هشدار پاکستان درباره احتمال جنگ تصادفی در کشمیر

سپاهیان پاکستانی و نیروی مرزی هند در یک مراسم رسمی

پاکستان هشدار داده که ممکن است وضعیت جاری در کشمیر باعث جنگ تصادفی با هند شود.

اسلام آباد از سازمان ملل‌ متحد خواسته تا دربارۀ وضعیت کشمیر گزارشی "واقع‌بینانه‌ای" تهیه کند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داده که وزیرخارجۀ پاکستان از میشل بجلیت، کمشنرعالی ملل ‌متحد برای حقوق بشر خواسته که کشمیر زیر کنترل هند بازدید کند.

شاه‌محمود قریشی در حاشیه اجلاس شورای حقوق بشر ملل‌ متحد در ژنیو به خبرنگاران گفت او به این باور است که پاکستان وهند پیامد جنگ تصادفی بین دو کشور را به خوبی می‌دانند.

شاه محمود قریشی وزیرخارجۀ پاکستان

آقای قریشی افزود که وقوع چنین جنگی "بعید به نظر نمی‌رسد".

وزیر خارجه پاکستان این هشدار را به دنبال بالا گرفتن تنشها بین هند و پاکستان مطرح کرده است. پس از لغو خودمختاری نسبی کشمیر از سوی هند درماه گذشته، تنش میان دو کشور افزایش یافته است.

شاه محمود قریشی گفت: "اگر وضعیت کنونی ادامه یابد، هر چیزی ممکن است [اتفاق بیفتد]."

اردوی هند از اوایل ماه گذشته هم‌زمان با لغو خودمختاری کشمیر تدابیر امنیتی شدیدی در این منطقه به اجرا گذاشته است.

سربازان هندی در کشمیر

شبکه‌های تلفون‌های موبایل از کار افتاده و خدمات انترنتی هنوز هم به‌‎جز چند ناحیۀ محدود در کشمیر قطع است.

کشمیر، که در دامنۀ سلسله کوه‌های هیمالیا موقعیت دارد و میان هند و پاکستان تقسیم شده است، هر دو کشور ادعای ملکیت کامل آن ‌را دارند.

از جمله سه جنگ عمده میان هند و پاکستان، که بعد از استقلال این دو کشور از بریتانیا در سال ۱۹۴۷ رخ داده، دو مورد آن بر سر کشمیر بوده است.

بخشی از کشمیر

وزیرخارجۀ پاکستان از شورای حقوق بشر ملل‌ متحد خواست که دربارۀ وضعیت کشمیر زیر کنترل هند تحقیقات بین‌المللی به راه اندازد.

او به خبرنگاران گفت که با میشل بجلیت، کمشنر حقوق بشر ملل متحد صحبت و او را دعوت کرده است که هم از کشمیر زیر کنترل پاکستان وهم کشمیر زیر کنترل هند بازدید کند.

شاه‌محمود قریشی گفت که خانم بجلیت باید از هر دو منطقه بازدید و گزارشی واقع‌بینانه تهیه کند تا جهان بداند که وضعیت از چه قرار است.

خبرگزاری فرانسته گزارش داده که اگرچه آقای قریشی گفت که خانم بجلیت برای چنین بازدیدی تمایل نشان داده است، ولی دفتر هنوز این موضوع را تأیید نکرده است.

وزیرخارجۀ پاکستان احتمال کاهش تنش از طریق گفت‌وگوی دوجانبه میان پاکستان وهند را نیز بعید دانست.

او گفت که به گفت‌وگوی چندجانبه یا میانجیگری طرف سوم نیاز است.

کمشنرعالی ملل متحد روز دوشنبه هنگام گشایش اجلاس حقوق بشر از وضعیت کشمیر ابراز نگرانی کرده بود.

او به خبرنگاران گفت با میشل بجلیت کمشنر حقوق بشر ملل متحد صحبت نموده و او را دعوت کرده است که هم از کشمیر زیرتصرف پاکستان وهم کشمیر زیر تصرف هند بازدید کند.

این درحالی است که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد از وضعیت حقوق بشری در کشمیر تحت کنترول هند اظهار نگرانی کرده بود.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با اظهار نگرانی از این موضوع، از دهلی نو خواسته بود تا از اقدام‌های سرکوب‌گرانه در این منطقه دست بردارد.

میشل بجلیت کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز دوشنبه (۹ سپتمبر) در ژنیو هنگام گشایش نشست حقوق بشر سازمان ملل متحد گفته بود: "من از پیامد اقدام‌های اخیر حکومت هند و وضعیت حقوق بشری کشمیری‌ها عمیقاً نگرانم. این نگرانی‌ها، وضع محدودیت بر شبکه‌های اینترنتی، نشست‌های صلح آمیز و بازداشت رهبران سیاسی و فعالان را در بر می‌گیرد."

نگرانی سازمان‌ ملل از وضعیت حقوق بشری در کشمیر هند

شاه محمود قریشی گفت که خانم بجلیت باید از هر دو منطقه بازدید و یک گزارش واقع‌بینانه تهیه کند تا جهان بداند که وضعیت ازچه قرار است.

گزارش آژانس خبررسانی فرانسه می‌افزاید که اگرچه آقای قریشی گفت که خانم بجلیت برای چنین یک بازدید رغبت نشان داده است ولی دفتر او برای تائید فوری این سخن قابل دست‌رس نبود.

وزیرخارجۀ پاکستان احتمال کاهش تنش از طریق گفت‌وگوی دو جانبه میان پاکستان وهند را نیز بعید دانست. او گفت که به گفت‌وگوی چند جانبه یا میانجیگری طرف سوم نیاز است.

میشل بجلیت کمشنرعالی ملل متحد روز دوشنبه هنگام گشایش اجلاس حقوق بشر سازمان ملل متحد گاز هند و پاکستان خواسته بود: تا اطمینان بدهند که حقوق مردم کشمیر محفوظ است و از آن‌ها محافظت می‌شود.