حکومت افغانستان انتظار دارد، تلاش برای گفتوگوهای صلح که در آستانۀ انتخابات ریاست جمهوری متوقف شده بود، دوباره از سر گرفته شود.
بهگفتۀ این وزارت، در حال حاضر بحثها با کشورهای تأثیرگذار در روند صلح افغانستان، در 'سطح منطقه' و 'جهان' ادامه دارد، اما این وزارت جزئیات نمیدهد که بحثها چه زمانی آغاز شدهاند و کدام کشورها، تأثیرگذار اند؟
صبغتالله احمدی سخنگوی وزارت خارجۀ افغانستان، شام سه شنبه (نهم میزان) به رادیو آزادی گفت: "تمامی تلاشها روی این میچرخد که گفتوگوهای رو در رو میان حکومت و طالبان آغاز شود."
او افزود: "میان کشورهای منطقه و کشورهای جهان، بهخاطر رسیدن به صلح افغانستان تحرکاتی آغاز شده، گفتوگوهایی هم میان کشورهای منطقه و تأثیرگذار جهان بهخاطر زمینهسازی برای صلح میان دولت جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان آغاز شده است."
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا، در نهم ماه سپتمبر اعلام کرد، گفتوگوهای کشورش با طالبان متوقف شدهاست.
ترمپ گفتوگوهای صلح با طالبان را لغو کرد
این اقدام ترمپ به دنبال حملۀ انتحاری در کابل که در نتیجه آن ۱۲ تن به شمول یک سرباز امریکایی کشته شدند، اعلام شد.
هیئت امریکا تحت رهبری زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژه آنکشور برای صلح افغانستان، ده ماه و برای نه مرتبه با نمایندههای طالبان دید. آخرین دور گفتوگوهای دو جانب در هفتۀ اخیر ماه اگست در دوحه پایان یافت.
از سوی دیگر حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان که برای شرکت در اجلاس سالانۀ سازمان مللمتحد به نیویارک رفته، در مورد گفتوگوهای رو در رو میان حکومت افغانستان و طالبان، شام دوشنبه با انتونیو گوترش منشی عمومی سازمان ملل گفتوگو کرد.
کبیر حقمل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان شام سه شنبه به رادیو آزادی گفت، سازمان مللمتحد همواره از گفتوگوهای صلح تحت رهبری و مالکیت افغانها حمایت کرده است.
او افزود: "افغانستان همیشه خواهان مذاکرات صلح میان افغانها و به مالکیت افغانها بوده است. ما در چند دهۀ گذشته و چند ماه اخیر، ناکامی گفتوگوها را بنابر رعایت نکردن تفاهم بینالافغانی دیده ایم. از این رو ما تأکید میکنیم که با هم بنشینیم و راههای مشکلات ما را دریابیم. این موضوع در دیدار آقای محب با منشی عمومی سازمان مللمتحد هم یادآوری شدهاست. سازمان ملل بارها از این موقف اعلام حمایت کرده و گفتوگوهایی را در همین مورد با ما انجام داده است."
پرسشی که حالا مطرح میشود، این است که کدام کشورها تلاش خواهند کرد تا زمینۀ گفتوگوهای رو در رو میان حکومت افغانستان و طالبان را فراهم کنند؟
حکمت اعظمی معاون مرکز مطالعات صلح و جنگ میگوید، به باور او، در میان کشورهای تأثیرگذار، چین و پاکستان هم شامل اند.
او افزود: "کشورهاییکه بالای طالبان نفوذ دارند، در درجۀ نخست پاکستان است و دوم چین. سپس روسیه و ایران و همچنان از ازبکستان بهعنوان کشوری در منطقه یادآور شده میتوانیم که با طالبان روابط خوب و نفوذ بهتری بالای این گروه دارد. برای حکومت افغانستان نیاز است تا با کشورهاییکه بر طالبان نفوذ دارند، تفاهم بهتر و قوی داشته باشد تا بتواند توسط آنها، طالبان را به میز مذاکرۀ مستقیم با حکومت افغانستان حاضر سازد."
طالبان مسلح تا هنوز هیچگونه آمادهگی برای گفتوگوهای رو در رو با حکومت افغانستان نشان نداده اند.
پس از آنکه گفتوگوهای امریکا با این گروه لغو شد، نمایندههای طالبان به برخی کشورهای منطقه سفر کردند.
یک هیئت این گروه در سیزدهم سپتمبر با مقامهای روسی در مسکو دیدار کرد.
هیئت مذاکرهکنندۀ طالبان برای گفتوگو به مسکو رفته است
همچنان یک گروه چهار عضوی طالبان در شانزدهم سپتمبر با مقامهای ایرانی دیدار کردند.
خبرگزاری رویترز همچنان گزارش میدهد که نه تن از مقام های طالبان در بیست و دوم سپتمبر به پیکنگ رفتند و با مقامهای چینایی روی چندین موضوع به شمول صلح افغانستان گفتوگو کردند.