فعال سازی فابریکه سمنت هرات به رویای دست نیافتنی مبدل شده است.
پس از چندین بار داوطلبی این پروژه هنوز هم به علتهای گونه گون به کسی سپرده نشده است.
فابریکه سمنت در فاصله ۳۵ کیلومتری در غرب شهر هرات موقعیت دارد.
ضیاالحق پوپل، رئیس معادن و پترولیم هرات، ابراز امیدواری میکند که این پروژه به زودی دوباره به اعلان خواهد رفت: "مقدار سرمایه گذاری که تخمین شده از ۱۵۰ تا ۱۷۰ میلیون دالر است، نظر به ظرفیت تولید مقدار سرمایه گذاری فرق میکند، مقدار کافی سمنت وجود دارد و میتواند حوزه غرب افغانستان را اشباع بسازد."
رئیس معادن و پترولیم هرات میگوید که در حدود ۵۰ درصد تجهیزات فابریکه سمنت دزدی شده است و برخی از تجهیزات این فابریکه نیز به کارخانه سمنت جبل السراج منتقل شده است.
در این میان، نور احمد حیدری، عضو شورای ولایتی هرات حکومت افغانستان را به بیپروایی در راستای فعال سازی فابریکه سمنت متهم میکند: «سالها است که از افتتاح پروژه سمنت و قرارداد پروژه سمنت صحبت میکنند ولی هیچگاه تا حالا ما کار عملی ندیدهایم. واقعاً برای ما عجیب است و ما به این باور میرسیم که نمیخواهند که کارهای زیربنایی برای این مردم انجام بدهند.»
فعالسازی مجدد پروژۀ سمنت سرمایه گذاری هنگفت میطلبد به همین علت سکتور خصوصی در هرات در تلاش است تا برای سرمایه گذاری در این بخش یک شرکت سهامی به میان آورد.
حمیدالله خادم، رئیس اتاق صنعت و معدن هرات گفت: "ما نشست هایی با سرمایه گذاران و مقامهای محلی هرات روی طرح ایجاد یک شرکت سهامی داشته ایم. این گام از جانب حکومت مرکزی و حکومت محلی و سرمایه گذاران استقبال شده است."
کار ساخت فابریکه سمنت با همکاری کشور چک در سال ۱۳۵۲ هجری شمسی آغاز شد و در شش سال کار ساختمانی آن ۸۰ درصد و بسته بندی تجهیزات آن ۲۰ درصد پیش رفت، اما شعله ورشدن آتش جنگها باعث متوقف شدن کار ساخت این فابریکه شد.
هرات معادن غنی گچ و سنگ چونه، مواد سازنده سمنت را به مقیاس کلان دارد.
مسئولان محلی هرات میگویند که بهره برداری از پروژه سمنت، نیازمندی سمنت ولایتهای غربی افغانستان را تا ۴۰ سال به گونه کامل رفع خواهد کرد.