شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان خواستار تاخیر برگزاری این انتخابات هستند. اما کمیسیون انتخابات میگوید که تاریخ برگزاری انتخابات غیر قابل تغییر است.
برخی از آنان به رادیو آزادی گفتهاند که در روزهای نزدیک ده تن از این نامزدان این موضوع را در اعلامیه ای مطرح خواهند کرد.
این در حالی است که حوا علم نورستانی رئیس کمیسیون مستقل انتخابات به رادیو آزادی گفته بود: "برگزاری انتخابات در ۶ میزان حتمی است."
کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان: برگزاری انتخابات در ۶ میزان حتمی است
و در مورد دیگر هم او روی برگزاری به موقع انتخابات تأکید کرده بود و برگزاری به موقع انتخابات را خط سرخ دانسته بود.
ده تن از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری قطعنامهای را امضا کردهاند که بر اساس آن خواستار تاخیر انتخابات شدهاند.
شهاب حکیمی یکی از این نامزدان میگوید که رأیزنیها روی تأریخ اعلام این قطعنامه ادامه دارند.
او افزود: "توافقنامه امضا شده، تنها وقت اعلان آن مشخص نیست، هدف این است که انتخابات به تاخیر بیفتد تا صلح تأمین شود و در کمیسیون اصلاحات رونما شود."
رحمتالله نبیل یکی از امضاکنندگان این اعلامیه است. محمدعارف کیانی، سخنگوی تیم انتخاباتی او گفت: "ما خواستار تاخیر مشروط انتخابات هستیم. شرط این است که باید اصلاحات در پروسۀ اعمال شود و به سوالهای ما پاسخ داده شود."
فضلغنی حمقل سخنگوی دستۀ انتخاباتی صلح و عدالت اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار میگوید که این قطعنامه با این تیم هم شریک شده و آنان موضع خود را در این مورد بهزودی اعلان میکنند.
فاروق نجرابی یکی دیگر از نامزدان صلح را بر انتخابات اولویت میدهد.
اما برخی دیگر از نامزدان تاخیر انتخابات را غیرمنطقی میدانند.
فرامرز تمنا روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت: "تاخیر انتخابات غیر عقلانی است، زیرا تمام تسهیلات روی دست گرفته شده، ارادۀ ملی و بینالمللی موجود است، حالا فرصت تاخیر نیست."
دستۀ انتخاباتی مادر وطن به رهبری نورالله جلیلی میگوید که تاخیر انتخابات غیرقانونی است.
نامهای نامزدان دیگری که خواستار تأخیر انتخابات هستند، تا هنوز روشن نشده اند.
اکثریت نامزدان از مبارزات انتخاباتی محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله شکایت دارند و میگویند که از امکانات دولتی استفاده میکنند، ادعایی که این دستهها آن را رد کردهاند.
اما کمیسیون مستقل انتخابات میگوید که تأریخ تعیینشدۀ انتخابات به هیچ صورت تغییر نخواهد کرد.
ذبیحالله سادات، سخنگوی این کیمسیون به رادیو آزادی گفت: "دلیل موجه ای برای تاخیر انتخابات نیست. کارهای فنی کمیسیون تکمیل شده، آمادهگی اتخاذ شده و در ششم میزان انتخابات برگزار خواهد شد."
اکثریت نامزدان انتخابات ریاست جمهوری به این باور اند که اکنون شرایط برگزاری انتخابات شفاف، سراسری و عادلانه فراهم نیست و ناامنی یکی از موانع بزرگ در برابر این روند است که باید نخست صلح تأمین شود.