برشنا شرکت: پرچاوی‌های برق در پایتخت ناشی از افزایش نفوس است

امان‌الله غالب رئیس برشنا شرکت حین سخنرانی در یک کنفرانس در کابل

در حالی‌که در روزهای اخیر برشنا شرکت از بهر پرچاوی‌های برق با انتقادهای تند روبه‌رو شده‌است، اما این شرکت می‌گوید تقصیری در این راستا ندارد و تنها در سال روان برای ۳۰ هزار مشترک در کابل برق‌رسانی کرده‌است.

امان‌الله غالب رئیس برشنا شرکت روز سه‌شنبه «۱۸ جدی ۱۳۹۷» در نشست خبری که در آن از برنامه‌های آیندۀ این شرکت سخن می‌زد در پیوند به پرچاوی‌های چند روز پسین در کابل با پرسش خبرنگاران روبه‌رو شد.

آقای غالب در پاسخ به این پرسش‌ها گفت که مخالفان مسلح دولت با قطع لین و یا تخریب پایه‌ها در ولایات، این شرکت را با چالش روبه‌رو ساخته‌اند، اما تلاش‌ها برای حل این معضل ادامه دارند.

وی می‌گوید:

"برشنا تنها شرکت برق کابل نیست، تمام افغانستان مسئولیت ما است و وظیفه اصلی ما برق رساندن با هزینه کمتر، مطمئن و پایدار است، تضمین می‌دهیم که برشنا این توانایی را دارد، در گذشته لین که قطع می‌شد و پس جور می‌شد، خود تیم تخنیکی برشنا است که در ساحه می‌روند و آنرا می‌سازند، مشکلات امنیتی یک چالش است سر راه ما که نباید نا دیده گرفت."

افزایش شهر نشینی معضل دیگری است که به‌گفته رئیس برشنا شرکت سبب پرچاوی‌های برق در کابل شده‌است.

بر بنیاد طرحی‌که در سال‌های گذشته برای مشترکین برق در کابل ایجاد شده بود تنها نیاز ۴۰۰ مشترک در نظر گرفته شده بود.

بهره‌گیری از انرژی آفتابی، افزایش توربین‌های بیشتر در بند برق نغلو و بهره‌گیری از برق وارداتی از برنامه‌های جدید این شرکت برای حل معضل بی‌برقی در کابل است.

برشنا شرکت که روز سه‌شنبه گفتمانِ را از بهر چگونگی مهار کردن چالش‌ها با اشتراک معاونین ولایات در کابل برگزار کرده بود می‌گوید، پس از این در پیوند به چگونگی اولویت بندی انتقال لین برق به ولسوالی‌ها در ولایات خود مقام‌های محلی تصمیم می‌گیرند و پاسخگو استند.

با این وصف در کنار این تا سال ۲۰۲۳ اتصال تمامی ولایات به شبکه ملی برق رسانی از دیگر برنامه‌های دراز مدت این شرکت گفته شده‌است و در سال روان ولایت‌های لوگر، پکتیا، خوست، غزنی، ننگرهار و کاپیسا به این شبکه وصل شده‌اند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان یک روز پیش به رادیو آزادی گفته‌است که از پروژه‌های انکشافی به شمول پروژه‌های برق‌رسانی حمایت می‌کنند و قطع لین برق از سوی آنان نبوده‌است.

با این همه، تیمور راشان معاون پالیسی و مسلکی ارگان‌های محلی در این نشست برنامۀ تازه برشنا شرکت در پیوند به اولویت بندی برق‌رسانی به ولسوالی‌ها و ولایات از سوی مقام‌های محلی را اقدامِ برای تأمین عدالت اجتماعی خواند.

تیمور راشان معاون پالیسی و مسلکی ارگان‌های محلی حین سخنرانی در یک کنفرانس در کابل

​وی گفت:

"میکانیزم همآهنگی تطبیق پروژه‌های کلان ملی تهیه شده‌است و تهداب آنرا برشنا شرکت و ارگان‌های محل گذاشته‌اند، این زمینه را فراهم می‌سازد که تأمین عدالت اجتماعی را بهتر تطبیق کنیم و همه را در پروسه‌های ملی و پلان‌گذاری شریک بسازد تا این‌که یک بیوکرات از کابل تصمیم بگیرد که در کدام قریه برق برود و چه وقت برود."

شرکت برشنا می‌گوید، نیاز است تا مقام‌های محلی، مردم به ویژه دولت مرکزی برای مهار این معضل با آنان همگام شوند.

در پایان این گفتمان شرکت برشنا چهار تفاهم‌نامه را با شماری از شرکت‌های مخابراتی و د افغانستان بانک امضا کرد که بر بنیاد آن سهولت‌ها در پرداخت هزینۀ برق از سوی مشترکین به میان خواهد آمد.

در این میان، معین پالیسی ارگان‌های محلی در این نشست پاسخگو نبودن قوماندان‌های امنیه و والیان را یک معضل می‌خواند که بر چگونگی عرضه خدمات در ولایات و ولسوالی‌ها بی‌تأثیر نبوده‌است.

وی تأکید می‌ورزد نشست‌هایی‌که پس از این با والیان برگزار می‌کنند این موضوع را جدی می‌گیرند.

گزارش: نظیفه محبوبی