ارگ بار دیگر گروه طالبان را دعوت به گفت‌وگو کرد

ارگ ریاست جمهوری افغانستان

ریاست جمهوری افغانستان با این‌که گروه طالبان را عامل اصلی خشونت و کشتار غیرنظامیان می‌خواند، یک بار دیگر از این گروه می‌خواهد که از خشونت دست بردارند و با حکومت افغانستان وارد گفت‌وگو شوند.

صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس‌جمهور در صحبت با رادیو آزادی، گروه طالبان را عامل ناکامی روند صلح می‌خواند و تأکید می‌کند که اگر این گروه می‌خواهد بار دیگر وارد مذاکره صلح شود، نخست باید از خشونت دست بر دارد.

صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس‌جمهور: گروه طالبان عامل ناکامی روند صلح است.

او افزود: "ناکامی پروسه و عامل آن طالبان و حمله‌هایی هستند که این گروه در برابر مردم انجام داده. پروسه‌ای که در آن خشونت بیشتر شود، منجر به برقراری صلح نمی‌شود. اگر این گروه واقعاً می‌خواهند وارد مذاکره شود، دست از افغان‌کشی بردارند و با حکومت افغانستان وارد مذاکره شود. ممکن نیست که از یک‌سو حمله‌هایشان بیشتر و از سوی دیگر روی یک موضع‌گیری تأکید کنند که خواهان از سرگیری کدام پروسه است."

در همین حال، نخست‌وزیر پاکستان، 'کشوری که مقام‌های افغان آن را بارها متهم به حمایت از تروریزم' کرده، با رئیس جمهوری افغانستان گفت‌وگوی تلفنی کرده است. آقای صدیقی گفت: "محمداشرف غنی در صحبت تلفنی‌اش با عمران خان، از دولت پاکستان خواسته که در کاهش خشونت و صلح با افغانستان همکاری کند."

عمران خان نخست وزیر پاکستان

گفت‌وگوهای صلح مقام‌های امریکایی و طالبان به دنبال کشته شدن ۱۱ غیرنظامی و یک سرباز امریکایی در حملۀ انتحاری هفتۀ گذشته در شش‌درک کابل از سوی دونالد ترمپ لغو اعلام شده بود.

پس از اعلام این فیصله، آقای ترمپ در حساب تویترش نوشته بود که گفت‌وگوهای صلح با طالبان ختم است و امریکا برای آماج قراردادن این گروه در هرجایی که باشد خواهد رفت.

ترمپ: گفت‌وگو ها با طالبان منتفی است

با این حال، دیروز وزارت خارجۀ افغانستان از احتمال آغاز گفت‌وگوهای مقام‌های امریکایی و طالبان خبر داد.

با این همه، سخنگوی گروه طالبان در پاسخ به این پرسش که دو طرف چه زمانی مذاکرات را از سر خواهند گرفت؟ گفت که پاسخ دادن به این پرسش پیش از وقت است.

ذبیح‌الله مجاهد در صحبت با رادیو آزادی می‌گوید که موضع این گروه در پیوند به گفت‌گوهای صلح تغییر نکرده. او تأکید کرد که حل منازعه افغانستان تنها از راه تفاهم و گفت‌گو ممکن است و به گفتۀ او موضع امریکا به این روند آسیب رساند.

شماری از کارشناسان روابط بین‌الملل می‌گویند اگر گروه طالبان واقعاً می‌خواهد مذاکره کند، به‌جای خشونت دیدگاه خود را به گونۀ روشن بیان کند.

هارون میر یکی از این کارشناسان در پیوند به این موضوع به رادیو آزادی گفت: "یکی از اهداف مردم با آغاز مذاکرات، کاهش خشونت است. بسیار بعید به‌نظر می‌رسد که خشونت شدت یابد و ما به نتیجه‌یی دست یابیم. شرایط مذاکرات بسیار مهم است که همانا آتش‌بس و جلوگیری از کشتن مردم از سوی طالبان است. راهبرد طالبان تا کنون روشن نیست و از برنامۀ خود برای آیندۀ این کشور نگفته‌اند تا برمبنای آن قضاوت کرد."

باورها بر این است که درحال حاضر چارچوبی برای مذاکرات طالبان با مقام‌های امریکایی از سوی این گروه وجود ندارد و نباید این گروه بدین باور باشد که مانند دهۀ ۹۰ از راه زور، دوباره در افغانستان به قدرت برسد.