وزارت معارف افغانستان میگوید به دلیل مشکلات گوناگون شمار زیادی کودکان از آموزش باز ماندهاند.
نوریه نزهت سخنگوی این وزارت در مورد میگوید:
"به شکل مجموعی ۳ عشاریه ۷ میلیون کودک از رفتن به مکتب بازماندهاند این کودکان به دلیل ناامنیها، عنعنات ناپسند و فقر از مکتب محروم اند که بیشترین بخش آن دختران اند."
بلال ۱۲ ساله برای اینکه بتواند نفقه فامیلش را فراهم سازد مکتب را ترک کردهاست، وی در ساحه مکروریان کابل مصروف رنگ کردن بوتهای مردم است.
بلال میگوید پدرش معتاد به مواد مخدر و مادرش هم بیمار است:
"پدرم معتاد است به همین خاطر مکتب را رها کرده کار میکنم، مادرم مریض است مریضی گرده دارد برادرهایم کوچک استند یکی آن ۷ ساله و دیگرش ۲ ساله است."
وی میگوید که در جریان روز فقد میتواند پول نان خشک را بدست آورد:
"من در روز همین قدر میتوانم پول پیدا کنم که با آن به خانه ترکاری و نان خشک بخرم دیگر در خانه چیزی نداریم ما به خاطر ناامنیها از لغمان به کابل آمدهایم وقتی میبینم هم سالانم به مکتب میروند زیاد جگر خون میشوم."
بلال که از صنف سه مکتب را ترک کرده میگوید تنها آرزوی زندهگیاش دوباره رفتن به مکتب است:
"بزرگ ترین آرزویم این است که بتوانم مکتب را دوباره آغاز کنم میخواهم در آینده انجنیر شوم."
این در حالیست که ادارۀ جهانی حمایت از کودکان افغان یا سیف د چلدرن در گزارش تازهاش نیز گفته که از هر پنج کودک واجد شرایط افغان دو تن شان از آموزش محروم اند.
سیف د چلدرن در این گزارش سالانهاش عمدهترین عامل باز ماندن کودکان افغان از آموزش را جنگ جاری و خشونتها یاد کردهاست.
در این گزارش همچنان گفته شده که هم اکنون هزار باب مکتب در افغانستان توسط مخالفین مسلح و نیروهای امنیتی افغان و خارجی تخریب، اشغال و یا هم به دلیل جنگ مسدود شدهاند.
نگرانیها در خصوص محرومیت کودکان افغان از آموزش در حالی مطرح میشود که در این اوآخر اداره ملل متحد برای اطفال یا یونسف هم گفته که در دو سال گذشته حمله برمکاتب سه برابر افزایش یافته و این سبب کاهش دسترسی کودکان به آموزش شدهاست.