وزارت امور داخله در سال جاری شمسی عملیات رسمی را به هدف تخریب مزارع کوکنار اجراء نکرد و خلاف سالهای گذشته که در پایان هر سال میلادی گزارش و ارقامی را در مورد میزان کشت و تولید مواد مخدر نشر میکرد، امسال چنین گزارشی نیز نشر نشده است.
با این حال محمدهاشم اورتاق معین مبارزه علیه مواد مخدر وزارت داخله میگوید، در کنار تلاش برای کاهش کشت، بر بنیاد یک برنامه تازه، تمرکز دولت افغانستان بیشتر بر مبارزه علیه قاچاق و کاهش تقاضا به مواد مخدر خواهد بود.
او افزود: "اگر ما در برابر این مثلث خبیثه همزمان و بگونه متوازن مبارزه نکنیم، آن را نابود کرده نمیتوانیم. چون یکی آن تکمیلکننده دیگر آن است. به اساس احصایه که ما داریم، طالبان سالانه بنام، خمس، دهیک و این که به تولید و قاچاق مواد مخدر کمک و زمینه سازی میکند، پنجصد میلیون دالر از آن منفعت بدست می آورند. این پول برای چیست؟ این پول برای ادامه جنگ است."
گزارش مشترک دولت افغانستان و اداره مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم سازمان ملل در سال ۲۰۱۸ میلادی نشان دهنده کاهش ۹ در صدی در کشت کوکنار و تولید تریاک بود، اما امسال هیچ آمار رسمی تا حال در دست نیست.
هرچند نیروهای امریکایی در اوایل سال ۲۰۱۹ میلادی عملیات هوایی بر کارخانههای تولید مواد مخدر را متوقف کرد، اما نیروهای افغان یک سلسله عملیات هوایی را در ولایات فراه، هلمند، لوگر و پکتیا بر این کارخانهها انجام دادند.
محمدخان تره خیل رئیس کمیسیون مبارزه علیه مواد مخدر ولسی جرگه میگوید، تمرکز بالای مبارزه علیه قاچاق مشکل مواد مخدر را در افغانستان حل نخواهد کرد، بلکه به گفته وی نیاز است تا راه حلِ برای توقف کشت کوکنار جستجو شود.
او افزود: "در برخی ساحاتی که در آن کوکنار کشت میشود، متاسفانه حکومت در آنجا حاکمیت ندارد. حال تنها دلیل و بهانه حکومت این است که توان انجام عملیات بالای مزارع کوکنا در این محلات را ندارند و تنها همین یک راه دارند که آن را هنگام قاچاق ضبط کنند، اما مبارزه با قاچاق مشکل مواد مخدر افغانستان را حل کرده نمیتواند، بلکه مشکل مواد مخدر باید بگونه اساسی با دهاقین حل شود."
بر بنیاد گزارش مشترک دولت افغانستان و سازمان ملل در سال ۲۰۱۸ میلادی، بیشترین کشت کوکنار در ۱۲ ولایت افغانستان صورت میگیرد، اما در سال روان برخی زیادی ولایات نیز شاهد کشت بنگ و تولید چرس بوده است.
گزارش: مرسلین ارسلا
Your browser doesn’t support HTML5
وزارت داخله: طالبان سالانه از درک کاروبار مواد مخدر ۵۰۰ میلیون دالر به دست میآورند