واکنش‌ها به حذف عکس دوستم از پس‌زمینۀ تصویر سرور دانش

عکس دست‌کاری شده

دفتر عبدالرشید دوستم معاون اول ریاست جمهوری می‌گوید افرادی‌که عکس آقای دوستم را از پس‌زمینه یک تصویر دسته‌جمعی حذف کرده‌اند باید به نهادهای عدلی و قضایی معرفی شوند.

انتشار این عکس دسته‌جمعی از سوی دفتر مطبوعاتی معاونیت دوم ریاست جمهوری، واکنش‌هایی را به ویژه در رسانه‌های اجتماعی در پی داشته است.

دفتر معاونیت اول ریاست جمهوری می‌گوید در وضعیت حساس کنونی اقدام به چنین کاری می‌تواند سبب تنش‌زایی میان رهبران حکومت وحدت ملی شود.

عکس پیش از دست‌کاری

احسان نیرو، سخنگوی دفتر معاونیت اول ریاست جمهوری روز چهارشنبه «۰۹ دلو ۱۳۹۸» به رادیو آزادی گفت: "تأکید ما این بوده افرادی‌که به اشتباه و یا به‌گونه عمدی این کار را انجام داده‌اند، هرچه زودتر باید به نهادهای عدلی و قضایی معرفی شوند تا در آینده چنین خطا و اشتباهی را مرتکب نشوند. امیدوار هستیم که در این مورد مقام محترم معاونیت دوم ریاست جمهوری افغانستان اجراأت‌شان را داشته باشند."

دفتر سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری در پی این انتقادها از انتشار عکسی‌که تصویر عبدالرشید دوستم در آن دست‌کاری شده بود، با پخش اعلامیه‌ای در صفحه فیس‌بوکش عذرخواهی کرد و عکس اصلی را منتشر کرد.

محمد هدایت مشاور مطبوعاتی سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری به رادیو آزادی می‌گوید که حذف عکس قاب شدۀ آقای دوستم از پس‌زمینۀ عکس دسته‌جمعی عمدی نبوده‌است.

او افزود: "این به هیچ‌وجه یک کار عمدی نبوده، بلکه یک کار اشتباه از سوی کارمندان بخش فنی ما بوده و رئیس دفتر ما این موضوع را بررسی می‌کند. هیچ اقدام عمدی در آن وجود نداشته است. هر کس و یا هر کارمند یک اشتباه می‌کند و بابت آن عذرخواهی صورت گرفته است."

معاونیت دوم ریاست جمهوری روز دوشنبه پس از امضای تعهد نامه "ائتلاف جهانی آزادی بیان" از سوی سرور دانش در کابل که سفیران کانادا و بریتانیا نیز در آن حضور داشتند، عکس دسته‌جمعی را منتشر کرد.

در این عکس که در قصر صدارت گرفته شده تصویر قاب شدۀ عبدالرشید دوستم معاون اول ریاست جمهوری افغانستان از پس‌زمینه عکس حذف شده‌است.

اما یک روز پس از آن عکس مشابهی از سوی سفارت بریتانیا منتشر شد که در آن تصویر قاب شدۀ آقای دوستم نیز در پس‌زمینۀ عکس دیده می‌شود.

دستکاری عکس‌های دسته‌جمعی و نشست‌های رسمی بعضاً در افغانستان پیشینه دارد.

دفتر ریاست جمهوری افغانستان نیز در ماه اکتوبر ۲۰۱۷ عکس دیدار رسمی محمد اشرف غنی رئیس جمهوری و عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه این کشور با رکس تیلرسن وزیر خارجه پیشین امریکا در بگرام را دستکاری کرده بود.

دیدار محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان و رکس تیلرسن در بگرام

اما دیری نگذشت این دستکاری به دنبال آن‌که سفارت امریکا تصویری را از این نشست نشر کرد، افشا شد و این کار انتقادهای زیادی را در پی داشت.

در آن عکس تلاش شده بود که چنین نمایان شود که رئیس جمهور غنی و عبدالله عبدالله به دیدار وزیر خارجۀ امریکا به پایگاه بگرام نرفته اند و در خبرنامۀ ریاست جمهوری نیز از جای این ملاقات نام برده نشده بود.