خروج سربازان امریکایی از افغانستان، با توافق‌نامه احتمالی صلح وابسته نیست

مارک اسپر خروج شمار از سربازان امریکایی از افغانستان، با یک توافق‌نامه احتمالی صلح با طالبان وابسته نیست

مارک اسپر وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا می‌گوید، خروج شمار عساکر امریکایی از افغانستان، حتماً با یک توافق‌نامه احتمالی صلح با طالبان وابسته نیست.

این اظهارات بعد از آن صورت گرفته که در هفتۀ گذشته دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا از احتمال خروج نیروهای این کشور از افغانستان صحبت کرده گفت که او باور دارد که طالبان آتش‌بس را خواهند پذیرفت.

مارک اسپر دیروز در حال عزیمت به‌سوی لندن برای اشتراک در اجلاس سران کشورهای عضو پیمان ناتو در یک مصاحبه‌ اختصاصی با آژانس خبری رویترز گفت: "ادارۀ دونالد ترمپ از مدتی به‌این‌سو روی احتمال کاهش نیروهای امریکایی و قوای ناتو در افغانستان، بحث می‌کند."

وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا همچنان گفت که او اطمینان دارد امریکا و متحدان او این مسئله را نیز یقینی خواهند ساخت که با کاهش نیروها، افغانستان دوباره به لانۀ تروریستانی تبدیل نخواهد شد که احتمال حملات آنها بر امریکا متصور است.

آقای اسپر بدون ارایه یک رقم دقیق گفت: "کشورهای عضو پیمان ناتو نیز در زمینۀ کاهش نیروها در افغانستان با ایالات متحدۀ امریکا، موافق اند."

مارک اسپر وزیر دفاع امریکا در پاسخ به یک پرسش گفت: "خروج شمار سربازان امریکایی از افغانستان، با توافق‌نامه احتمالی صلح با طالبان وابسته نیست."

مارک اسپر: "خروج شمار سربازان امریکایی از افغانستان، با توافق‌نامه احتمالی صلح با طالبان وابسته نیست."

در حال حاضر حدود ۱۳ هزار سرباز امریکایی در افغانستان مستقر اند و قبل از این در گفتگوهای صلح‌ بین هیئت امریکایی و نماینده‌گان طالبان خروج همۀ نیروهای خارجی از افغانستان یک شرط اساسی بوده است.

قبل از آنکه در ماه سپتامبر گفتگوهای صلح با طالبان لغو شود، هر دو جانب به یک توافق‌نامۀ نزدیک شده بودند، طالبان در بدل خروج هزاران سرباز امریکایی از افغانستان تعهد کرده بودند که تندروان از قلمرو افغانستان بر ضد امریکا استفاده نخواهند کرد.

اما سوال این‌ است که اگر گفتگو‌ها بین هیئت امریکایی و نماینده‌گان طالبان دوباره رسماً آغاز شود و در نتیجه هردو جانب به توافق برسند، آیا طالبان خواهند پذیرفت که تعدادی از سربازان امریکایی در افغانستان باقی بمانند؟

فاروق بشر کارشناس مسایل سیاسی افغانستان در پاسخ به این پرسش به رادیو آزادی گفت: "طالبان نیز به این نتیجه رسیده اند که در توانایی رزمی که بتوانند حکومت را به‌دست بگیرند، ناکام شده اند. آنها حالا می‌خواهند به افغانستان برگردند، اینک پاکستان هم با طالبان به نیت خوب حرف نمی‌زند. از این رو طالبان مجبورند، از لحاظ سیاسی هم این را بپذیرند که تعدادی سربازان امریکایی در افغانستان باقی بمانند. اگر آن‌ها در این کشور باقی نمانند، ممکن است طالبان دوباره برای ایجاد یک حکومت مانند دهۀ نود تلاش کنند. از این رو فکر می‌کنم اینک طالبان هم مجبور شدند که به این کار تن دهند."

تا هنوز معلوم نیست گفتگو‌های صلح بین هیئت امریکایی و نماینده‌گان طالبان چه وقت دو باره رسماً آغاز خواهد شد، اما بر اساس برخی گزارش‌ها اخیراً گفتگوهای غیر رسمی بین این دو جانب آغاز شده است.

دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا نیز در جریان مسافرت اخیرش به افغانستان با اشاره به این نکته گفت، اکنون طالبان می‌خواهند صلح و آتش‌بس کنند و منازعه خیلی کاهش خواهد یافت.