نگرانی تاجران و صنعت‌گران هرات از افزایش ناامنی‌ها در این ولایت

آرشیف، پولیس در حال بررسی محل وقوع یک حملۀ انتحاری در هرات March 25, 2018

افزایش ناامنی‌ها در ولسوالی‌های مختلف هرات تاجران و صنعت‌گران دراین ولایت را نگران کرده است.

هرات به عنوان قطب اقتصادی افغانستان شهرت دارد، اما ولسوالی‌های شرقی و شمالی این ولایت در یک ماه گذشته، میدان درگیری شدید میان نیروهای افغان و طالبان مسلح بوده و این روند موجی از نگرانی سکتور خصوصی را در پی داشته است.

خلیل احمد یارمند، آمر اجرائیه اتاق تجارت و صنایع هرات می‌گوید که تداوم ناامنی‌ها در ولسوالی‌های هرات، جلو رشد اقتصادی این ولایت را خواهد گرفت.

وی افزود:"جنگ‌های که در ولسوالی‌های شرقی رخ داده طبیعتاً تاثیرات بسیار منفی روی سکتور خصوصی و جامعه تجارتی داشته است. همیشه ما قبلاً هم به شما عرض کردیم که یگانه بستری که می‌تواند برای رشد صنعت، تجارت و کار و بار مساعد باشد، آن بستر امنیت است."

هم اکنون فصل برداشت محصولات زراعتی می‌باشد، اما دهقانان می‌گویند که در سایه افزایش ناامنی‌ها، برداشت محصولات زراعتی با تأخیر انجام می‌شود و بخشی از محصولات شان فاسد خواهد شد.

یک دهقان افغان حین جمع آوری حاصلات گندم. July 8, 2019

عبدالوهاب، عبداللطیف و محمد امین، سه تن از دهقانان هرات نگران افزایش ناامنی‌ها در محلات زنده‌گی شان هستند و از حکومت می‌خواهند که برای حل این معضل اقدامات فوری را روی دست گیرد: "به طور مثال ما گندم، جو و نخود داریم و چند وقت پیش به مدتی که آنجا کشت کردیم، تقریباً ۲۰ – ۳۰ هزار روپیه از دست ما رفته، فعلاً نمی‌توانیم به خاطر ناامنی جمع آوری کنیم."

"مردم نمی‌توانند حاصل خود را جمع کند، حاصل را یا باد می‌برد یا این که خراب می‌شود، و یا در زمان جنگ حاصلی که از زمین برداشته نشده است، آتش می‌گیرد."

"اگر کرُخ ما ناامن باشد، ما مجبور به شهر بیایم زندگی خود را پیش ببریم، اما بهتر است بالای خانه و جای خود باشیم، امنیت باشد، زندگی خود را درست پیش می‌ببریم."

هرات با داشتن سرحد با دو کشور ایران و ترکمنستان و همچنان موجودیت دست کم ۳۰۰ کارخانه صنعتی از جایگاه ویژه اقتصادی و تجارتی در افغانستان برخوردار است.

بنادر اسلام قلعه و تورغندی، دو منبع مهم واردات کالاهای مورد نیاز افغانستان از کشورهای ایران و ترکمنستان می‌باشد.

افزایش ناامنی‌ها در جغرافیای هرات، باعث سکتگی در روند واردات خواهد شد و به دنبال آن قیمت این کالاها افزایش خواهد یافت.

سردار بهادری، عضو شورای ولایتی هرات هشدار می‌دهد اگر حکومت افغانستان حملات طالبان در ولسوالی‌های این ولایت را مهار نکند، روند سرمایه‌گذاری آسیب می‌بیند.

«وقتی که گراف ناامنی خیلی بالا می‌رود، سرمایه از کشور و ولایت فرار می‌کند، شغل و کار کمتر می‌شود، سطح تولیدات پایین می‌آید، گرانی پیش می‌آید و نظم اقتصادی بر هم می‌خورد.

بدنبال این نگرانی‌ها مقامات محلی عملیات مشترک را به هدف سرکوب طالبان مسلح در ولسوالی‌های شرقی این ولایت راه اندازی کردند.

جنرال امین الله امرخیل قوماندان امنیۀ هرات می‌گوید تعدادی زیادی از طالبان مسلح همراه با شماری از جنگجویان خارجی در ولسوالی‌های پشتون زرغون، اوبه، چشت و فرسی کشته شده و امنیت به بسیاری از این مناطق برگشته است.

اما نگرانی اصلی این است که درختم این عملیات تمام نیروهای کمکی به وظایف شان در مرکز شهر هرات برمیگردند و زمنیه برای حضور دوباره طالبان در این مناطق مساعد میشود.

با این حال تاجران و سرمایه گذاران هرات از حکومت می‌خواهند که برای حل این مشکلات اقدامات اساسی را در دستورکارشان قراردهند ورنه آنان مجبور خواهند شد تا سرمایه‌های شان را به بیرون ازافغانستان انتقال دهند.