روزنامههای چاپ امروز کابل در سرمقالههای شان بیشتر به موضوع تبادله آموزگاران پوهنتون امریکایی افغانستان با اعضای طالبان پرداخته اند.
- هیواد
روزنامۀ دولتی هیواد در سرمقاله اش نوشته است: تلاش ناکام برای تبادله استادان پوهنتون امریکایی-افغانستان!
در ادامۀ این سرمقاله نوشته شده است وقتی که طالبان نتوانستند شرایط تبادلۀ استادان پوهنتون امریکایی-افغانستان را تکمیل کنند سه عضو این گروه که در بند حکومت افغانستان به سر میبردند دوباره روانۀ زندان بگرام شدند.
به باور سرمقاله نویس مشکل این است که نمایندگان دفتر سیاسی این گروه در قطر بی صلاحیت هستند و صلاحیت تصمیمگیری در پیوند با یک موضوع را ندارند.
به باور نویسنده تمامی صلاحیت این گروه در دست پاکستان و دیگر کشورهای دشمن افغانستان است.
- اصلاح
روزنامۀ دولتی اصلاح در سرمقاله اش نوشته است طالبان در تلاش تحقق صلح نیستند.
در سرمقالۀ این روزنامه آمده است که شرط رهایی آموزگاران پوهنتون امریکایی-افغانستان و طالبان این بود که این گروه خشونتهای شان را کاهش میدهند و برقراری آتشبس را می پذیرند؛ اما تا کنون روشن نیست که طالبان این شرایط را میپذیرند یا نه.
به باور نویسنده طالبان تنها با رهایی دو آموزگار پوهنتون امریکایی-افغانستان میخواهند حمایت جامعۀ جهانی را به دست آورند و جهان را برای این آماده سازند تا برای این گروه امتیاز دهد.
- آرمان ملی
روزنامۀ آرمان ملی، در سرمقاله اش نوشته است که ممکن گروه طالبان استادان دانشگاه امریکایی-افغانستان را کشته باشند اما به باور نویسنده اگر این دو استاد زنده باشند و طالبان آماده شوند آنان را با سه عضو شان که در بند حکومت هستند تبادله کنند، حکومت افغانستان از این تبادله باید بیشتر امتیاز به دست آورد و به خواستهای امریکا و طالبان تسلیم نشود.
سرمقاله نویس پیشنهاد میکند که حکومت افغانستان باید برقراری آتشبس را در این تبادله به عنوان یک شرط مطرح کند.
- ویسا
روزنامۀ غیر دولتی ویسا نوشته است که یک بخش زیادی از حکومت و طرفهای سیاسی به ناکام شدن روند تبادلۀ استادان پوهنتون امریکایی-افغانستان و اعضای طالبان خوش هستند.
به باور نویسنده مهم این است که فکتور داوریها و موضعگیریها در پیوند با بسیاری از مسایل بزرگ و ملی تا اندازۀ زیادی ناسنجیده بوده و از احساسات کار گرفته شده است.
سرمقاله نویس در ادامه نوشته است که آزادسازی انس حقانی و دو عضو دیگر طالبان و دوباره در بند کردن آنان یکی از مثالهای خوب این مسایل است.
سرمقاله نویس همچنان پرسشی را مطرح کرده است که آن محترم که در این معامله نگران بود و اعتراض داشت؛ به کدام استدلال و منطق این موضعگیری را داشته است؟
روزنامۀ ویسا همچنان نوشته است که مردم افغانستان خواستار پایان این بدبختی هستند.
به نوشتۀ سرمقاله نویس تنها راه نجات از این ماتم برچیدن گلیم آن و گردهم آمدن مردم است که با این کار صاحب سرنوشت شان خواهد شد.
روزنامۀ ویسا تاکید میکند که سرنوشت کشورهای دیگر با شعار نه بل با ارادۀ ملی و اتحاد مردم تامین شده میتواند.