با آغاز سال جدید، نیروهای امنیتی فصل تازۀ نبرد در برابر هراس افگنی را میآزمایند.
این نبردها در روزهای نخست این سال به دور از تلفات این نیروها هم نبودهاست.
هلمند، کندز، فاریاب، غزنی و بادغیس در یک هفته گذشته گواه درگیریهای شدید میان نیروهای امنیتی و طالبان بودهاست و گزارشهای از تلفات نیروهای امنیتی در این درگیریها نشر شدهاند.
محمد زبیر عارف معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان نیز این درگیریها را تأیید میکند، اما ارقام تلفات را که در رسانهها گزارش داده شدهاست، بیبنیاد میخواند و میگوید که در سه روز اخیر تلفات بیپیشنه به طالبان در درگیریها در بخشهای از کشور وارد شدهاست.
وی روز دوشنبه «۰۵ حمل ۱۳۹۸» به رادیو آزادی گفت:
"تلفات به اندازۀ که در رسانههای اجتماعی بازتاب داشتهاست، نیست. درگیری هماکنون در چندین ولایت ادامه دارد، ما در سنگین هلمند ۱۰ کشته و ۱۳ زخمی داریم، نیروهای ما از حالت دفاعی به حالت تعرضی درآمدهاند و این اصول نظامی است که در چنین حالت نیروهای امنیتی تلفات میداشته باشند، اما تلفات مخالفان چهار چند نیروهای ما است."
در سه روز پسین گزارشها از افزایش تلفات نیروهای امنیتی در بخشهای از کشور نگرانیهای جدی را برانگیخته است.
در حالیکه وزارت دفاع شمار تلفات نیروهای امنیتی را در ولایت هلمند ۱۰ تن و شمار زخمیها را ۱۳ تن میخواند، اما شماری از اعضای شورای ملی و اعضای شورای ولایتی این ولایت گفتهاند که در حمله طالبان بر شماری از پوستههای امنیتی در ولسوالیهای سنگین و نادعلی این ولایت ۶۵ تن از نیروهای امنیتی و دفاعی جان باختهاند.
محمد عمر زواک سخنگوی والی هلمند نیز تأیید میکند که در نبرد چندین ساعته میان نیروهای امنیتی و طالبان در ولسوالی سنگین این ولایت به نیروهای امنیتی تلفات وارد شدهاست، اما در باره شمار این تلفات جزئیات نمیدهد.
طالبان گفتهاند که در این حملهشان بر پوستههای نیروهای امنیتی تنها در ولسوالی سنگین ۵۲ تن از سربازان کشته و ۳۱ تن دیگر زخم برداشتهاند ادعای که وزارت دفاع آنرا بیبنیاد میخواند.
هفته گذشته نبرد شدید در بالامرغاب ولایت بادغیس میان طالبان و نیروهای امنیتی رخ داد که بهگفته عبدالله افضلی، معاون شورای ولایتی این ولایت ۵۰ تن از نیروهای امنیتی در این نبرد جان باختند و ۸۰ تن دیگر از سوی طالبان اسیر گرفته شدهاند.
در کاپیسا ،گوشۀ دیگری از شمال افغانستان که هماکنون از درگیریها در آن گزارشهای پخش شدهاند، گفته میشود که طالبان بخشهای از ولسوالیهای این ولایت را زیر ادارهشان در آوردهاند و تلفاتی نیز به نیروهای امنیتی وارد شدهاست.
با این همه، در حالیکه طالبان هنوز در باره آغاز عملیات بهاریشان چیزی نگفتهاند، اما دیده میشود که با فرا رسیدن فصل بهار حملات این گروه بر بخشهای از کشور افزایش یافتهاست.
شماری از آگاهان نظامی میگویند، هر باری که طالبان در سرمای زمستان برای نبردهای بهاریشان آمادهگی میگیرند، حکومت افغانستان بیآنکه به آمادهگیهای امنیتی توجه کند، درگیر روند صلح میشود.
محمداگل مجاهد یکی از این کارشناسان تأکید میورزد که باید مدیران کار آزموده برای عملیاتهای نظامی از سوی وزارت دفاع گماشته شوند و بر ایجاد همآهنگی میان مقامهای محلی و وزارت دفاع تأکید میورزد.
وی افزود:
"سال خونینی را سپری کردیم، اما با ادامه این وضعیت اگر حکومت به نیروهای امنیتی و دفاعی توجه نکند سال خونینتری را شاهد خواهیم بود، زیرا در حال حاضر طالبان کمکهای نظامی از کشورهای مثل ایران، پاکستان، چین و کشورهای عربی، اینسو کمکهای جامعه جهانی به افغانستان محدو شده میرود."
آقای مجاهد پیشنهاد میکند که نیروهای امنیتی باید از حالت دفاعی به تعرضی در بیایند و نیز وزارت دفاع باید به تجهیز نیروهای امنیتی اقدام کند.
در همینحال رئیس جمهور غنی هم بدون آنکه از طالبان نام ببرد گفته است که هدف از افزایش حملات اخیر امتیازگیری است.
گزارش: نظیفه محبوبی