- نیویارکر
"گام دیگری بهسوی صلح به دست نیاوردنی در افغانستان."
عنوان مطلبی است که آنرا احمد رشید نویسنده پاکستانی و یکی از آگاهان سیاسی نوشته و روزنامه نیویارکر دیلی آنرا نشر کرده است.
در مقاله آمده، هنگامی که دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا برای آغاز گفتگوهای کشورش با طالبان اجازه داد، هیچکسی انتظار نداشت که او تا این حد حوصلهمندی دارد.
احمد رشید پیشبینی کرده بود که شاید دونالد ترمپ به صورت خودسرانه برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان دستور بدهد و با این اقدام، گروه مذاکره کننده امریکا را بیصلاحیت سازد و هم حکومت افغانستان را در وضعیتی رها کند که طالبان دست بالاتر داشته باشند.
اما نیویارکر دیلی در این مقاله گفته که دونالد ترمپ در گفتگوهای جاری صلح در افغانستان مداخله نکرده و در این مورد پیامهای کمی در تویتر به نشر رسانده است.
ایالات متحده امریکا، سفیر پیشیناش در افغانستان، عراق و سازمان مللمتحد را بهعنوان نماینده ویژه برای صلح افغانستان گماشت.
روزنامه در ادامه نوشته که زلمی خلیلزاد در گفتگوها صلاحیت زیادی به دست آورد و توانست در چند مرتبه دیدار با نمایندههای طالبان در مورد تعیین جدول زمانی برای خروج از افغانستان و اطمینان که از خاک اینکشور توسط تروریستان استفاده نمیشود، پیشرفتهای مؤثر داشته باشد.
اما با این همه گفتگوی حکومت افغانستان با طالبان و آتشبس، دو مسئله اند که به نوشته روزنامه نیویارکر دیلی تا هنوز باقی مانده اند.
زلمی خلیلزاد در دوازدهم مارچ، گفتگوهای ۱۶ روزهاش با طالبان را به پایان رساند و دور تازۀ سفرش را به بریتانیا، بلجیم، افغانستان، پاکستان، ازبکستان، اردن و قطر، دو روز پیش آغاز کرد.
- واشنگتن اگزماینر
نشریه واشنگتن اگزماینر هم به سفر تازه زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان تمرکز کرده است.
به نوشته نشریه، خلیلزاد چند روز پس از آن روانه کابل شده که یک مقام ارشد حکومت افغانستان بر او اتهام وارد کرد که میخواهد در گفتگوها با طالبان، خود را به یک شخصیت سیاسی در افغانستان مبدل سازد.
بر اساس اعلامیه وزارت خارجه امریکا، زلمی خلیلزاد در این دور از سفرهایش از ۲۵ مارچ تا دهم اپریل، از هفت کشور بهشمول افغانستان دیدار میکند.
واشنگتن اگزماینر به این هم توجه کرده که انتظار میرود زلمی خلیلزاد با رهبران افغانستان در مورد چگونگی گفتگوهایش با طالبان، تشویق برای تشکیل یک گروه مذاکره کننده و مراحل بعدی گفتگوها مشوره کند.
حمدالله محب مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان در چهاردهم ماه مارچ گفته بود، زلمی خلیلزاد میخواست برای دو مرتبه در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۴ نامزد ریاست جمهوری افغانستان باشد و شاید هدف او به باور آقای محب، ایجاد یک حکومت موقت بود که او بهحیث وایسرای آن قرار گیرد.
در زمان حاکمیت بریتانیا در هند، رئیس انتظامی مستعمره را وایسرای خطاب میکردند.
روزنامه واشنگتن اگزماینر در ادامه مطلب به نقل از رسانههای محلی افغانستان نوشته است که مقامهای امریکایی در جریان دیدار سفیران کشورهای عضو ناتو در ارگ ریاست جمهوری، هنگامی که دانستند حمد الله محب در نشست حضور دارد، آنجا را ترک کردند و پیش از این روابطشان را با دفتر شورای امنیت ملی افغانستان به حالت تعلیق درآورده بودند.