مسدود ماندن فضای هوایی پاکستان بهروی پروازهای ملکی، مسافرین افغان بهخصوص مریضداران را نگران ساختهاست.
شماری از افغانهاییکه به هند سفر کردهاند میگویند که با مشکلات روبهرو شده و حتی شماری از مریضان در جریان پرواز از مسیر ایران تلف شدهاند.
مسدود شدن فضای هوایی پاکستان به سبب تنش با هند دلیل این مشکلات خوانده شدهاست.
مسافرینی که قبلاً یک ساعت و ۴۰ دقیقه را با طیاره از مسیر پاکستان برای رسیدن به هند منزل میزدند حالا باید فاصلۀ تا شش ساعت را با طیاره از مسیر ایران طی کنند.
جمشید جوانی که ۳۵ سال دارد و بهگفته خودش هفته یک بار برای کار و بار تجارت به هند سفر میکند.
او از تلخیها و مشکلات سفر به هند چنین گفت:
"کسانی را دیدم که مانده بودند در میدان هند و حتی پول تکت را قرض کرده بودند و دیگر چیزیکه من در داخل طیاره به چشم خود دیدم فوت یک طفل بود که به سبب طولانی بودن راه جاناش را از دست داد، اگر راه باز میبود مدت سفر کوتاه میبود، شاید به وقت میرسید و فوت نمیکرد."
در کنار طولانی بودن راه، برخی از مریضداران با مشکل گرفتن تکت و تأخیر در پروازها مواجه اند.
فرهاد جوان ۲۹ سالۀ دیگر است که میگوید برای تداوی دختر خرد سالاش به هند رسیده، اما حین برگشت به کابل چندین بار تکتاش را تبدیل کرده و خود را به مشکل به کابل رسانده است.
او افزود:
"دخترکام تکلیف قلب داشت در هند تکت من چندین بار کنسل شد، تاریخ میزدند که چند روز بعد بیا باز میرفتم لغو میشد. افغانها زیاد مشکل داشتند."
در کابل هم مریض دارانی که نخست تصمیم داشتند تا مریضانشان را به هند انتقال نمایند حالا از سفر به هند میترسند.
در کابل مریض دارانی که از سفر به هند میترسند.
شبیر احمد ۳۲ ساله انتظار بهبود یافتن مریضاش را میکشد، اما او میخواست تا مریضاش را به هند ببرد.
شبیر احمد افزود:
"بهخاطر طولانی بودن مسیر سفر ترس داریم که مبادا مریض ما در مسیر راه تلف شود."
شبیر همچنان میگوید که قیمت تکتها در تناسب به گذشته بالا رفته است و اکنون توان خرید آنرا ندارد.
شکیب فضلی مسئول یکی از شرکتهایست که برای مسافرین در میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی تکت میفروشد و از کاهش فروشاتاش در چند هفته اخیر سخن میگوید.
آقای فضلی میافزاید:
"قبلاً وقتی ما فروشات تکت خود را در یک ماه حساب میکردیم صد فیصد تکت را میفروختیم، اما حالا فقط ۴۰ درصد فروشات داریم که این مسئله بالای کار و بار ما تأثیر منفی گذاشته است."
پاکستان پس از افزایش تنشها با هند در ماه حوت سال گذشته حریم فضاییاش را بروی پروازهای ملکی ممنوع قرار داد.
بیشتر در این باره: نگرانیها در مورد احتمال افزایش تنشها میان هند و پاکستان!این مسئله سبب شد تا پروازها از کابل به دهلی و از دهلی به کابل از طریق فضای ایران انجام شوند.
اما سؤال اینجاست که آیا در جریان پرواز شش ساعته برای مریضان در داخل طیاره آمادهگیهای وجود دارد؟
این پرسش را از منیر ایلیاد رئیس اجرائیوی شرکت هوایی آریانا در کابل پرسیده ام:
"مهمان داران ما و سوپروایزر مهمانان داران ما کاملاً تریننگ مراقبت از مریضان را دیده اند، کورسها را در این زمینه تعقیب کردهاند."
برخی افغانها شکایت میکنند که شرکتهای هوایی از فرصت به میان آمده سوء استفاده کرده و قیمت تکتهای شان را چند برابر بالا بردهاند.
اما سلیمان عمر معاون تجارتی شرکت خصوص کام ایر در پاسخ به این انتقادها گفت:
"ما بسیار تلاش کردیم که تا حد امکان نرخ مناسب را حفظ کنیم، نرخ فعلی را که ابدیت کردیم و وارد سیستم فروشات خود کردیم هنوز هم مصارف عملیاتی ما را پوره نمیکند."
شرکتهای هوایی هندی که به افغانستان و یا برعکس پرواز میکردند اواخر هفته گذشته پروازهای خود را به این کشور قطع کردند، اما مسئولان شرکتهای هوایی افغانستان میگویند که آنها بهخاطر متعهد ماندن به مردم فعالیت میکنند.
مردم و مسئولان شرکتهای هوایی انتظار هرچه زودتر باز شدن فضای هوایی پاکستان به روی پروازهای افغانستان به هند را میکشند.
مردم و مسئولان شرکتهای هوایی انتظار هرچه زودتر باز شدن فضای هوایی پاکستان را میکشند.
چیزی که چندین بار مسئولان اداره مستقل هوانوردی از باز شدن این مسیر اطمینان دادهاند، اما هنوز هم مشکل حل نا شده باقی ماندهاست.
این بار قاسم حلیمی سخنگوی اداره مستقل هوا نوردی افغانستان در مورد به رادیو آزادی گفت:
"این مشکل تنها منحصر به افغانستان نیست، بلکه فضای پاکستان به روی پروازهای تمامی کشورها بستهاست و ما از طریق راههای دیپلوماتیک مسئله را تعقیب کردیم و با مقامات پاکستانی در تماس استیم."
اما اینکه فضای پاکستان چه زمانی بهروی پروازهای کابل، دهلی باز شده و به مشکل مردم از این ناحیه نقطه پایان گذاشته خواهد شد؟ مسئلهایست که با گذشت زمان روشن خواهد شد.
گزارش: جاوید حسنزاده