سازمان بینالمللی دیدبان حقوق بشر مستقر در نیویارک میگوید که نیروهای نظامی افغان تحت حمایت سازمان اطلاعات مرکزی امریکا در نقض حقوق بشر دست دارند.
این سازمان در گزارش تازه خود این نیروها را بهدست داشتن در محاکم صحرایی، برخوردهای فراقانونی و حملات هوایی متهم کرده است.
شورای امنیت ملی افغانستان میگوید این گزارش را بررسی میکند بعد از آن پاسخ خواهد داد.
دیدبان حقوق بشر میگوید که نیروهای تحت حمایت سازمان اطلاعات مرکزی امریکا، سیآیای، قوانین جنگ را به صورت جدی نقض کرده و در برخی موارد تا حد "جنایت جنگی" عمل کرده است.
دیدبان حقوق بشر در گزارشی که روز پنجشنبه منتشر کرد، خواستار انحلال شبهنظامیان افغان تحت حمایت سازمان سیا شده است.
پتریشیا گاسمن مسئول بخش آسیای این سازمان گفته که در میان سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۹ چهارده مورد مربود به این نیروها را بررسی کرده است.
او افزود: "دو سال پیش زمانی که من در مورد بمباران هوایی تحقیق میکردم و در پیوند به این مسأله با شماری از مردم صحبت کردم، فردی آمد و درباره رویدادی غمانگیز صحبت کرد. از آن زمان من پی بردم که بمباران هوایی بسیاری صورت گرفته و مردم از این بابت بسیار آسیب دیدهاند تا جایی که بسیاری از آنها راه گریز آن را گم کرده بودند. طوری که در گزارش هم نوشتهایم، این فرد به من گفت که نظامیان نیمهشب آمدند و به چند نفر شلیک کردند و چند تن دیگر را با خود بردند، اما به ما نگفتند که این افراد را چرا با گلوله زدند."
در گزارش واحدهایی به نام "۰۱" ، "۱۲"، "۰۳"، "۰۴" و "نیروهای تهاجمی"، "کمپاین خوست" که به گونه آشکار در چهارچوب اداره امنیت ملی افغانستان فعالیت دارند. اما در گزارش دیدبان حقوق بشر آمده که مدیریت این نیروها به دست اداره اطلاعات مرکزی امریکا است.
براساس گزارش خبرگزاری رویترز، تیموتی باریت، سخنگوی سیا، در واکنش به گزارش دیدبان حقوق بشر گفته است که این سازمان مطابق قانون سیستم نظارت بشری عملیات میکند.
در همین حال شورای امنیت ملی افغانستان میگوید که این گزارش را به دست آورده و آن را بررسی میکند.
کبیر حقمل، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان در پیام صوتی که به رسانهها فرستاده، گفته است که در این گزارش اشتباههایی وجود دارد.
او افزوده است: "گزارش دیدبان حقوق بشر را به دست آوردهایم. در مورد مواردی که در این گزارش ذکر شده است به موقع اقدام شده و مواضع واضح اتخاذ کردهایم. همچنین کارهای اصلاحی در این موارد جریان دارد. گزارش بعضی حقایق را هم رونما کرده و دارای بعضی معلومات با اشتباه هم میباشد. ما همه این موارد را ارزیابی میکنیم و جواب مفصل آن را ارائه خواهیم کرد."
این که حکومت افغانستان صلاحیت منحل کردن این نیروها را دارد یانه، باری عارض، کارشناس نظامی در این مورد میگوید: "حکومت افغانستان به تنهایی نمیتواند این تشکیلات را منحل کند. این گونه مسایل را حکومت افغانستان و امریکا باید به گونه مشترک ارزیابی کنند و در مورد آن تصمیم بگیرند."
این بار نخست نیست که دیدبان حقوق بشر در این مورد ابراز نگرانی میکند، بلکه پیش از این شماری از سازمانها در افغانستان نیز اظهار نگرانی کردهاند.