سرمنشی ناتو از تلاش های امریکا برای رسیدن به توافق صلح استقبال کرد

پرچم نانتو، افغانستان و امریکا

سرمنشی ناتو از تلاش‌های امریکا برای رسیدن به توافق صلح با طالبان استقبال کرد.

ینس ستولتنبرگ این را هم گفت که ناتو از تلاش‌ها برای یک حل سیاسی در افغانستان با قوت تمام حمایت می‌کند.

او گفت: "نیروهای ناتو به‌خاطر آماده ساختن شرایط برای چنین یک راه حلی در افغانستان حضور دارند و به کمک خود با نیروهای افغان ادامه می‌دهند."

اما ریاست جمهوری افغانستان چند ساعت قبل از این اظهارات سرمنشی ناتو در بارۀ پیامدهای توافق‌نامۀ محتمل امریکا و طالبان ابراز نگرانی کرد.

دفتر ریاست جمهوی گفته بود که نگران پی‌آمدهای تفاهم‌نامه گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان است.

آقای صدیقی افزوده بود که حکومت افغانستان برای رفع نگرانی‌های موجود خواستار توضیح در مورد این سند است.

سرمنشی ناتومی‌‌ در ادامه گوید: "این پیمان از گفت‌وگوهای جاری و تلاش‌های امریکا برای رسیدن به یک توافق با طالبان استقبال می‌کند."

ینس ستولتنبرگ این اظهارات را در کنفرانس خبری مشترک روز چهارشنبۀ خود با رئیس جمهور لیتوانیا گیتاناس ناوسیدا ابراز داشت.

او گفت: "ما از گفت‌وگوهای جاری استقبال می‌‌کنیم و از تلاش‌های امریکا برای رسیدن به یک توافق با طالبان استقبال می‌کنیم. من فکر می‌‌کنم که بسیار محتاط باشم تا حدس زنم که چنین یک توافق چه زمانی حاصل خواهد شد ولی ما از تلاش‌های رسیدن به یک حل سیاسی قوی حمایت می‌‌کنیم. ما باید به خاطر داشته باشیم که چرا ناتو در افغانستان حضور دارد، حضور نظامی ما در افغانستان برای ایجاد شرایط برای یک حل سیاسی است."

ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو

اما سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان چند ساعت قبل ازاین اظهارات سرمنشی ناتو در بارۀ نتایج توافق‌نامۀ محتمل امریکا و طالبان ابراز نگرانی کرد.

صدیق صدیق در پیام تویتر خود نوشت همانگونه که مقام‌های پیشین و سناتوران امریکایی نگرانی‌هایی از پیامدهای این تفاهم‌نامه‌ دارند، حکومت افغانستان نیز نگران است و خواهان وضاحت در رابطه می‌‌باشد.

۹ دیپلومات ارشد سابق امریکا در افغانستان هشدار داده‌ اند که اگر نیروهای این کشور بدون 'توافق صلح واقعی' از افغانستان بیرون شوند، این امر زمینه‌ساز جنگ داخلی خواهد شد.

محمد شفیق امین کارشناس مسایل سیاسی در پاسخ به این پرسش که چنین اظهارات از سوی ریاست جمهوری چه تاثیر روی تلاش‌های جاری صلح خواد داشت گفت: " فکر می‌‌کنم برخی نگرانی حکومت محل دارد. ولی در شرایط کنونی لازم نیست که حکومت خود را در برابر پالیسی صلح امریکا قرار دهد. اگرحکومت بتواند که پالیسی خود را با روش و سیاست امریکا هماهنگ سازد فکر می‌‌کنم حکومت یک سهم فعالی در گفت‌وگوهای بین‌الافغانی خواهد داشت و به یک جایگاه خوبی در سیاست صلح دست خواهد یافت."

زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص امریکا برای صلح درافغانستان بعد از دورنهم گفت‌وگو با طالبان در قطر و نهایی ساختن متن مسودۀ توافق‌نامۀ صلح با طالبان روز یکشنبه وارد کابل شد.

او روز سه شنبه به رادیو آزادی گفت که با طالبان روی چهار مسألۀ، 'خروج سربازان امریکایی از افغانستان، چگونگی مبارزه علیه تروریزم، آتش بس وگفت‌وگوهای بین‌‌الافغانی' دراصول توافق شده است.

زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص وزارت خارجۀ امریکا برای صلح درافغانستان

سرمنشی ناتو در اظهارات دیروز خود گفت که نیروهای این پیمان پیش از وقت از افغانستان خارج نخواهند شد ولی نیت باقی ماندن دایمی دراین کشور را نیز ندارند و به حمایت خود از نیروهای افغان ادامه می‌دهند.

"ما فقط کارهایی را انجام می‌دهیم که مطابق توافق باشد. و دقیقاً به همین دلیل ما اکنون باید به حمایت، آموزش، مشوره‌دهی و حمایت مالی نیرونهای امنیتی افغان ادامه دهیم‌. و سپس هر کاهش در شمار نیروها، در نتیجۀ توافق خواهد بود."

تمرین آموزش نظامی نیروهای خارجی برای نیروهای افغان

شورشیان طالب که از گفت‌وگوی مستقیم با حکومت افغانستان خودداری کرده اند، یک شرط خود برای چنین گفت‌وگو را، اعلان جدول زمانی خروج نیروهای خارجی از افغانستان مطرح کرده اند.