پلان ۵ ساله برای بهبود محیط زیست شهر کابل آماده شده‌است

آب و هوایی خاک آلود در شهر کابل

اداره ملی حفاظت از محیط زیست در همکاری با برخی نهادهای دیگر تلاش‌های تازه را برای بهبود محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا در شهر کابل آغاز کرده است.

عزت الله صدیقی معین مسلکی این اداره می گوید که وضعیت محیط زیستی در شهر کابل نگران کننده است و آنان به دستور رئیس جمهوری افغانستان برای بهبود آن پلان پنج ساله یی را آماده کرده اند.

آقای صدیقی روز یکشنبه (۱۴ میزان) در نشستی با برخی از نمایندگان ادارات مربوط در کابل گفت در این پلان تمام مواردی که برمحیط زیست تاثیرات منفی دارند مشخص شده اند.

او گفت: "چه مشکلات و منابع داریم؟ امکانات چگونه است؟ همه مسایل در این پلان پنج ساله عملاً وجود دارد. در این پلان ۱۳ عنوان که شامل ۵۱ مورد می‌شود گنجانیده شده است. یعنی مواردی که برای بهبود وضعیت محیط زیستی مهم است در این پلان شامل است و ما برای آن خوشبین هستیم."

این در حالی است که وضعیت محیط زیست در شهرکابل بسیار نگران کننده است و در خزان و زمستان هوای این شهر بیشتر آلوده می‌شود.

کمبود برق، استفاده از ذغال سنگ، چوب و پلاستیک، فعالیت‌های فابریکه‌های تولیدی در حومۀ شهر، حمام‌های غیرمعیاری، موجودیت کوره‌های خشت پزی و ریگ ریشن‌ها در نزدیکی‌های شهر کابل از عوامل اصلی آلودگی هوا و محیط زیست در این شهر گفته می‌شوند.

همچنان ادامه درگیری‌ها، سوخت تیل بی‌کیفیت در وسایط نقلیه، خرابی جاد‌ه‌ها و تردد وسایط نقلیه فرسوده آلوده گی هوا و محیط زیست را در شهر کابل بیشتر ساخته است.

محمد یعقوب حیدری والی کابل می‌گوید که برعلاوه این موارد، ساخت صدها هزار واحد مسکونی غیر پلانی نیز محیط زیست را در کابل شدیداً صدمه زده است.

او افزود: "ما بیشتر از ۴۷۰ هزار واحد مسکونی غیر پلانی در کابل داریم. در این خانه‌ها مرکزی گرمی وجود ندارد و اگر هرکدام دو بخاری داشته باشند بیش از یک میلیون منبع آلودگی کننده هوا به میان می‌آید با این مردم فقیر، نا دار و ناتوان چه کنیم."

براساس پژوهش سال گذشته نهاد بین‌المللی "گریس پیس" که وضعیت آلودگی محیط زیست را سالانه در بیش از ۷۰ کشور جهان ارزیابی می‌کند، افغانستان پس از هند، پاکستان و بنگله‌دیش چهارمین کشور آلوده جهان است.

وزارت صحت عامه افغانستان نیز بارها از آلودگی هوا و محیط زیست ابراز نگرانی کرده و گفته است که سالانه صدها تن به علت بیماری‌های تنفسی ناشی از آلودگی هوا در این کشور جان می‎دهند.