استفاده از خدمات مخابراتی تاجکستان در بدخشانِ افغانستان

آرشیف، یک مرد افغان در حال صحبت کردن در تیلیفون مبایل‌اش در کابل. 24Mar2011

باشند‌ه‌گان ولسوالی‌های مرزی بدخشان می‌گویند که به دلیل نبود عرضۀ خدمات شبکه‌های مخابراتی افغانستان، از فریکونسی‌ عبوری کشور تاجکستان استفاده می‌کنند.

شکی، نسی، مایمی، کوفاب، شغنان و خواهان از ولسوالی‌های مرزی بدخشان اند که ساکنان آن در امتداد آمو دریا، مرزی میان بدخشان افغانستان و بدخشان تاجکستان مسکن گزین اند.

کامبیز قربانی، ولسوال مایمی می‌گوید که استفاده از سیم کارت‌های تاجکستانی برای مردم فقیر و ناتوان ولسوالی‌های مرزی، طاقت فرسا است.

قربانی می‌گوید، ساکنان روستاهای دور دست از خدمات مخابراتی کشور تاجکستان استفاده می‌کنند که هزینۀ مکالمه‌های تیلیفونی برای مردم نهایت هنگفت می‌باشد.

وی گفت:

"ولسوالی دروازبالا که شامل ۷۲ قریه است و تنها در قسمت چهارباغ بالا یک پایه شبکه ام تی ان است و مردم دو ساعت و سه ساعت سفر می‌کنند از این شبکه استفاده می‌کنند و کسانی‌که در لب دریای آمو زنده‌گی می‌کنند آنان از آنتن‌های مخابراتی تاجکستان استفاده می‌کنند که هزینه آن خیلی هنگفت است."

باشنده‌گان ولسوالی‌های مرزی بدخشان می‌گویند که تا پیش از افزایش نا امنی‌ها در این ولایت، آن‌ها به ساده‌گی، سیم کارت و کریدت کارت‌های تاجکستان را دریافت می‌کردند، اما اکنون این سیم کارت‌ها را هم به مشکل دریافت می‌کنند.

محمد جان و فریبا دو تن از باشنده‌گان ولسوالی‌های مرزی بدخشان می‌گویند که استفاده از سیم کارت‌های تاجکستان برای آنان پُر هزینه است و ناگزیر اند که در هر دقیقه تماس ۲۵ تا ۳۰ افغانی مصرف کنند.

به‌گفته این باشنده‌گان، آنان هر سیم کارت تاجکستان را در بدل ۵۰۰ افغانی خریداری می‌کنند که با مصرف کریدت کارت آن میلیون‌ها افغانی به جیب شرکت‌های مخابراتی تاجکستان می‌ریزد.

فریبا گفت، در گذشته سیم کارت‌های تاجکستان را به ساده‌گی دریافت می‌کردند یا از بازار مشترک می‌گرفتند و یا از تاجران محلی که از تاجکستان می‌آوردند، اما حالا ۵۰۰ افغانی سیم کارت را خریداری می‌کنند و ۵۰۰ افغانی دیگر را برای راجستر آن به شبکه‌های مخابراتی تاجکستان می‌پردازند.

وی افزود:

"نام من فریبا است از ولسوالی مایمی استم. من خودم دو سال می‌شود که محصل استم آمدم در فیض‌آباد هنوز هم از پدر و مادرم احوال نگرفته ام، در جای ما نه پایه شبکه‌های افغانی است و نه از تاجکستان و از سیم کارت‌های تاجکستان استفاده می‌کردیم حالا قطع شده‌است."

آرشیف، موقعیت ولایت بدخشان در نقشه عمومی افغانستان

مسئولان ریاست مخابرات بدخشان می‌گویند که برای پایان دادن به عبور فریکانسی‌ها از سوی تاجکستان در مراکز تمام ولسوالی‌های مرزی، شبکه مخابراتی ام. تی. ان و سلام را فعال کرده‌اند و در تلاش اند که ساحه‌ پوشش این شبکه‌ها را به تمام نقاط ولسوالی‌های مرزی گسترش دهند.

غلام ربانی حیدری ‌رئیس مخابرات بدخشان به رادیو آزادی می‌گوید، عبور فریکانسی‌های مرزی افزون بر این که غیر قانونی است، میزان سوء استفاده از این سیم کارت‌ها در قاچاق مواد مخدر و نا امنی‌ها بالا می‌باشد و آنان در تلاش اند که از طریق اداره اترا و گفتگو با مقام‌های کشور تاجکستان جلو عبور فریکونسی‌های مرزی را بگیرند.

حیدری می‌گوید که وزارت مخابرات در نظر دارد تا با گسترش عرضه خدمات مخابراتی در مناطق مرزی بدخشان، عبور فریکانسی‌های مرزی تاجکستان را قطع نماید.

وی می‌گوید:

"در ولسوالی‌های مرزی ما که گاه گاهی از خدمات مخابراتی کشورهای همسایه استفاده می‌کنند، طبعاً از لحاظ امنیتی و ازلحاظ قاچاق سوء استفاده می‌شود، ولی در گذشته سیمکارت‌های تاجکستان فروش می‎شد، ما اکثراً نظارت داریم در آنجا بعضی جاها عبور فریکونسی وجود دارد که ما همراه اداره اترا شریک ساختیم تا آنها از طریق مجرای قانونی با کشور تاجکستان پی‌گیری کنند."

باشند‌ه‌گان ولسوالی‌های مرزی و مناطق دور دست بدخشان می‌گویند که در شماری زیادی از مناطق این ولسوالی‌ها خدمات مخابراتی وجود ندارد و اگر در جای هم وجود داشته باشد بی‌کیفیت بوده و مشکلات آنان را حل نمی‌کند.

گزارش: نعمت‌الله احمدی