میزان سرمایه گذاری‌ها در شمال افغانستان رو به کاهش است

مسئولان اتاق تجارت و سرمایه گذاری حوزه شمال افغانستان می‌گویند ناامنی، وضع تعرفه‌های سنگین گمرکی و نبود امنیت مالی، باعث کاهش سرمایه‌گذاری در شمال این کشور شده است.

نصیراحمد قاسمی، مدیر اجرائی این اتاق روز دوشنبه (۲۳ جدی) به رادیو آزادی گفت که در چهار سال گذشته بیش از دو صد کارخانه تولیدی و شرکت‌ های تجارتی تنها در ولایت بلخ غیر فعال شده‌اند.

آقای قاسمی گفت افزایش ناامنی، زمانگیر شدن بررسی اسناد مالیاتی تاجران در مرکز، باج‌گیری مخالفان مسلح دولت، سرمایه‌گذاری در شمال را با رکود مواجه کرده است.

او گفت: "وقتی امنیت نباشد، تجار سرمایه‌گذاری نمی‌کند. تعرفه‌های گمرکی از چالش‌های دیگری است که خیلی بلند است. طالبان از تاجران مالیات جمع‌آوری می‌کنند. به همین علت، تاجران در خارج سرمایه‌گذاری می‌کنند."

آقای قاسمی می‌گوید میزان صادرات نیز از بندرهای تجارتی حیرتان و آقنه در شمال افغانستان در حال کاهش است.

اتاق تجارت و سرمایه گذاری در شمال می‌گوید که در صورت تدام نا امنی‌ها ده‌ها فابریکه و کارخانه جات دیگر نیز از فعالیت باز خواهند ماند.

برخی از تاجران در شمال افغانستان می‌گویند "سیاست‌های نا‌موفق" دولت برای حفظ سرمایه‌گذاری در داخل کشور، موجودیت فساد اداری در ادارات مالیاتی حکومت و تهدیدهای پیهم امنیتی باعث شده که سرمایه‌گذاران سرمایه‌های خود را به خارج از افغانستان انتقال دهند.

سیما هاشمی، تاجر زن در بلخ می‌گوید که به دلیل چالش‌های موجود، تاجران سرمایه‌های خود را به کشورهای آسیای میانه انتقال می‌دهند.

او گفت: "در خارج برای تاجران سهولت‌های بیشتر است. آن‌ها هم امنیت جانی دارند و هم سرمایه‌گذاری‌شان مصون است. از آن‌ها کسی باج نمی‌گیرد و نیز با جنجال‌های اداری زیاد روبه‌رو نیستند."

کاهش سرمایه‌گذاری‌ها در شمال افغانستان باعث افزایش قیمت مواد خوراکی و غیرخوراکی شده است.

برخی از ساکنان ولایات بلخ، سمنگان، جوزجان، فاریاب و سرپل می‌گویند که به دلیل نبود تولیدات داخلی، مجبور هستند تا مواد تجارتی وارداتی را دو برابر بالاتر از قیمت اصلی آن خریداری کنند.

خالد انوری، ساکن ولایت سمنگان گفت: "از قیمت لوبیا، نخود، برنج گرفته تا قیمت‌های زغال، چوب و گاز سوخت دو برابر زیاد شده و مردم توان خرید ندارند."

ریاست تجارت و صنعت بلخ گفته که در تلاش است برای بهبود سطح سرمایه‌گذاری داخلی و افزایش صادرات مواد تجارتی از شمال افغانستان به خارج از کشور، دهلیز هوایی تجارتی بلخ‌اروپا را دوباره فعال بسازد.

حنیف رضایی، سخنگوی قول اردوی ۲۰۹ شاهین در شمال افغانستان گفته است که برای تأمین امنیت مسیر انتقال مواد تجارتی از بندر آقنه به حیرتان و بر عکس آن، در شاهراه مزار‌جوزجان عملیات نظامی آغاز شده است.

به گفته مسئولان اتاق تجارت و سرمایه گذاری شمال، اخیراً تاجران افغان به دلیل مصونیت بهتر تجارتی تلاش دارند که بیشتر در کشورهای امارات متحده عربی، ترکیه، قزاقستان و ازبکستان سرمایه‌گذاری کنند.