'رسانه‌ها در بلخ یکی‌پی‌دیگر در حال مسدود شدن اند'

در ولایت بلخ شمار زیادی از رسانه‌ها به‌دلیل مشکلات اقتصادی، در حال بسته شدن اند

شمار زیادی از رسانه‌ها در بلخ به دلیل مشکلات اقتصادی و وضع مالیات انگفت بر آن‌ها از سوی دولت، از فعالیت باز مانده اند.

"بخدی پرس" یکی از ده‌ها رسانه‌ای‌ است که از شش ماه به‌این‌سو به‌دلیل مشکلات اقتصادی دیگر در بخش اطلاع‌دهی به‌مردم، در بلخ فعالیت نمی‌کند.

بشیر سروری مسئول بخدی پرس می‌گوید که به‌دلیل عدم توانایی در پرداخت معاشات ماهوار به‌کارمندان این رسانه و تحویلی صرفیه برق، رسانه‌اش را مسدود ساخته است.

او گفت:" مشکلات اقتصادی، عدم توانایی در پرداخت معاشات کارمندان، پول بیش حد صرفیه برق همه‌و‌همه مسایلی هستند که تصمیم بر توقف فعالیت رسانه‌ام گرفتم."

راضیه موسوی یک خبرنگار بانو در بلخ که برای نزدیک به‌ده سال در رسانه‌های تصویری و صوتی کار کرده است، می‌گوید به دلیل مشکلات مالی در رسانه‌ای که کار می‌کرد، تنقیض شد و اکنون بی‌کار است.

راضیه افزود: "رسانه‌ما با ورشکسته‌گی مالی رو‌به‌رو شد، توانایی پرداخت مالیات و همچنان معاشات کارمندان‌اش را نداشت. هرچند توسط یک تاجر حمایت می‌شد، اما با آنهم تعداد زیادی از کارمندان خود را تنقیض کرد و همه آن‌ها اکنون به فعالیت خبرنگاری نمی‌کنند."

کمیته مصئونیت خبرنگاران در زون شمال افغانستان نیز می‌گوید که فعالیت رسانه‌ای در بلخ به دلیل فلج شدن شماری زیادی از رسانه‌های چاپی، تصویری و صوتی رو به‌کاهش است.

کمیته مصئونیت خبرنگاران: فعالیت رسانه‌ای در بلخ به دلیل فلج شدن شماری زیادی از رسانه‌های چاپی، تصویری و صوتی رو به‌کاهش است

بشیر انصار مسئول این نهاد به رادیو آزادی گفت که از آغاز فعالیت حکومت وحدت ملی تا کنون ۱۵رسانه در بلخ به دلیل مشکلات اقتصادی و مالی فعالیت‌اش را متوقف ساخته است.

به‌باور انصاری فعالیت این رسانه‌ها اکثراً متکی به‌پروژه‌های دریافتی از سوی حمایت کننده‌های مالی بودند.

وی افزود:"‌تا اکنون بیش از پانزده رسانه صوتی و تصویری در بلخ مسدود شده است، مشکلات بنیادی مسایل مالی و اقتصادی است که رسانه‌ها قادر به‌پیش‌برد فعالیت خود نیستند. این رسانه‌ها اکثراً فعالیت پروژه‌ای داشتند. صرفیه برق بلند است و مالیات کمرشکن هم بر رسانه‌ها وضع می‌شود."

متوقف شدن فعالیت رسانه‌ها بر انعکاس رخداد‌های محلی در بلخ نیز تاثیرات منفی داشته است و اطلاع‌دهی از مشکلات مردم در این ولایت را کم‌رنگ ساخته است.

ریاست اطلاعات‌و‌فرهنگ ولایت بلخ نیز کاهش در فعالیت رسانه‌ای را تائید می‌کند. عطامحمد ساهو معاون این اداره به‌رادیو آزادی گفته است که از میان چهل رسانه چاپی اکنون تنها پنج رسانه فعالیت می‌کند.

بر اساس معلومات این ریاست که بیش از شش تلویزیون و چهار رادیو در بلخ فعالیت خود را به دلیل نداشتن امکانات مالی و عدم توانایی پرداخت مالیات به کلی مسدود ساخته است.

عطامحمد ساهو گفت: "در بلخ فعالیت ده‌ها رسانه چاپی متوقف شده است، نزدیک به ده رادیو و تلویزیون نیز از فعالیت بازمانده اند و حمایت‌ها نیز در رسانه‌ها رو‌ به‌کاهش است."

آرشیف

خبرنگاران می‌گوید که فلج شدن شماری از رسانه‌ها عامل بنیادی عدم انعکاس رویکرد‌های محلی و عدم افشای حقایق موجود و فساد کار های ادارات در بلخ است.

فهیم حقبین مسئول تلویزیون ۲۴ در بلخ می‌گوید: "اکثر رسانه‌های فعال در بلخ وابسته به تاجران بودند که به دلیل نا‌امنی و فرار سرمایه‌گذاری‌ها، فعالیت رسانه‌هایشان را نیز متوقف کردند."

وی علاوه کرد: "شمار زیادی از این تاجران به دلیل عدم توانایی حمایت از فعالیت رسانه‌های خود، نشرات این رسانه‌ها را متوقف ساختند و اکنون رسانه‌های خصوصی بلخ یکی پی‌دیگر در حال سقوط هستند."

به گفته‌حقبین، کاهش فعالیت رسانه‌ای بر کاهش نیروی بشری در بخش ژورنالیزم در بلخ نیز تاثیرات منفی داشته است و به دلیل کاهش زمینه کاریابی به‌شمار زیادی از خبرنگاران، آنان تغییر مسلک داده اند.

این در حالی‌است که پیش از این "سنجا" یا انجمن خبرنگاران شمال افغانستان نیز هشدار داده بود که افزایش ناامنی‌ها، عدم توجه دولت به مشکلات اقتصادی رسانه‌ها و کاهش حمایت‌ها از فعالیت رسانه‌های آزاد در بلخ باعث مسدود شدن شماری زیادی از رسانه‌ها خواهد شد.