چند روزنامه امریکایی به تعویق مبادلۀ زندانیان طالبان تمرکز کردهاند.
- واشنگتن پست
روزنامه واشنگتن پُست مینویسد، این تاخیر تلاشها برای از سرگیری گفتگوها با طالبان را پیچیده تر میسازد.
به نوشته روزنامه با آنکه از اعلام رئیس جمهور افغانستان برای رهایی انس حقانی، حافظ رشید و مالی خان سه تن از اعضای ارشد گروه طالبان و شبکه حقانی روزها گذشت، تا هنوز این سه تن در بند بسر میبرند.
انتظار میرفت در بدل رهایی آنها، کوین کنگ شهروند ایالات متحده و تیموتی ویکس شهروند آسترالیا که استادان پوهنتون امریکایی افغانستان بودند، از چنگ گروه طالبان آزاد شوند.
هر دو پروفیسور در ماه اگست سال ۲۰۱۶ از سوی افراد مسلح در کابل ربوده شدند.
صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان پس از ابهامات در مورد رهایی سه زندانی طالبان و شبکه حقانی در توییتر نوشت، عدم رعایت شرایط از سوی طالبان باعث معطل شدن پروسۀ مبادله شده است.
واشنگتن پُست در این مورد مینویسد، مبادله زندانیان با گروگانان، یکی از مسایل مورد بحث در گفتوگوهای غیر رسمی زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان با طالبان بود.
در ادامه آمده است، تا هنوز مشخص نیست که آیا گفتوگوهای متوقف شده، پیشرفتی کرده باشد.
گفتوگوهای رسمی ایالات متحده با طالبان برای حدود ده ماه ادامه یافت، اما به دنبال حمله پنجم سپتمبر در کابل که در آن ۱۲ تن به شمول یک امریکایی کشته شدند، از سوی دونالد ترمپ رئیس جمهوری ایالات متحده لغو شد.
- وال ستریت ژورنال
روزنامه وال ستریت ژورنال هم در مطلبی مینویسد، تأخیر در مبادله زندانیان، گامها به سوی گفتوگوهای صلح را کندتر ساخته است.
به نوشته روزنامه، حکومت افغانستان روز شنبه گفت، از این که تصمیم برای مبادله سه زندانی طالبان با دو استاد پوهنتون امریکایی افغانستان ناکام شد، تصمیم را دوباره ارزیابی میکند.
انتظار میرفت در بدل رهایی این دو استاد، سه عضو ارشد گروه طالبان پس از رهایی روانه دوحه پایتخت قطر شوند.
وال ستریت ژورنال به این هم اشاره میکند که عوامل ناکامی توافق تا حالا علنی نشده اما روزنامه به نقل از مقامهای افغان نوشته که حملات دوشنبه و سهشنبه در لوگر و چهارشنبه در کابل را تخطی از توافق مبادله زندانیان و گروگانان دانسته اند.
در این رویداد ها، دوازده تن به شمول سه کودک کشته شدند.
تا هنوز مسئولیت حملات سهشنبه و چهارشنبه را کس یا گروهی نپذیرفته است.
وال ستریت ژورنال در ادامه مینویسد، در اوایل سپتمبر که رئیس جمهوری امریکا، از لغو گفتوگوها با طالبان خبر داد، زلمی خلیلزاد نماینده ویژه ایالات متحده برای صلح افغانستان تلاش کرده تا گفتوگوها را زنده نگهدارد.
روزنامه به نقل از مقامهای امریکایی هم نوشته که گفته اند، آقای خلیلزاد میخواهد دونالد ترمپ را قانع سازد تا گفتوگوهای صلح را با طالبان از سرگیرد.