحقیقاتی بین المللی در واشنگتن می گوید، وقت اعلان خروج نصف نیروهای از افغانستان درست نیست.

به گفته مایکل کوگلمن، این گونه اعلانات در جریان تلاش های صلح، می تواند چانس مذاکرات صلح را برای ختم جنگ ازبین ببرد.

مایکل کوگلمن (Michael Kugelman) کارشناس یک مرکز تحقیقاتی بین المللی در واشنگتن

اما برخی کارشناسان به این عقیده اند که خروج یک بخش از نیروهای امریکایی از افغانستان، می تواند یک پیام موثر برای همه جوانب باشد.

گرایم سمیت (Graeme Smith) کارشناس اداره بین المللی بحران می گوید، این اعلان می تواند برای طالبان این پیام را دهد که امریکا در تلاش های صلح جدیست، از جانب دیگر حکومت افغانستان را مجبور خواهد ساخت تا فکر کند که برای رسیدن به صلح به سالها نیاز نیست و می توان در یک مدت کوتاه به آن دست یافت.