رئیس جمهور ایران در مراسم تجلیل از چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ میلادی که به حاکمیت رژیم شاهی در آن کشور پایان داد، امریکا را به توطئه علیه آن کشور متهم کرد.
حسن روحانی در سخنرانیاش به صدها هزار تن که در میدان آزادی در تهران گرد آمده بودند، گفت:
"ایران متعهد است تا قدرت نظامی و برنامۀ راکتیاش را با وصف فشارهای امریکا توسعه دهد."
در مراسم تنظیم شده توسط حکومت ایران صدها هزار عسکر، نیروهای ملیشه، روحانیون و شهروندان عادی ایران اشتراک کرده، از ۱۱ فبروری سال ۱۹۷۹ میلادی یاد بود به عمل آوردند. در آن روز طرفداران آیت الله روح الله خمینی، رضا شاه پهلوی را از قدرت برکنار کردند که ایالات متحده امریکا از وی حمایت میکرد.
تجلیل امسال از پیروزی انقلاب اسلامی در شرایطی صورت میگیرد که تنشها بین تهران و واشنگتن افزایش یافتهاست.
ایالات متحدۀ امریکا در سال گذشته میلادی از توافقنامه اتُمی سال ۲۰۱۵ میلادی قدرتهای بزرگ جهان با ایران خارج شد و تحریمهای شدید را دوباره بر اقتصاد ایران وضع کرد.
امضا کنندگان اروپایی توافقنامه اتُمی سال ۲۰۱۵ میلادی با ایران، برای حفظ این توافقنامه تلاش میکنند که براساس آن ایران تعهد کردهاست، برنامۀ اتُمیاش را محدود میسازد.
در پوسترهای تجلیل از چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی، شعارهای "مرگ بر امریکا" ، مرگ بر اسرائیل"، چهل سال آزمون، چهل سال شکست امریکا" دیده میشد.
آیت الله علی خامنهای رهبر مذهبی ایران ۸ فبروری در تهران گفت، تا زمانیکه واشنگتن از سیاست خصمانه بر ضد تهران دست نکشد، ایران از شعار مرگ بر امریکا دست نخواهد کشید:
"گله می کنند که چرا ملت ایران میگویند، مرگ بر امریکا. اولاً من این را برای حضرات بزرگان امریکایی روشن کنم، مرگ بر امریکا، یعنی مرگ بر ترمپ و جان بولتن و پامپیو. مرگ بر اینها، یعنی مرگ بر سردمداران امریکا. ما با مردم امریکا کاری نداریم. مرگ بر امریکا یعنی، مرگ بر شما چند تایی، گروهی که اداره میکنید کشور تان را، مراد اینست. در این دوره اینان، در دوره دیگر هم، دیگران."
در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی مقامات ایران اعلان کردند که حدود ۵۰ هزار زندانی یا از محابس این کشور رها شده و یا هم مدت حبس آنها کاهش یافتهاست.
به نوشته مرکز خبری رادیو آزادی، بر اساس ارقام رسمی حدود ۲۵۰ هزار تن در ایران زندانی اند و تا هنوز معلوم نیست که آیا این عفو، زندانیان سیاسی را نیز شامل میشود، یا خیر؟
بر اساس یک گزارش سازمان خبرنگاران بدون سرحد که همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نشر شد، از سالیان ۱۹۸۰ میلادی تا اکنون ۶۱۹۰۰ تن در ایران زندانی سیاسی بودهاند.
بر اساس یک سند قوای قضائیه ایران که به دسترس یک سازمان نظارت از رسانهها در پاریس قرار گرفتهاست، از سال ۱۹۷۹ از پیروزی انقلاب اسلامی الی ۲۰۰۹ میلادی یعنی در جریان سه دهه، مقامات ایران حداقل ۸۶۰ خبرنگار را دستگیر، زندانی و یا مجازات کردهاند.