شماری از دهاقین در ترینکوت مرکز ولایت ارزگان میگویند، ایجاد سبزخانه ها در این ولایت نتیجه خوبی داده و آن را بدیل خوب برای کوکنار میدانند.
حاجی حمیدالله یکتن از دهاقین است که در گذشته در زمین خود کوکنار کشت میکرد، اما حال حکومت برایش سبزخانه ساخته و در آن سبزیجات کشت میکند.
حاجی حمیدالله به رادیو آزادی گفت، از کشت کوکنار دست کشیده و حال هر روز از این سبز خانهها به طور اوسط هفت الی هشت هزار افغانی عاید دارد.
وی گفت: "پیش از این کوکنار کشت میکردم، اما بعضی اوقات بته های کوکنار دچار امراض نباتی میشد، پول قرض میگرفتم، اما کوکنار حاصل نمیداد و قرض بالایم میماند. قرضداران، قرض شان را میخواستند، اما نزد من پول نبود. حال که سبزخانه دارم، کسی بالایم قرض نداره و از این طریق خانوادهام را تمویل میکنم و از کشت ناروا مرا دور ساخت."
منفعت سبزخانه ها تنها به جیب دهاقین نمیریزد، بلکه برای افراد بیکار نیز زمینه کار را فراهم کرده است.
علی محمد که زمین شخصی ندارد و در زمین دیگران کوکنار کشت میکرد و یا روزانه در مزارع کوکنار دیگران کار میکرد، اما اکنون در سبزخانه مصروف کار است.
وی گفت: "پیش از این مزدور کاری میکردم و یا کوکنار کشت میکردم، اما حال در این سبزخانه مزدور کاری میکنم و برای فرزندانم یک لقمه نان پیدا میکنم."
شاه ولی هم از جمله کسانی است که حال کوکنار کشت نمیکند و حکومت برایش سبزخانه ایجاد کردهاست. وی به رادیو آزادی میگوید، سبزخانه مفاد زیادی دارد و سایر دهاقین باید از این پروژهها بهرمند شوند.
وی افزود: "پیش از این در ولایت ارزگان به جز از کشت کوکنار کار دیگر نبود، اما حالا بسیار خوشحال استم که دولت برایم سبزخانه ساخته است. خواستم از دولت این است که این گونه پروژه ها را بیشتر سازد. مفاد تریاک به اندازه زحمت آن نبود، حال عواید سبزخانه ها نسبت به تریاک بیشتر است."
مسئولان ریاست زراعت و مالداری ولایت ارزگان میگویند که در این ولایت سبزخانه ها نتیجه داده و بدیل خوبی کوکنار است.
احمد شاه خیری رئیس زراعت و مالداری ارزگان به رادیو آزادی گفت، اعمار سبزخانه ها این ولایت را در بخش سبزیجات خودکفا ساخته است.
وی میگوید: "ما در این باره بررسی کردیم و یا از مالکان سبزخانه ها پرسیدیم، آنها گفتند که از طریق سبزخانه ها عاید زیاد بدست آوردهاند. دهاقین از یک سبزخانه بزرگ سالانه یک میلیون افغانی بدست آوردهاند که این عايد برای یک دهقان عاید زیاد است."
آقای خیری میافزاید که در دو سال گذشته ریاست زراعت و پروژه تغییر اقلیم در ولایت ارزگان ۱۳۵ سبزخانه خرد و بزرگ را به بهره برداری سپردهاست و پلان دارند تا شمار این سبز خانه ها را افزایش دهند.
گزارش: شریف الله شرافت
Your browser doesn’t support HTML5