دهها تن از ساکنان شهر کابل کودکان خود را که بیشتر آنها مبتلا به بیماری سینهوبغل اند برای درمان به شفاخانه اندراگاندی کابل آورده اند. آنها در بخش داخله این شفاخانه منتظر اند تا فرزندانشان توسط پزشکان معاینه گردند.
یما از ساکنان کابل دو کودک را برای درمان به این شفاخانه آورده است. او به رادیو آزادی گفت که ششهای پسرش مشکل دارد و زیاد سرفه میکند: "بردارزادهام نیز به بیماری سینهوبغل مبتلا شده که او را هم آوردهام. در فامیل سهچهار طفل داریم که هر کدام یک تا دو بار این بیماری را سپری کردهاند. طفل خودم تقریباً یکونیم ماه میشود که سینهوبغل است، اما تا حال بهبود نیافته است."
یما گفت که هوای کابل برای زندگی مناسب نیست و باعث بیماری فرزندان او شده است.
مسئولان شفاخانه اندراگاندی نیز آلودگی هوا را از دلایل عمده ابتلاء کودکان به این بیماری میگویند.
وزارت صحت عامه افغانستان میگوید شمار کودکان مبتلا به بیماری سینهوبغل در ۹ ماه سال ۲۰۱۹ به بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر میرسد.
عطاالله سیدزی، رئیس عمومی بخش نظارت و ارزیابی این وزارت به رادیو آزادی گفت: "به تعداد (۱۲۴۰۵۴۷) از ۳۴ ولایت گزارش سینهوبغل داریم. این امراض ویروسی و همچنین عموماً مکروبی است که متاسفانه این بیماری را در افغانستان نزد اطفال داریم."
او گفت در افغانستان از هر هزار کودک ۴۹ نفر پیش از ۵ سالگی در اثر این بیماری میمیرند. به گفته او، این آمار مرگ و میر در سال ۲۰۰۲ در هر هزار کودک به ۲۵۷ کودک میرسید.
متخصصان بیماریهای کودکان، سرما و آلودگی هوا را از عوامل عمده ابتلا به سینه و بغل میدانند.
اسدالله سادات یکی از مسئولین شفاخانه اندراگاندی به رادیو آزادی گفت: "اخیراً بیشتر واقعاتی که به شفاخانه راجع میشوند، عمدتاً اطفال زیر پنج سال میباشند که از اثر آلودگی هوا متضرر شدهاند و مصاب به بیماری طرق تنفسی قسمت بالایی و بعداً قسمت ششها میباشند که به آن سینه وبغل گفته میشود. ما واقعات زیاد داریم."
در همین حال، ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست افغانستان میگوید که برای جلوگیری از آلودگی هوا براساس دستور تازه محمداشرف غنی، رئیس جمهوری این کشور تصمیمهای جدی روی دست گرفته شده اند.
لیلا سامانی مسئول اطلاعات و روابط عامه این اداره به رادیو آزادی گفت: "رئیس جمهور اقدامات عملی میخواهد. در این راستا وزارت اطلاعات و فرهنگ سهم گرفته تا به همکاری اداره ملی حفاظت از محیط زیست، شاروالی و صحت عامه به مردم اطلاعرسانی کند تا هم در بخش وقایه مردم کاری انجام شود و هم در بخش کاهش آلودگی هوا."
همچنان این اداره به تازگی گفته است شهرک هایی که باعث آلودگی هوا میشوند، هفتهای ۲۵۰ هزار افغانی جریمه خواهند شد.
طبق ضرب الاجل تعیین شده از سوی ادارۀ ملی حفاظت از محیط زیست اگر شهرکها و سایر مراکز تجارتی تا هشتم ماه جدی، معیارهای محیط زیستی را رعایت نکنند، جریمه خواهند شد.
از سوی دیگر، داکتران میگویند برای جلوگیری از مبتلا شدن کودکان به بیماری سینهوبغل و مجرای تنفسی، نیاز است که خانوادهها محیط خانه را پاک نگهدارند و کودکان را از خاک و دود محافظت کنند، با آب گرم فضای خانه را مرطوب نگهدارند و به تغذیه مناسب کودکان توجه کنند.