گفتگوهای رسمی پنجمین دور مذاکرات قطر بین نمایندهگان طالبان و هیئت امریکایی امروز آغاز میشود.
بحثهای رسمی دور پنجم جلسات قطر میان هیئت امریکایی به ریاست زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص وزارت خارجه امریکا برای امور صلح افغانستان و نمایندهگان طالبان، در دوحه مرکز قطر امروز آغاز میشود.
آقای خلیلزاد و ملا برادر رئیس تازه تعیین شدۀ دفتر سیاسی طالبان در قطر دیروز به دوحه رسیدند و ملاقات تعارفی کردند.
آقای خلیلزاد دیروز در صفحه تویتر خود نوشته بود که ملا برادر را برای اولین بار ملاقات کرده است.
خلیلزاد دیدارهای تا حال را فرصت خوب برای صلح دانسته و احتمالاً در اشاره به حضور ملا برادر در این جلسه، این نشست را مهم توصیف کرده است.
وی از میزبانی قطر و ارسال ملا برادر از پاکستان هم ستایش کردهاست.
- ولی سؤال اینجاست که آیا ملا عبدالغنی برادر که حال در قطر است گفتگوهای جاری این نشست را رهبری میکند یا نه؟
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان دیشب با نشر اعلامیه گفت، رهبری هیئت طالبان را مانند گذشته شیر محمد عباس ستانکزی به دوش دارد و در صورت نیاز از ملا برادر هدایت گرفته خواهد شد.
اعلامیه میافزاید ملا برادر به روز دوشنبه با هیئت امریکایی دید و بعد از ملاقات تعارفی روی اهمیت مذاکرات، صلاحیت هیئت مذاکره کننده و آجندای آینده توصیحات داد.
طالبان مسلح قبل از این گفته بودند هیئت مذاکره کنندۀ امریکا به سطحی نیست که ملا برادر صحبتها را با آنها به پیش ببرد.
حضور ملا برادر در نشست قطر پر اهمیت دانسته میشود، زیرا وی عضو پر نفوذ رهبری طالبان است و از موقف نرم در مسایل مربوط به صلح برخوردار دانسته میشود.
در این حال فاروق بشر استاد پوهنتون کابل به این باور است که هیئت طالبان به هر سویه که با صلاحیت هم باشد، هیچ تصمیم این مذاکرات بدون حضور نمایندهگان حکومت افغانستان جنبه اجرایی داشته نمیتواند.
او افزود:
"چنانچه خلیلزاد خوشبین است، من هم خوشبین هستم که حضور ملا برادر در این نشست نشان میدهد که آنها موقف نرمتری را اختیار کرده اند و امکان این وجود دارد که در این مذاکرات ۴ روزه فرصت شرکت نمایندهگان حکومت افغانستان هم فراهم گردد. این معلومدار است هر فیصله که صورت گیرد و حکومت افغانستان در آن سهیم نباشد جنبه اجرایی نخواهد داشت."
آقای خلیلزاد قبلاً گفته بود تلاشاش این خواهد بود که در این دور مذاکرات فرصت شرکت نمایندهگان حکومت افغانستان را فراهم کند.
آقای خلیلزاد قبلاً گفته بود تلاشاش این خواهد بود که در این دور مذاکرات فرصت شرکت نمایندهگان حکومت افغانستان را فراهم کند.
در تمام صحبتهای که در مورد صلح تا حال شده است حکومت افغانستان شرکت نداشته است و طالبان حاضر به گفتگو با نمایندهگان حکومت افغانستان نبوده و آنرا دست نشانده میخوانند.
بهگفته این گروه، گفتگوهای این دور قطر ۴ روز ادامه میآبد و آجندای آن بازهم روی تقسیم اوقات خروج قوای خارجی از افغانستان و این ضمانت متمرکز خواهد بود که از خاک افغانستان برای فعالیتهای مخرب علیه کدام کشور دیگر استفاده نشود.
منابع طالبان میگویند تا زمانیکه روی خروج قوای خارجی از افغانستان توافق نشود روی مسایل دیگر بحث نمیکنند و این موضوع است که بهگفته رئیس جمهور افغانستان، در حضور نمایندهگان حکومت روی آن توافق شود.