اداره محافظت از محیط زیست: شماری از حیوانات وحشی با تهدید از بین‌رفتن مواجه‌اند

آرشیف/ شیر در باغ وحش کابل

اداره ملی محافظت از محیط زیست می گوید شماری از حیوانات وحشی با تهدید از بین رفتن مواجه اند.

روزجهانی حیات وحش در افغانستان در حالی تجلیل می شود که به نقل از اداره ملی محافظت از محیط زیست هم اکنون اکثر حیوانات وحشی از این کشور به دیگر کشورها قاچاق می‌شود.

عزت الله صدیقی معین مسلکی این اداره روز یکشنبه در نشستی به مناسبت تجلیل از این روز در کابل گفت که از حیوانات وحشی در بخش های مختلف استفاده نادرست صورت می‌گیرد.

وی گفت که نا امنی، نبود محیط مناسب برای مصئونیت نسل حیات وحش، شکار غیر قانونی و قاچان آنان از مواردی اند که زنده‎گی حیات وحش را در این کشور با خطر روبه‌رو کرده‎است.

او افزود:

"کسانی زیادی استند که حیوانات وحشی را یا قاچاق می کنند و یا هم در دیگر راه‌ها از آن استفاده می کنند شکار یک مشکل دیگر است که در حال حاضر ما با آن مواجه استیم نبود آگاهی عامه، تطبیق نشدن قانون و تغییر اقلیمی هم در این بخش از مشکلات مهم اند."

سوم مارچ برابر است با روز جهانی حیات وحش، و هدف از تجلیل این روز در هر سال شناسایی تهدیدات متوجه حیوانات و بوته های وحشی، افزایش آگاهی عامه در زمینه و جستجوی راه های حل برای جرایم و جنایات صورت گرفته در برابر حیات وحش گفته می شود.

پیش از این برخی از باشنده‎گان ولایات غربی کشور شکایت کرده‎اند که در دشت‎ها و مناطق دور دست کندهار، فراه و برخی ولایات دیگر برعلاوه شکارچیان داخلی شماری از شکارچیان خارجی نیز دیده شده‎اند که حیات وحش را به شکل غیر قانونی شکار کرده‎اند.

در عین حال مردم عام نیز برای حفاظت از حیات وحش تاکید دارند.

برخی از باشنده های کابل در مورد گفتند:

"حاثنات حسینی استم در مورد حیوانات وحشی باید بگویم که هیچ نوع توجه‌ای به انان صورت نمی‌گیرد و حتی برخی از کشورهای خارجی اینجا آمده و حیوانات نادر ما را قاچاف می کنند و حکومت افغانستان در زمینه هیچ توجه‌ای ندارد."

"فهیم صافی استم توجه به حیوانات یکی از مسایل مهم است و این یک بخشی از سرمایه کشور ماست و هنوز هم در زمینه به دلیل جنگ و ناامنی توجهی صورت نگرفته است."

اما عزیزگل ثاقب رئیس باغ وحش کابل می گوید که افغانستان امروز هم از نگاه داشتن حیوانات نادر وحشی یکی کشور غنی دانسته می‌شود و وی تأکید کرد که حکومت، ارگان‎های مربوط، مؤسسات داخلی و خارجی، مردم و تجاران باید برای گسترش و مصئون ساختن نسل حیات وحش توجه جدی کنند.

لوحۀ باغ وحش کابل

او افزود:

"ما به این فکر استیم که چطور می‌توانیم در کار تغییرات به میان آوریم و با ادارات محلی ارتباط برقرار نمایم تا اگاهی عامه را بیشتر و قانون را تطبیق نمایم."

کارشناسان می‎گویند در کنار نا امنی، شکار غیر قانونی حیات وحش مشکل بزرگ دیگریست که نسل آن‎ها را کاهش داده‎است.

غلام رسول صمدی یکی از این کارشناسان در مورد به رادیو آزادی گفت جنگ و خشک‌سالی بالای حیات وحش تأثیر منفی گذاشته‎است و آنان در حالت انقراض و کم شدن استند.

اداره ملی حفاظت از محیط زیست افغانستان می‎گوید که در حال حاضر، بند امیر، واخان، شاه فولادی و قول آب چکان در کابل مناطقی اند که برای زنده‎گی حیات وحش جای مناسب می‎باشند.

اما غلام رسول صمدی تأکید می‎کند که هر گاه حکومت برای مصئونیت و گسترش نسل حیات وحش مناطق طبیعی را نگهداری کرده نمی‎تواند باید مناطق مصنوعی را ایجاد کند.

اداره ملی حفاظ از محیط زیست می‎گوید که برای کاهش این گونه مشکلات پلان‎های را ترتیب کرده و در برخی مناطق در حال تطبیق می‎باشد.

گزارش: آرزو غیاثی