روزنامههای چاپ امروز کابل سرمقالهها و مطالب تحلیلی خود را بیشتر در بارۀ گفتگوهای صلح و جنجالهای به میان آمده در مورد انتخابات ریاست جمهوری نوشته اند.
- ویسا
روزنامۀ ویسا در سرمقالهاش بر اساس گزارشهای پخششده نوشته که در اواخر ماه اکتوبر نشست بینالاافغانی بهشمول نمایندهای طالبان در چین برگزار میشود.
سرمقالهنویس نوشته که حکومت افغانستان نیز به این نشست دعوت شده و نمایندههای احزاب و جریانهای سیاسی نیز در ترکیب هیئت حکومت شامل خواهند بود.
در سرمقاله همچنان گفته شده که آغاز دوبارۀ گفتگوهای بینالافغانی مسألۀ حیرانکننده است، زیرا زمان کار حکومت قانونی افغانستان پایان یافته است.
به باور سرمقالهنویس ویسا این مسأله روشن است که علاقمندی امریکا به پروسۀ صلح بیشتر است، سفرهای آقای خلیلزاد دوباره آغاز شده و حکومت اشرف غنی نیز موقف گذشتۀ خود را تکرار میکند.
سرمقالهنویس پرسیده است که چرا امریکا بهخاطر گفتگوهای صلح منتظر ایجاد حکومت جدید نیست.
سرمقالهنویس نوشته است، پاسخ این سوال ایناست که مانند گذشته در این پروسه نقش و ارادۀ افغانها قابل اهمیت نبوده و طرف اصلی برای آنان طالبان است که توافق با این گروه را در افغانستان عملی میکنند.
- هیواد
روزنامۀ دولتی هیواد سرمقالهاش را تحت عنوان "در هوتلهای لوکس، قطر، چین و مسکو" صلح تأمین نمیشود، نوشته است.
در سرمقاله آمده که افغانستان زمانی به صلح دایمی خواهد رسید که این پروسه از سوی افغانها رهبری شود زیرا افغانها خواهان صلح باعزت و دایمی هستند.
به باور سرمقاله نویس روزنامۀ هیواد ، هر کسیکه صلح میکند اول باید آتشبس را رعایت کند و بعداً با افغانها صلح نمایند در غیر آن نمیتوان با برگزاری نشستها در هوتلهای لوکس جهان به صلح دست یافت.
و روزنامه سرخط در مورد شکسته شدن مهر و لاک مرکز دیتابیس کمیسیون انتخابات ابراز نگرانی کرده است.
در سرمقاله همچنان گفته شده که شکسته شدن قفل دهلیز مرکز دیتابیس یک بحران جدید را بمیان آورده و نگرانیها در رابطه به شفافیت انتخابات نیز رو بهافزایش است.
سرمقالهنویس نوشته است زمانیکه کمیسیون مستقل انتخابات شکسته شدن این قفل را تأیید میکند و میگوید، این قفل از سوی پولیس خاص نه؛ بلکه از سوی یک مشاور امنیتی دارالانشاء شکسته شده حالا روی بیطرفی انتخابات چگونه اعتماد شود.
- سرخط
به باور سرمقالهنویس سرخط مسألۀ دیگر که شک و تردید بیطرفی کمیسیون انتخابات را بیشتر میسازد مسألۀ اختلاف میان اعضای این کمیسیون است.
سرمقالهنویس در پایان نوشته است که اگر این پروسه چنین ادامه یابد احتمال زیاد وجود دارد که انتخابات بهطرف بحران برود و کنترول آن ناممکن خواهد بود.