لوی سارنوالی افغانستان دوسیههای ۴۹۵ تن به شمول کمیشنران، رئیس پیشین دارالانشا و تکنالوژی معلوماتی کمیسیون مستقل انتخابات را به ستره محکمه فرستادهاست.
لوی سارنوالی افغانستان با فرستادن دوسیه دوازده تن از اعضای پیشین کمیسیونهای انتخاباتی به ستره محکمه، به بررسیهایش در این مورد پایان داد.
جمشید رسولی سخنگوی لوی سارنولی افغانستان در نشست خبری گفت بررسیهای آنان نشان میدهد که رئیس دارلانشأ و رئیس تکنالوژی معلوماتی به شمول ۷ کمیشنر کمیسیون مستقل انتخابات و نیز ۳ کمیشنر کمیسیون شکایات انتخاباتی در انتخابات ولسی جرگه مسئول تقلب و تخلف بودهاند.
- تزویر اوراق
- سوء استفاده از صلاحیتها
- افزودن و کم کردن آراء و فساد مالی
مواردی اند که به گفته رسولی این افراد به انجام آن از سوی این اداره مسئول دانسته شدهاند:
"ده تن کمیشنران پیشین دو کمیسیون در دو قضیه که حوزه بدخشان و کنر است از سوی لوی سارنوالی کسب الزامیت کرده اتهامات نسبت به آنها ثابت دانسته شدهاند و دو تن از روئسای پیشین دارلانشا و تکنالوژی کمیسیون مستقل انتخابات اند که شمار تمامشان به دوازده تن میرسد متهم اند و دوسیههایشان به ستره محکمه فرستاده شده."
وی گفت شمار دوسیهها در پیوند به تقلب و تخلفهای انتخابات ولسی جرگه به ۱۹۱ دوسیه میرسد و بررسیهای این اداره همچنان نشان میدهد که ۴۹۵ تن در تقلب، تخلف و فساد مالی انتخابات ولسی جرگه، مظنون، متهم و محکوم دانسته شدهاند.
آقای رسولی میگوید، از این میان، بیش از ۶۴ تن این افراد در پیوند به انتخابات حوزه کابل و بیش از ۴۳۰ تن دیگر آنان متهم به قضایای تقلب و تخلفهای انتخاباتی در ولایات اند.
به گفته وی این قضایا در ۲۵ ولایت به استثنای ولایتهای:
- ارزگان،
- بادغیس،
- تخار، دایکندی،
- میدان وردک،
- غور،
- نورستان،
- کنر
- و همچنان غزنی که در آن انتخابات برگزار نشده، ثبت شده است.
به گفته لوی سارنوالی افرادی که در این قضایا دخیل بوده اند شامل:
- نیروهای پولیس،
- کارمندان دولت،
- ناظران نامزدان انتخاباتی
- و خود نامزدان انتخابات ولسی جرگه اند.
این اداره می گوید ۷۲ شکایت در پیوند به انتخابات ولسی جرگه از سوی یک کمیته ویژه این اداره بررسی و به آن رسیدهگی شده است.
انتخابات ولسی جرگه در ۲۸ و ۲۹ میزان برگزار شد، اما تقلبها به پیمانه گسترده بودند که پای کمیشنران و رئیسان این کمیسیونها را به لوی سارنوالی کشانید و این اداره آنان را تا پایان بررسیهایش ممنوع الخروج اعلام کرد.
اکنون با گذشت چندین ماه لوی سارنوالی میگوید بررسیهایش را در این زمینه با شفافیت کامل انجام داده است و هر آن چیزیکه ستره محکمه فیصله کرد آن را عملی خواهند کرد.
در این میان، شماری از نهادهای ناظر انتخابات از ستره محکمه میخواهند تا عدالت را تامین کند.
یوسف رشید رئیس بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا فیفا:
"این بیشتر کمک میکند که مردم باورمند شوند که اگر دست به جرایم انتخاباتی میزنند بیپاسخ نمیماند و مصئون نخواهند بود و این خود به اعتبار و عزت نهادهای عدلی و قضایی ما میافزاید و برای دیگر اعضای این کمیسیونها درس عبرت میشود، اگر این محدود به چند نفر باشد و تطبیق عدالت فرمایشی باشد آنگاه باور چنین خواهد بود که فضا سیاسی و عدالت در گروگان سیاسیون خواهد بود."
اما امان الله ایمان سخنگوی ستره محکمه حاضر نشد در مورد این که چه زمانی در مورد این دوسیهها حکم صادر خواهد شد، پاسخ دهد.
در این حال آقای رشید میگوید اگر عدالت در این باره به گونه درست آن تامین نه شود گریز از قانون مبُدل به یک فرهنگ خواهد شد و انتخابات پیش رو نیز با تقلبهای گسترده همراه خواهد بود.
گزارش: نظیفه محبوبی