پس از حملۀ انتحاری بر همایش دستۀ انتخاباتی دولتساز بر مرکز تعلیمی پولیس در ولایت پروان انتقادهایی را در برابر این دستۀ انتخاباتی به میان آورده است.
نهادهای ناظر انتخاباتی میگویند نهادهای امنیتی زمینهساز خدمات امنیتی در مبارزات انتخاباتی هستند، نه اینکه محلات نظامی را در اختیار دستههای انتخاباتی و جناحهای سیاسی قرار دهند.
مسئولان بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان میگویند، استفاده از مکانهای نظامی در مبارزات انتخاباتی سوالبرانگیز است و این کار بیطرفی نیروهای امنیتی را زیر سوال میبرد و پای نیروهای امنیتی افغان را به مداخله در مبارزات انتخاباتی میکشاند.
یوسف رشید رئیس اجرایی این بنیاد گفت: "استفاده از مکان های نظامی برای مقاصد کمپاینی نوع تخلف است. نباید چنین کاری صورت میگرفت. ما نگران این مساله هستیم. نباید از افراد ملکی در جاهای پُر خطر دعوت شود که سبب تلفات شود. خواست ما این است که نیروهای امنیتی بیطرفی خود را حفظ کنند."
پیش از این محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان نیز در فرمانی گفته است که نیروهای امنیتی و دفاعی از مداخله در امور انتخاباتی خودداری کنند و از ورود خودسرانه در مراکز و محلات رأیدهی و شمارش آراء نیز اجتناب ورزند.
حملۀ انتحاری که به روز سهشنبه در جریان برگزاری همایش انتخاباتی دستۀ دولتساز به رهبری محمداشرف غنی در ولایت پروان رخ داد، جان ۲۶ تن را گرفت و ۴۲ تن دیگر را زخمی کرد.
نهادهای ناظر بر روند انتخابات میگویند که خواستن مردم برای همایشهای انتخاباتی در مکانهای نظامی که خود یک هدف برای مخالفان مسلح است، قراردادن غیرنظامیان در معرض خطر بزرگتر است.
اما جاوید فیصل سخنگوی دستۀ انتخاباتی دولت ساز در باره این گفتهها چنین واکنش نشان میدهد:
"هیچ مکانی در افغانستان نیست که برای تروریستان هدف نباشد، اما ساحه کمپ کوریاییها محلی بود که امنیت آن نسبت به محلات دیگر بهتر تأمین میشد."
اما وزارت امور داخله بر خلاف فرمان رئیس جمهور و گفتههای سرپرست این وزارت جهت عدم مداخله در مبارزات انتخاباتی و انتخابات، چرا یک محل نظامی را در اختیار یک دستۀ انتخاباتی قرار داده است؟
مروه امینی معاون سخنگوی این وزارت گفت: "هیچ کاندید از هیچ سهولت و امکاناتِ که مربوط وزارت داخله میشود استفاده نمیتواند. ما جایی را برای آنها مشخص میکنیم که بتوانیم امنیت آنرا تامین کنیم. در ولایت پروان ما میتوانستیم امنیت همین جا را تامین کنیم و هر کاندید دیگر در هر محل که بخواهد ما امنیت شانرا تامین میکنیم این محل و این بخش نظامی هیچ ربطی به کمپاین ندارد."
این در حالی است که پیش از این نمایندگی سازمان ملل در افغانستان و دیگر حامیان بینالمللی انتخابات نیز از نامزدان ریاست جمهوری خواسته اند تا از امکانات دولتی در مبارزات انتخاباتیشان استفاده نکنند.