بازتاب موضوعات افغانستان در برخی از روزنامه های جهان

چند روزنامۀ امریکایی به تلاش‌های صلح افغانستان، بیرون شدن نیرو‌های امریکایی، آتش‌بس و گفت‌وگو‌های بین‌الافغانی تمرکز کرده اند.

  • نیویارک تایمز

روزنامۀ نیویارک تایمز می‌نویسد، توافق طالبان برای آتش‌بس یک هفته‌ای می‌تواند به کاهش نیرو‌های امریکایی و گفت‌وگو میان افغان‌ها بیانجامد.

با آنکه طالبان توافق رهبری این گروه برای آتش‌بس یک هفته‌ای را رد کرده اند، نیویارک تایمز می‌نویسد در صورت چنین توافق، راه‌ها برای خروج نیرو‌های امریکایی شاید از ماۀ آینده هموار و گفت‌وگو‌های جامع بین‌الافغانی برای پایان دادن به جنگ ۱۸ سالۀ امریکا آغاز شود.

در ادامه به نقل از یک مقام ارشد طالبان آمده است، در نشستی چهارشنبه گذشته در شهر کویتۀ پاکستان، جائیکه رهبری گروه طالبان مستقر است، روی آتش‌بس موقت توافق صورت گرفت و ملا هبت‌الله آخندزاده رهبر طالبان هم آتش‌بس را تأیید کرد.

وزارت خارجۀ امریکا تا هنوز در مورد این اظهارات تبصرۀ نکرده است.

روزنامۀ نیویارک تایمز در ادامه می‌نویسد، توافق احتمالی طالبان برای آتش‌بس، سازش این گروه و پیروزی قسمی زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان را نشان می‌دهد.

خلیلزاد گفت‌وگو‌ها با طالبان را در آغاز ماۀ دسمبر پس از آن متوقف ساخت که شورشیان این گروه بر یک کلینیک صحی در نزدیکی پایگاه هوایی بگرام حمله کردند.

به باور نویسندۀ مطلب، قصد حمله کننده‌ها، نیرو‌های امریکایی بودند که در این پایگاه مستقر اند.

  • واشنگتن پست

روزنامۀ واشنگتن پُست نوشته که با فرا رسیدن زمستان، شهروندان افغانستان وضعیت کرخت گفت‌وگو‌های صلح کشور‌شان و بی‌سرنوشتی سیاسی را احساس می‌کنند.

روزنامه با این آغاز می‌کند که زمستان شروع شده و قدرت مردم برای خرید مواد سوخت خیلی اندک و ناچیز است.

در کابل یک فروشندۀ چوب به روزنامه گفته که اکثریت باشنده‌های پایتخت نمی‌توانند مقدار زیادی چوب بخرند بناءً به زغال سنگ اتکا می‌کنند.

واشنگتن پُست در ادامه نوشته است، اگر به تصویر بزرگتر دیده شود، انتخابات و گفت‌وگو‌های صلح میان امریکا و طالبان، افغانستان را به سوی بی‌سرنوشتی کشانده است.

در جریان ماۀ دسمبر گفت‌وگو‌های متوقف شده میان طالبان و امریکا از سر گرفته شد اما به نوشتۀ روزنامه، طوری به نظر می‌رسد که طالبان برای رسیدن به توافق عجله ندارند در حالی که قصر سفید ظاهراً به خروج حدود چهار هزار سرباز از افغانستان موافق شده است.

از سوی دیگر، انتخابات به باور واشنگتن پُست و ادعا در مورد شکایت‌های ناشی از تقلب، وضعیت افغانستان را پُر تنش ساخته است.

با آنکه بر اساس نتیجۀ ابتدایی انتخابات، رئیس جمهور اشرف غنی آرای پنجاه درصد جمع یک را کسب کرده اما بررسی هزاران شکایت چندین هفته وقت خواهد گرفت.

عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه و رقیب آقای غنی گفته که نتیجۀ ابتدایی را نمی‌پذیرد.

به نوشتۀ روزنامۀ واشنگتن پُست، در صورت باطل شدن هزاران رای، انتخابات به دور دوم خواهد رفت و دور بعدی انتخابات، شاید در بهار آینده برگزار شود.

روزنامه اظهارات رحمت‌الله نبیل رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان و یکی از نامزدان ریاست جمهوری را نشر کرده که می‌گوید، در حال حاضر، جنگ، صلح و سیاست، افغانستان را در بن بست قرار داده است.

واشنگتن پست به نقل از داود مرادیان رئیس اجرائی انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان هم نوشته که گفته است، در حالی که وضعیت بشری در بحران قرار دارد، صلح و انتخابات به دلهره‌های بزرگ میان نخبه‌های افغانستان مبدل شده‌است.