کمیسیون مستقل انتخابات با تأکید بر این خبر، کمبود نیروهای امنیتی را برای تأمین امنیت دفترهای ولایتی و مواد حساس انتخاباتی در ولایتها چالش جدی میخواند.
۱۹ روز تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مانده، اما کمیسیون مستقل انتخابات میگوید از ۳۴ ولایت تا کنون تنها به ۸ ولایت مواد حساس انتخاباتی فرستاده شده است.
فراه، بادغیس، هرات، نمیروز، زابل، هلمند، کندهار و ارزگان ولایتهایی هستند که تا اکنون مواد حساس انتخاباتی به آنها رسیده است.
ذبیحالله سادات سخنگوی این کمیسیون به رادیو آزادی میگوید: "مواد حساس رأیدهی در هشت ولایت انتقال و به گدامها جابهجا شدهاند. ما نگران هستیم. شمار اندک نیروی پولیس ملی در این زمان حساس، که مواد حساس ما در گدامها جابهجا میشوند، چالشی جدی است. خواست ما از نهادهای امنیتی این است که تدابیر ویژۀ امنیتی برای حفاظت از گدامها و دفترهای ساحوی ما را بگیرند."
به گفته آقای سادات، در کنار شدت ناامنیها حضور شمار محدود نیروهای پولیس ملی در دفترهای محلی این کمیسیون مسئولان این نهاد را نگران کرده است.
کمیسیون مستقل انتخابات به روز جمعه دو هفته پیش انتقال مواد حساس انتخاباتی را به ولایات آغاز کرد. بر بنیاد جدول زمانی از پیش تعیین شده، همه محمولههای مواد حساس انتخاباتی باید تا ۲۲ سنبله به تمامی ولایات برسد.
به گفتۀ آقای سادات، جنگ در بغلان و کندز در یک هفته گذشته سبب شده تا راههای ولایات شمال مسدود بماند و مواد حساس زون شمال با تأخیر و از راه هوا به ولایات فرستاده شود.
وزارت امور داخله به تماسهای ما در این باره پاسخ نداد، اما وزارت دفاع میگوید که در بسیاری از بخشهای کشور برای تأمین امنیت انتخابات ریاست جمهوری عملیاتهای نظامی ادامه دارد و آن بخشهایی که انتقال مواد حساس انتخاباتی از طریق زمین دشوار است، از راه هوا به ولایات انتقال داده میشود.
فواد امان معاون سخنگوی این وزارت در این مورد گفت: "براساس پلان مشترک نهادهای امینتی، برنامههای ما مطابق برنامه در این روند به پیش میرود تا اینجای کار موفقانه پیش رفتهایم. در جاهایی که مواد حساس انتخاباتی بنا بر تهدیدهای امنیتی و یا دشوارگذار بودن راه ممکن نباشد، از طریق هوا آن را انتقال میدهیم."
کمیسیون مستقل انتخابات در حالی از تهدیدهای امنیتی در برابر مواد حساس انتخاباتی نگرانی میکند که پیشتر وزارت داخله گفته که ۷۲ هزار نیروی پولیس برای تأمین امنیت این روند گماشته شدهاند.
محمد نعیم ایوب زاده رئیس بنیاد انتخابات شفافت افغانستان یا تیفا میگوید که کمیسیون مستقل انتخابات باید دو ماه پیش مواد حساس انتخاباتی را به ولایات انتقال میداد.
او در ادامه گفت: "باید پیش از پیش طرح امنیتی ساخته میشد، در ولایاتی که جنگ بوده مواد آن انتقال نیافته است، برگزار نشدن انتخابات قابل قبول ما را شدیدان نگران کرده است. باور نداریم که کمیسیون از عهده این کار برآید. کمیسیون هنوز بسیار از تطبیق برنامههای عملیاتی در زمان آن عقب مانده است."
باورها بر این است که کمیسیون مستقل انتخابات زمان را به صورت درست مدیریت نتوانسته و برنامههای عملیاتیاش عقب مانده است.
ناظران هشدار میدهند که اگر وضعیت همین گونه ادامه یابد، برگزاری انتخابات در ششم میزان دشوار خواهد بود.