اتاق تجارت و صنایع افغانستان، بسته شدن بندر واگه بروی تاجران افغان را به ضرر کابل و اسلام آباد میداند.
خان جان الکوزی معاون این اتاق روز شنبه ۱۹ اسد به رادیو ازادی گفت که با این اقدام پاکستان، صادرات میوه تازه و خشک با مشکل جدی روبرو خواهد شد.
وی افزود: "برای ما بسیار خطرناک است، ما از طریق بندر واگه هزاران تُن میوه خشک و تازه به هندوستان صادر میکردیم، برای ما حالا مشکل بزرگ خلق شده و تأثیر منفی بالای اقتصاد، تاجران و صادرات ما خواهد گذاشت."
به گفته وی، از طریق بندر واگه اموال افغانی در وقت کم و به قیمت ارزان به بازارهای خارجی انتقال مییابد.
بر اساس معلومات اتاق تجارت و صنایع، افغانستان سال گذشته از طریق بندر واگه ۴۸۰۰۰ تُن میوه خشک، تازه و سبزیجات به هند صادر کردهاست.
آقای الکوزی میگوید، روزانه از همین بندر سه تا پنج کانتینر محصولات افغانی به هند انتقال میشود.
پس از کشکمشها میان هند و پاکستان بر سر کشمیر، پاکستان گفته است که پس از این افغانستان نمیتواند از طریق بندر واگه به هندوستان تجارت کند.
دارو خان رئیس اتاق مرکزی تجارت و صنایع پاکستان با ابراز این مطلب به رسانهها گفته است که این موضوع را برایش رزاق داوود مشاور صدراعظم پاکستان مطرح کردهاست.
به گفته وی، تنها لاریهای تجارتی افغانستان که اکنون در پاکستان اند میتوانند اموال شانرا به هند انتقال بدهند اما پس از این بندر واگه بروی تاجران افغانستان مسدود خواهد بود.
این در حالیست که افغانستان و پاکستان در سال ۲۰۱۰ قرارداد ترانزیتی اپتا را امضا کردند که بر اساس آن موترهای ترانزیتی افغان از طریق بنادر پاکستان و موترهای پاکستان از طریق سرحدات افغانستان به آسیای میانه عبور کند.
اما تاجران افغان همواره شکایت کردهاند که پاکستان متعهد به قرارداد اپتا نیست.
حالا پرسش اینجاست که پاکستان با این عملش در پی چیست؟
صمیم صاریم کارشناسان مسایل اقتصادی میگوید: "مشکل اینست که پاکستان همیشه اقتصاد را شامل سیاست میکند، زمانیکه تحت فشار قرار میگیرد متأسفانه که بنادرش را بروی افغانستان مسدود میکند و موضوعات سیاسی را جنبه اقتصادی میدهد که این بار اول و آخرش هم نیست."
آقای صاریم میگوید راه حل مناسب در برابر پاکستان عمل بالمثل است.
حکومت افغانستان نیز پیش از این گفته است که برای حل دایمی این معضل تلاشها را آغاز کرده تا همانند چابهار، راههای دیگر را جستجو کند.