رهبران سازمان پیمان اتلانتیک شمالی، "ناتو" به مناسبت بزرگداشت از هفتادمین سالگرد این پیمان در سوم و چهارم دسمبر در لندن گردهم می آیند.
پیشاپیش، پیرز کزالی معاون سخنگوی سرمنشی ناتو به رادیو آزادی گفت که رهبران ناتو در کنار بحث در مورد دیگر مسائل، بر مبارزۀ مشترک با تروریزم و همچنین پشتیبانی از مأموریت آموزشی این پیمان در افغانستان و عراق تاکید خواهند کرد. یک بخش این تلاشها جلوگیری از گسترش فعالیتهای جنگجویان وابسته به گروه تندرو دولت اسلامی، داعش، در افغانستان است.
بحث صلح افغانستان هم برای ناتو مهم است. کزالی گفت، ناتو از روند صلح افغانستان هم حمایت میکند. پیام او به طالبان این است: "مهم است تا طالبان با تعهد واقعی برای صلح به میزمذاکره بیایند. به این معنا که آنان باید جورآمد کنند و چیزهای را بپذیرند. اگر چنین شود، چشم انداز خوبی برای گفتوگوهای موفقانۀ صلح به وجود خواهد آمد."
به تازگی، دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده در سفر نامنتظری به افغانستان در پایگاه هوایی بگرام اعلام کرد که گفتوگوها میان امریکا و طالبان ازسر گرفته شده است. دو طرف پس از چند دور گفتوگو در قطر به رسیدن به توافق بسیار نزدیک شده بودند که ناگهان رئیس جمهور ترمپ جریان گفتوگوها را در ماه سپتمبر قطع کرد. دلیل عمدهاش حملۀ طالبان در کابل گفته شد که در آن یک سرباز امریکایی هم جان باخت. طالبان به خبرگزاری فرانسپرس گفته اند، هنوز زود است که در مورد ازسرگیری گفتوگوهای رسمی بحث شود. ذبیح الله مجاهد سخنگوی این گروه به رویترز گفته، موقفشان همان است که بود؛ اگر گفتوگوهای صلح ازسر گرفته شود، از جایی آغاز خواهد شد که متوقف شده بود.
روشن نیست که آیا این گفتوگوها این بار توافقی در پی خواهد داشت. آنچه روشن است این است که گروه طالبان پیوسته گفتوگوی مستقیم با حکومت افغانستان را رد کرده.
تعهد درازمدت
ناتو و شریکانش گفته اند که نیروهای امنیتی دفاعی افغانستان را تا سال ۲۰۲۴ تمویل میکنند. هزینۀ نیروهای افغان سالانه بیش از ۵ میلیارد دالر میشود که بیشترین قسمت آن را ایالات متحده میپردازد.
روسیه و چین
در کنار افغانستان، قرار است سران ناتو در دیدارشان در لندن در مورد موضوعات دیگر هم بحث کنند، از جمله تقویت آمادگی نیروهای این پیمان، به روز کردن برنامۀ عمل در بخش مبارزه علیۀ تروریسم و متوازن ساختن سهمگیری منصفانۀ مالی برای سرمایه گذاری در امور دفاعی ناتو.
همچنین، رهبران ناتو در مورد روسیه و آیندۀ کنترل تسلیحات بحث میکنند. ینس استولتنبرگ سرمنشی ناتو در نشستی در (۲۹ نوامبر) در بروکسل در این مورد بیشتر گفت: "توافق کرده ایم که پاسخ ما به نقض روسیه از معاهدۀ آی.ان.اف یا پیمان (نیروهای هستهای میان برد) دفاعی، محاسبه شده و هماهنگ باشد. و این بخش مهمی کار ما در ماه های آینده خواهد بود."
سران ناتو همچنین پیامدهای ظهور چین را بررسی میکنند. استولتنبرگ در این مورد گفت: "این موضوع فرصتهای را پیشکش میکند. اما متحدان همچنین باید عصری سازی چشمگیر نظامی چین، افزایش حضور آن کشور از قطب شمال تا بالکان و فضای سایبری و نیز سرمایه گذاری بزرگش در زیرساختهای ما را در نظر بگیرند."
آتش بس؟
پیش از این، ناتو از کشورهای منطقه به شمول روسیه و چین خواسته که با ایفای نقش سازنده، زمینه ساز صلح در افغانستان شوند.
ناتو میگوید، به پشتیبانی از نیروهای امنیتی افغانستان ادامه میدهد تا زمینه برای برقراری صلح فراهم شود. با این وصف، هنوز معلوم نیست که طولانیترین مأموریت تاریخ ناتو در افغانستان کی پایان خواهد یافت.
مردم عادی بار کلان جنگ را بر دوش کشیده اند. دفتر سازمان ملل متحد در افغانستان به تازگی گفت، در نُه ماه نخست امسال بیش از ۲۵۰۰ غیرنظامی کشته شده اند.
غیرنظامیان عمدتاً خواهان کاهش خشونتها و برقراری آتش بس اند، خواستۀ که هنوز روشن نیست کی به حقیقت مبدل میشود.