سازمان بین المللی مهاجرت در افغانستان می گوید، در چهار ماه اول سال جاری میلادی بیش از صد هزار افغان از کشورهای ایران و پاکستان به کشورشان عودت کردهاند.
محمد حدیث پردیس معاون ارتباطات عامۀ این سازمان دلیل عمدۀ عودت افغانها به این پیمانه را مشکلات اقتصادی در ایران میخواند.
او افزود:
"یک دلیل عمده که در سال گذشته (۲۰۱۸) هم بیش از ۸۰۰ هزار افغان به دلیل آن از ایران به کشور برگشت کرده بودند، مسایل اقتصادی و مشکلات اخیر اقتصادی در آن کشور است که سبب شده تا امسال هم به پیمانه زیاد افغانها به کشور عودت کنند."
در حال حاضر بیش از پنج میلیون افغان در مهاجرت زندهگی می کنند که بیشترین آن مشمول افغانهای میشود که در ایران و پاکستان مسکن گزین اند.
عباس ۳۲ ساله همراه با خانم و دخترش پارسال از ایران به کشورش افغانستان عودت کرده است.
خبرنگار رادیو آزادی در یک اپارتمان کرایی در غرب کابل به دیدار عباس رفته است، او که هرچند متولد ایران است می گوید، مانند دیگر افغانها در آن کشور وضعیت مناسب زندهگی نداشت.
عباس که برای امرار معیشت بخش بزرگ از زندهگیاش را صرف کارگری در ایران کرده حالا در کابل مصروف فعالیتهای فرهنگی است.
می گوید، افغانهای کارگر در ایران در حال حاضر با مشکلات بزرگ اقتصادی روبهرو اند، زیرا به گفته وی واحد پولی آن کشور ازشاش را به گونه بیسابقه از دست داده است.
او افزود:
"یک میلیون تومان شش هزار یا پنج و نیم هزار افغانی می شود که نسبت به آن در کابل یک کراچی بگیری و دست فروشی کنی بهتر است، دست مزد در ایران بین یک ملیون تا دو ملیون و الی هم سه ملیون است که سه ملیوناش هجده هزار افغانی می شود."
عباس یکی از هزاران مهاجری است که به تازهگی به کشورشان عودت کرده اند.
سازمان بین المللی مهاجرت در افغانستان در تازهترین گزارشاش گفته که در چهار ماه اول سال ۲۰۱۹ بیش از ۱۰۵ هزار مهاجر افغان از ایران و و پاکستان به کشور عودت کرده اند.
بیشتر در این باره: گزارش: در ۳ ماه سال ۲۰۱۹ بیش از ۱۰۵ هزار افغان از ایران و پاکستان برگشته اندگذشته از ایران، ترکیه و کشورهای اروپایی بیشترین مهاجرین و پناه جویان افغان را در خود دارند.
روند برگشت مهاجرین افغان از ایران به کشورشان در حالی افزایش یافته که در ماههای اخیر و به دنبال وضع تحریمهای واشنگتن بر تهران، ارزش پول ایرانی پایین آمده و نیز این کشور با وضعیت بد اقتصادی روبهرو شدهاست.
اما آن عده افغانهای که از این وضعیت فرار کرده اند در افغانستان نیز وضعیت آسودۀ ندارند.
به خانۀ نور جمال در منطقه دشت برچی کابل آمدهام، خانمی که با چهار کودکاش در یک خانه کرایی زندهگی میکند.
نور جمال دو ماه پیش از ایران به کشور عودت کرده و شوهرش روزانه در حدود ۲۰۰ افغانی در آمد دارد.
او افزود:
"از ایران که آمدیم در هرات سازمان ملل متحد ۱۲۰۰۰ افغانی کمک کرد و دیگه هیچ کس برای ما کمک نکرده، شوهرم در کار میرود و روزانه ۲۰۰ افغانی میآورد، دیگه هیچ در آمدی نداریم."
این در حالی است که حکومت به خصوص وزارت مهاجرین افغانستان پیش از این خبر داده که با افغانهای عودت کننده در بخش سرپناه و کاریابی کمک صورت می گیرد.
سید حسین عالمی بلخی وزیر امور مهاجرین و عودت کنندهگان افغانستان در ماه قوس سال گذشته به رادیو آزادی گفته است، تلاش میشود تا به عودت کنندهگان یک نمره زمین توزیع شود.
به گفته وی، به همکاری برخی ادارات برای عودت کنندهگان و بیجا شدهگان زمینه کار نیز فراهم میشود.
اما به مانند نور جمال تعدادی از خانوادههای عودت کنندهاند که تا حال به این کمکها دست نیافته اند.
گزارش: نصرت پارسا