روند انتقال مواد حساس انتخابات به ولایت‌ها آغاز شد

جریان انتقال مواد حساس انتخابات از کمیسیون مستقل انتخابات به ولایت‌ها. August 30 2019

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان می‌گوید روند انتقال مواد حساس به ولایت‌ها آغاز شده‌است.

قبل از این بروز مشکلات فنی در دستگاه‌های بایومتریک نگرانی‌های را برانگیخته بود. اما حالا کمیسیون مستقل انتخابات می‌گوید که آن مشکلات رفع شده‌اند.

ذبیح الله سادات سخنگوی این کمیسیون گفت: "روند انتقال مواد حساس به ولایات امروز آغاز شده‌است، در آغاز دستگاه‌های بایومتریک و دیگر مواد حساس به ولایت های فراه، بادغیس و هرات فرستاده خواهند شد. مشکل فنی که در افزارهای بایومتریک موجود بود رفع شده‌است، کمپنی دراملوگ آن مسئولیت را بر عهده گرفته است، سیستم جدیدی را برای ما می‌آورد و مشکلات کاملاً حل شده‌است."

پیش از این نگرانی‌هایی مطرح شده بود که گویا دستگاه‌های بایومتریک محفوظ نیستند و پیش از برگزاری انتخابات نیز در آن رأی ثبت شده می‌تواند.

عدم قابلیت جلوگیری از ثبت رأی تکراری و عدم شناسایی عکس رأی‌دهنده، دو مشکل دیگر افزارهای بایومتریک خوانده شده‌است.

انتقال مواد حساس انتخابات بوسیله طیاره های نظامی به ولایت‌های افغانستان. August 30 2019

نگرانی‌ها در پیوند به عدم کارایی این دستگاه‌ها در حالی مطرح می‌شوند که کمیسیون مستقل انتخابات پیشتر گفته که برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۷ هزار دستگاه بایومتریک خریداری کرده‌است که با ۲۲ هزار دستگاه قبلی در این کمیسیون، شمار این دستگاه ها به ۳۹ هزار می‌رسد.

با این‌حال، بشیر احمد ته‌ینج سخنگوی حزب جنبش ملی به رادیو آزادی می‌گوید که مشکلات در این دستگاه‌ها هم‌چنان پابرجاست.

وی افزود: "ما شنیده‌ایم که اگر یک شخص ۴۰۰ بار هم که انگشت اش را روی دکمه دستگاه بگذارد، دستگاه آنرا ثبت و رأی حساب می‌کند، اما اکنون شماری از کمپنی‌های بین‌المللی شفافیت این دستگاه‌ها را تضمین کرده‌اند، معلوم شود چیزی که برای ما ضمانت کرده‌اند که حل خواهد شد آنگونه خواهد شد و یا نه."

بشیر احمد ته‌ینج سخنگوی حزب جنبش ملی

از سوی دیگر، فضل غنی حقمل عضو دفتر رسانه‌های حزب اسلامی در این باره به رادیو آزادی می‌گوید: "پیشنهاد ما این بوده که دستگاه‌های بایومتریک باید معیاری باشند، مشکلات تخنیکی نداشته باشند، احزاب از شفافیت انتخابات باید اطمینان داده شوند؛ اما متأسفانه به این پیشنهادها توجه نشده است و نگرانی‌ها هم‌چنان پابرجا اند."

غیر قابل استفاده بودن شماری از دستگاه‌های بایومتریک و نداشتن تجربه لازم کارمندان کمیسیون در روز برگزاری انتخابات ولسی جرگه از مشکلات گفته شده‌اند که آن روند را با چالش‌های گونه گون و بی‌نظمی هایی روبه‌رو ساخت.

اما این‌بار کمیسیون مستقل انتخابات اطمینان می‌دهد که این مشکلات در انتخابات ریاست جمهوری وجود نخواهد داشت.